Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Zo haal je een voldoende voor de kijk- luistertoets

Zo haal je een voldoende voor de kijk- luistertoets

Er is geen ontkomen aan. De eerste maand van het jaar zijn de kijk- en luistertoetsen voor examenklassen. Wij van Scholieren.com geloven dat iedereen, ja íedereen, hiervoor een voldoende kan halen. Zelfs als talen bij jou synoniem staan aan falen. Met onderstaande tips loop jij straks juichend het klaslokaal uit.

Tip 1: Ben klaarwakker

Zal je net zien: Terwijl jij nog met de slaap in de ogen en een pesthumeur rondloopt, begint de luistertoets al. Scholieren zijn nou eenmaal geen ochtendmensen, maar om een goed cijfer te halen moet je wel klaarwakker zijn. Daarom, schrik niet, moet je de ochtend van de luistertoets juist een uurtje eerder opstaan. Dan heb je alle tijd om een 7-Minute Workout te doen en na afloop een uitgebreide (desnoods koude) douche te nemen. Wedden dat je bloedscherp aan de luistertoets begint?

Tip 2: Luister naar podcasts

Docenten geven vaak de tip om als oefening naar het nieuws in een andere taal te luisteren. Klinkt leuk, het nieuws in het Frans of Engels, maar zelfs bij het nieuws in het Nederlands val je al in slaap. Dat kan veel leuker! Zoek op Spotify een geinige podcast op in een vreemde taal en beluister het onderweg naar school. In dit artikel staan al een paar luistertips voor Engels.

Tip 3: Leer de vragen

 Heb jij dat ook bij de toets, dat je niet eens begrijpt wat er gevraagd wordt? Dat is niet nodig. Kijk maar eens naar oude kijk- en luistertoetsen. Veel vragen lijken op elkaar. Ze komen altijd neer op 'wat vindt de spreker van...', 'hoe reageert de spreker op...', 'wat is waar volgens...'. Je kunt dus leren welke woorden er gebruikt worden in de vragen. Vraag om oude luistertoetsen aan je docent, spit ze door, noteer veelvoorkomende vragen, vertaal ze et voilà: je herkent signaalwoorden en snapt de vragen in de komende luistertoets!  

Tip 4: Wees egoïstisch

Kies het beste plekje uit als je het lokaal binnenloopt. Een beetje vooraan in de middelste rij dus. Je hoeft niet 'stoer' linksachter in de hoek te gaan zitten. Pak ook geen stoel achter je hartsvriendin met dat afrokapsel ter grootte van het digibord. Je bent er om een voldoende te halen. De rest komt later wel weer.

Tip 5: Bereid je voor op het ergste

 Legendarisch was de Duits-toets van 2018 op het vwo. Bij de inleiding werd letterlijk gezegd: 'Je gaat nu luisteren naar (...) die een Oostenrijks accent heeft.' Dan weet je al hoe laat het is: de beste man was niet te verstaan. Dit gaat ook jou gebeuren. Het CITO heeft er altijd zo'n gemeen fragment in zitten waarbij er alles aan wordt gedaan om de vraag niet te kunnen beantwoorden. Laat je niet van slag brengen, en ga vooral niet lachen. Als je concentratie eenmaal weg is, wordt het héél lastig om je weer te herpakken. Blijf ook niet hangen bij die vraag. Dan blijf je namelijk achter lopen. Weet je iets niet? Vul maar C in ofzo. Volgende vraag. 

Tip 6: Neem een geïnteresseerde houding aan

Ja, veel fragmenten zijn saai, saaier, saaist. Je kan je terecht afvragen hoe het toch mogelijk is dat het CITO zichzelf elk jaar overtreft in het uitzoeken van geestdodende fragmenten. Maar je moet er toch naar kijken of luisteren. Om te voorkomen dat je tijdens de toets in slaap valt, moet je een geïnteresseerde houding aannemen. Gaat het over Claude, die heel graag een Michelinster wil bemachtigen? LEUK! Jouw neef is ook kok, misschien kan je hem na afloop van het fragment wel een tip geven. De historie van de Big Ben? INTERESSANT! Jij bent ook in Londen geweest. Als je een actieve houding aanneemt, vang je veel meer informatie op.

Tip 7: Blijf scherp

Niets is zo erg als een goed gevoel hebben over de toets, en er bij het einde achter komen dat je een fout gemaakt hebt in je nummering van de vragen. Kut! Je bent van 13 naar 15 gegaan en je hebt het niet gemerkt. Of dat je vraag 7 gelezen hebt, naar het fragment kijkt, en dat blijkt dat je vraag 6 moest beantwoorden. Let daarom heel bewust op wat je invult en wáár je het invult. Dat bespaart een hoop gedoe en paniek.

Tip 8: Heb vertrouwen

 Oké, je hebt nu alle tips gelezen en gaat vast je stinkende best doen met oefenen. Je mag trots op jezelf zijn. Wat er ook gebeurt tijdens de toets: jij hebt er alles aan gedaan. Denk je dat antwoord B goed is, waar zou A eigenlijk logischer zijn? Fuck it, vertrouw jezelf en kies gewoon voor B. Je hebt niet voor niets zo hard geoefend. 


Met deze tips moet je een lekkere voldoende kunnen halen. Nog meer tips nodig? Kijk de vlog van Leanne!
 

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.