Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waarom (online) proefstuderen een goed idee is

Waarom (online) proefstuderen een goed idee is

Je loopt op je eerste collegedag de zaal binnen. De hoogleraar begint met zijn verhaal. Jouw verbazing stijgt met de minuut. Was dit de studie waar je je voor had ingeschreven in april? Zit je per ongeluk in het verkeerde lokaal? Ben je per ongeluk van leven gewisseld?

Het gebeurt helaas nog vaak. Je kiest een studie en komt er op de eerste dag (of week, maand, blok) achter dat het totaal niet is wat je ervan had verwacht. Geen wereldramp, maar toch, deze teleurstelling en verspilling van tijd wil je voorkomen. En dat kan, bijvoorbeeld door in je keuzeproces te gaan proefstuderen. Dat kan gewoon online bij Wageningen University. In dit blog leggen we je uit waarom dat een goed idee is. 

Nu al overtuigd dat je online wilt proefstuderen? Meld je hier aan voor de nieuwe colleges die starten vanaf 1 april.

1. Ontdekken of verdiepen

Er zijn grofweg twee redenen om een online proefstudie te volgen:
Één. Je bent net begonnen met oriënteren en bent nieuwsgierig naar hoe studeren nou precies is. Met online proefstuderen kun je anoniem en op een heel laagdrempelige manier een beetje proeven aan een paar studies. Het is gratis en je kunt altijd stoppen.

Twee. Je bent al naar een open dag of meeloopdag geweest, maar wilt je nu verder verdiepen in een paar studies. Door een online proefstudie te volgen, krijg je een goed beeld van wat een studie inhoudt. 

Quote van een deelnemer: "Ik volgde de proefstudie vooral om te kijken hoe het eraan toe ging bij Wageningen. Het geeft je een goede blik op wat voor dingen je doet bij een studie en het is best leuk om te doen sowieso."

2. Vragen stellen aan studenten

Als je een online proefstudie volgt, dan word je begeleid door echte studenten van die opleiding. Zij geven je feedback op de opdrachten en zijn beschikbaar voor vragen. Niet alleen over de proefstudie, maar ook over studeren en het studentenleven. Maak vooral gebruik hiervan!

Quote van een deelnemer: "Ik vond het een leuke en leerzame proefstudie, leuk ook dat je echt werd beoordeeld en dat je kon zien wat er volgende keer beter kon."

3. Je hoeft de deur niet uit

We zeiden het al, online proefstuderen is laagdrempelig. Je kunt het namelijk gewoon vanuit je slaapkamer doen. Je hoeft alleen maar je computer aan te zetten en alles speelt zich online af. Je skipt dus die lange treinreis naar de uni, maar ontdekt wél wat een studie inhoudt.

Quote van een deelnemer: "De wekelijkse reminders en e-mails waren erg handig en motiverend, de stof was afwisselend wat het erg leuk maakte!"

4. Proefstuderen als LOB-activiteit

Voor de meeste scholieren is het verplicht om in de bovenbouw een bepaald aantal uren te besteden aan LOB-activiteiten, ofwel activiteiten in het kader van je studiekeuze. Het volgen van een online proefstudie kun je vaak ook prima inzetten als LOB-uren. Het komt overeen met een meeloopdag of proefstudeerdag. 

Quote van een deelnemer: "Ik ben blij dat ik de online proefstudie heb gemaakt, want nu weet ik zeker dat deze studie niets voor mij is."

Samengevat

Online proefstuderen is:

  • Dé manier om te ontdekken wat een studie inhoudt
  • Gratis en vrijblijvend
  • Online, dus vanuit je bed te doen
  • Persoonlijk, je kunt direct vragen stellen

Overtuigd dat proefstuderen een goed idee is? Meld je dan hier aan voor online proefstuderen bij Wageningen University of lees meer over online proefstuderen. De nieuwe colleges starten vanaf 1 april.

Een voorproefje