Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

LAKS: 'Excellente Scholen is een nep-keurmerk'

LAKS: 'Excellente Scholen is een nep-keurmerk'

Het keurmerk Excellente Scholen is een nep-keurmerk. Dat vindt het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren), een organisatie die zich inzet voor de rechten van scholieren. Het LAKS besloot om met zijn eigen keurmerk te komen, namelijk Excellentere School. Deze alternatieve titel is vandaag voor het eerst uitgereikt.

Het officiële keurmerk Excellente Scholen wordt elk jaar door de Onderwijsinspectie gegeven aan scholen die uitblinken in een specifiek onderdeel. Het LAKS is het niet eens met deze manier van beoordelen. Volgens voorzitter Jordy Klaas gaan er een paar dingen mis. “Ons grootste kritiekpunt is de hoeveelheid inspraak van leerlingen. Die is op dit moment zo goed als 0. Er zit nu een jury, en ik geloof best dat die er veel verstand van heeft, maar je kunt zonder de mening van leerlingen niet echt een oordeel geven over een school.”

Klaas vervolgt: “Het tweede ding waar we mee zitten, is dat de naam nogal misleidend is. Stel je voor, het predicaat wordt gegeven aan een school die heel goed is in het geven van gym, maar op de rest scoort de school een krappe voldoende, dan is het raar om een school gelijk excellent te noemen. Maar die scholen krijgen wel veel waardering met vlaggetjes en feestjes.”

Gesprekken

Het LAKS heeft vaak geprobeerd om met de organisatie van Excellente Scholen te gaan praten. Alleen hadden die hier volgens Jordy niet zoveel tijd voor, of zin in. Uiteindelijk besloot het LAKS om met een eigen keurmerk te komen, Excellentere Scholen. Dit is dus een reactie op de huidige gang van zaken.

Winnaar van dit jaar

De eerste school die het keurmerk Excellentere School van het LAKS krijgt, is het Christelijk Gymnasium in Utrecht (foto). Die school scoorde na een onderzoek van LAKS, dat door 70.000 scholieren werd ingevuld, het allerhoogste. De school kreeg een 8,1 als rapportcijfer. De uitreiking was vanochtend. 

Toekomst

Het is trouwens nog niet duidelijk of er volgend jaar weer een uitreiking voor de Excellentere School zal komen. Jordy zegt hierover: “Hoe we het volgend jaar gaan doen, weten we nog niet. Maar we vonden dit een goede reactie op hoe het nu gaat.”

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.