Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Nooit meer nablijven (maar ouderen helpen)

Nooit meer nablijven (maar ouderen helpen)

Heb je geskipt of ben je te laat op school? Dat betekent op de meeste scholen je straf uitzitten in een straflokaal. Of in een neon-geel hesje papiertjes prikken. Maar voor leerlingen op het Don Bosco in Hoboken (België) is dat anders. Daar kan je bij wijze van een straf op woensdagmiddag klusjes doen in het bejaardentehuis.

"Gewoon op een stoel zitten: daar heeft niemand iets aan. Met die alternatieve straf doen ze iets zinvols. Ze zetten zich in voor de samenleving. En ze leren er dingen van", zegt Laurent Heyman, directeur Don Bosco. De klusjes lopen uiteen van helpen in de keuken, werken in de tuin tot de bewoners voorlezen.

Alternatieve straf

"We waren al langer op zoek naar een alternatieve manier om onze jongeren te straffen", vertelt Heyman. Het bejaardentehuis Heydehof, 200 meter verderop, zag een samenwerking wel zitten. "Op die manier kunnen ze leren hoe het eraan toe gaat in een woonzorgcentrum en ze raken in gesprek met onze bewoners. Die genieten van dit bezoek", zegt Ann De Maeyer, die in het bejaardentehuis werkt.

Eerste keer in bejaardentehuis

Yassir (17) en Faysal (16) vertellen aan de Gazet van Antwerpen wat ze van de straf vinden. "Op school tellen we de minuten af, hier is de tijd voorbijgevlogen en hebben we het gevoel dat we ons nuttig hebben gemaakt."

De jongens waren nog nooit eerder in een bejaardentehuis geweest. "Wij kennen dat niet. In onze familie zorgen boers en zussen voor mama en papa wanneer die hulpbehoevend worden."

Niet stiekem chillen

Voor een hoop leerlingen is helpen in het rusthuis een stuk leuker dan papiertjes prikken. Maar het blijft ook een straf. "De straf is dat we aan hun vrije tijd zitten", zegt de directeur van de school.

Leerlingen kunnen ook niet onder het werk uit en met elkaar gaan chillen: er gaat elke week een leraar mee als begeleiding. In Nederland Naast Don Bosco zijn er nog enkele andere Belgische scholen die op deze unieke manier straf geven.

Misschien is dit ook wel wat voor scholen in Nederland.

Wat vind jij? Zou jij in plaats van nablijven klusjes in een bejaardentehuis willen doen?

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.