Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Hoe krijg je meer volgers? Deze jongeren harken er duizenden binnen

Hoe krijg je meer volgers? Deze jongeren harken er duizenden binnen

Voor sommige jongeren lijkt er niets belangrijkers te zijn dan het aantal volgers dat ze hebben op Instagram. Velen hebben het gevoel dat het hun status bepaalt, en daarom is het ook niet zo gek dat sommige jonge insta-gebruikers actief volgers voor hun account werven. Twee scholieren die hier de nodige uren aan besteden zijn Matthijs en Daniël. Waarom doen zij dit en waarom vinden ze het zo belangrijk om veel volgers te hebben?


We volgen bijna allemaal wel een of meerdere influencers op Instagram. Van YouTubers tot modellen; jongeren volgen nu eenmaal graag het leven van deze mensen – vaak zonder een specifiek talent en niet veel ouder dan zij zelf – en kijken naar hen op. Het is dus ook niet zo gek dat sommigen van ons ook wel zo'n leven als influencer zouden willen.

Hoe krijg je meer volgers?
Iemand die zijn best doet om veel volgers te krijgen is Matthijs 
(15 jaar oud, 3e klas TL, @matthijs.Koopman). Ik vroeg hem waarom hij Instagram zo belangrijk vindt. ''Ik heb nu 3.722 volgers, en al 6 jaar Instagram.", vertelt hij. ''Sinds een maand ben ik actief volgers aan het werven. Hier begon ik mee toen een vriend van me vroeg of ik 'SO voor SO' wilde doen met hem. Dat houdt in dat je elkaar in je verhaal een shout-out geeft en elkaars volgers oproept de ander te volgen. Dat deed ik toen en ik kreeg er meteen 30 volgers bij. Dat voelde goed dus ging ik door''

Matthijs kreeg de smaak te pakken en maakte samen zijn vriend groepen op Instagram die vol zaten met mensen die elkaar wilden promoten om zo meer volgers te krijgen. Op school begonnen ze ook te merken dat Matthijs goede zaken deed op Instagram. ''Wow je hebt echt veel volgers!'' hoort hij regelmatig als mensen hem om zijn instagramhandle vragen. Dit vindt Matthijs echt geweldig om te horen. Ook merkt Matthijs dat meisjes die eerst niet aardig tegen hem deden dat nu opeens wel doen. Hij denkt dat dat door zijn volgers komt.

Matthijs heeft niet echt een doel met zijn Instagram, zegt hij. Wel zou hij het leuk vinden als hij vóór 2020 10.000 volgers heeft. Dat is toch een beetje een heilig getal op Instagram. Als je dat als ‘normaal persoon’ hebt, is dat wel bijzonder. Om dat te bereiken zorgt Matthijs ervoor dat alle foto's die hij op zijn account zet van hoge kwaliteit zijn. Hij gaat bijvoorbeeld met een vriend die een goede fotocamera heeft de stad in, speciaal om foto's voor zijn Instagram te maken.

Matthijs is dan ook veel tijd kwijt aan Instagram. Per week zit hij 21 uur op de app en dan is de tijd die hij besteedt aan het maken van foto’s nog niet meegerekend. Zelf staat hij er ook van te kijken hoeveel dit is. Toch zegt hij dat hij geen stress krijgt van al die uren op Instagram of dat zijn school eronder lijdt.

Zo pakt Daniel het aan
Een ander voorbeeld van iemand die veel moeite doet voor volgers is Daniel 
(16 jaar oud, 5 HAVO @DanieldeVisser, 5.601 volgers). Hij is geïnteresseerd in mode en gebruikt zijn account vooral als modeblog. Hij denkt van te voren goed na over wat voor soort foto hij wil maken en bedenkt wat voor kleren hij aan gaat doen. Hij wil later graag een groot modeblog opgebouwd hebben uit Instagram. Hij besteedt per week 17 uur aan Instagram, maar vindt het het waard. Hij kreeg onlangs van een kledingwinkel een gratis vlinderdas in ruil voor een post op zijn Instagram. Hij ziet kansen om dit soort dingen uit te bouwen. Sommige mensen doen lullig of zijn jaloers, maar dat maakt Daniel niet uit. Als het hem lukt om heel veel volgers te krijgen, dan heeft hij straks iets wat heel veel mensen ook zouden willen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

📸

Een bericht gedeeld door Daniel de Visser (@danieldevisser) op

conclusie
Jongeren die zo hun best doen om veel volgers te krijgen, ik blijf het bijzonder vinden. Op het eerste gezicht denken mensen misschien ook 'wat een stakkers', maar als je er over nadenkt is het zo gek nog niet, vind ik. Het aantal volgers dat je hebt bepaalt tegenwoordig immers voor een deel je status, zeker als jongere. Het verschil tussen deze jongens en de rest is dat zij er open voor uitkomen dat ze graag veel volgers willen. En wat anderen daar van vinden, lijkt ze weinig te boeien. 

 

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.