Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Hoe ik van een 3 naar een 8 ging voor wiskunde

Hoe ik van een 3 naar een 8 ging voor wiskunde
Die Espresso is wel nodig

Wiskunde is voor veel studenten een groot struikelblok. Zo ook voor mij: ik heb altijd nét voldoendes gehaald, of zware onvoldoendes. Toen ik aan het begin van de vijfde klas een 3 haalde, realiseerde ik me dat er iets moest veranderen. Ik had mijn manier van werken aangepast en het ging eigenlijk verrassend goed. Daarom deel ik mijn tips.

1. Wiskunde leer je vooral tijdens de les!

Ik was altijd één van die leerlingen die de hele les andere dingen deed. Ik praatte met mijn vrienden, voerde hele appgesprekken via whatsappweb (want we zijn een laptopklas), draaide me om zodat ik met de mensen achter me kan praten. 'Ik doe het thuis wel', was altijd mijn excuus. Plot-twist: thuis deed ik dan ook niks.

Dat is waarom ik deze periode mijn best heb gedaan om te luisteren naar mijn leraar wanneer hij uitleg geeft. Dat is lastig, maar het helpt. Ik ben één keer betrapt op het facetimen met andere mensen, toen ik het laatste uur op vrijdag wiskunde had, maar meestal luisterde ik naar mijn docent. Soms wist ik tijdens de toets ineens hoe ik iets moest doen, omdat die leraar dat gezegd had. Wiskunde is echt zo'n vak dat bijna niemand alleen kan doen: het is lastig, zit vol uitzonderingen en het vergt veel concentratie.

2. Strijd voor de toetsen:

Maak alle sommen die je moet maken twee keer, of drie keer. Maak ze zo vaak als je denkt dat je nodig hebt. Kijk vervolgens de gemaakte opdrachten na, anders heb je er niks aan. Als je iets fout hebt, probeer het dan opnieuw: je leert er meer van als jij achter het goede antwoord komt, dan als een ander dat moet doen.

Als het echt niet lukt, vraag dan iemand die het wel goed heeft, of je docent, wat je doet fout is.

3. Luister alleen instrumentale muziek

Vroeger luisterde ik altijd naar rap, of hip-hop, als ik wiskunde maakte. Best wel dom, want ik ging me altijd meer op de teksten focussen dan op de som. Dus nu luister ik meestal geen muziek en als ik muziek luister, zijn het van die speciale liedjes die je helpen met leren. (Google: study music). Er is onderzoek gedaan dat bewijst dat instrumentale muziek beter is voor je brein als je dingen moet snappen.  

4. Kijk van die ‘study with me’ filmpjes

Op YouTube staan duizenden filmpjes van studenten die studeren. Als jij dan ook leert, lijkt het alsof jullie ‘samen’ leren. Even eerlijk, het is heel motiverend als je zo’n student ziet werken, die haar of zijn leven echt together heeft. Als zo'n filmpje een uur duurt, leer dan dat hele uur ook.

5.  Heb je spullen op orde

Pak de dag voordat je de toets maakt, al je spullen in. Want hoe zonde is het als je een slecht cijfer haalt omdat je een rekenmachine, potlood of geo-driehoek mist? (Als je nog steeds iets vergeten bent, leen het dan van een brugklasser, of van een broertje of zusje).

Ik heb ook heel vaak spullen van een brugklasser geleend, want die durven toch geen 'nee' te zeggen tegen een bovenbouwer. 

Spullen die je vaak nodig hebt:
- Een passer
- Grijze potloden
- Geodriehoek
- Rekenmachine (grafisch of normaal)
- Boek (om in de pauze te leren)
- Markeerstiften (om de belangrijkste zinnen in de verhaalopgaven te markeren)

6. Lees de voorbeeldopgaven
Voor de meeste opdrachten staan voorbeeldopgaven: zo kun je precies zien hoe je een opdracht moet maken. Ik snap dat het een hele lap tekst is, en geen huiswerk, maar het helpt heel erg om dat door te nemen. Sinds ik de voorbeeldopgaven doorneem, gaat het maken van mijn huiswerk zo veel makkelijker.

Het is heel handig om te zien hoe iemand anders een opdracht maakt die op die van jou lijkt: zo kom je zelf tot het antwoord op je eigen som, maar wordt het makkelijker om te bedenken waar je moet beginnen.

7. Zoek uitleg op internet
Een site als Wiskundeacademie plaatst hele goede uitlegfilmpjes. En de app Khan Academy helpt ook: daar vind je niet alleen uitleg over wiskunde, maar ook over andere vakken. Het is wel in het Engels, maar dat helpt dan misschien al voor twee vakken. 

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Fijn detail: ik haalde ooit een 3 voor wiskunde. Nu een 8. Yes!