Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Discussietijd: stoned in de klas, kan dat?

Discussietijd: stoned in de klas, kan dat?

Na mijn artikel over het dronken zijn in de klas kreeg ik vanuit verschillende kanten signalen dat er ook mensen stoned in de klas zouden zitten. Wiet in de klas: ja of nee? Ik ging de discussie aan met klasgenoten. 

Kijkend naar de  de statistieken van het Trimbos-instituut blijkt dat 9,2% van de scholieren ooit cannabis gebruikt heeft. 4,7% van deze groep heeft het ook in de laatste maand gebruikt.

Kunnen we hier ook uit concluderen dat dit op school gebeurt? En zo ja: is dat normaal? 

Dylano (17) denkt van wel, en vindt dat het ook moet kunnen. "Het is toch je eigen keuze", zegt hij. "Je doet niks fout."

Willem (16) is fel tegen: "Drugs op school is gewoon verpaupering, ik ben dus tegen. Het is illegaal en het zegt al wat dat voornamelijk de minder intelligente mensen het doen."

Maxime (16): "Ik vind het gewoon zeer onverantwoord. Het is schadelijk voor mens en geest. "

Stel je ziet iemand wiet gebruiken rond school, zou je er wat van zeggen?

Willem: "Als het gedoogd is zou het buiten school moeten kunnen, maar dan is het nog een slecht voorbeeld voor andere leerlingen die langs die plek komen. Het is vaak net buiten de poort." 

Dylano: "Nee, ik zou er zelf al bij staan."

Maxime: "Nee, de liberaal in mij zegt dan dat ze dat lekker zelf moeten weten. Doe je het elke dag naast mijn huis is het natuurlijk een ander verhaal. Zolang het mij geen overlast bezorgt is alles prima."

Zouden jullie ooit stoned in de klas willen zitten?

Willem: "Ik zou wiet op zich wel willen proberen, maar geen andere drugs. Wiet is nog onschuldig en je weet wat je krijgt."

Dylano: "Ik gebruik al wiet, je weet zelf. Je moet het niet op het schoolplein doen, maar buiten kan het gewoon."

Maxime: "Ik weet niet of ik dat zou durven. Dus nee. Maar... aan de andere kant... moet ik het voor mijn gevoel wel een keer gedaan hebben."

Laatste vraag: wiet legaal of illegaal zijn?

Dylano: "Sowieso legaal, dan wordt alles makkelijker voor mij en is er ook minder criminaliteit."

Maxime: "Ik ben wel zo liberaal dat iedereen het van mij mag roken vanaf een jaar of 17 of 18, mits je geen overlast veroorzaakt. Het moet dus legaal zijn, behalve voor harddrugs. Dat is zelfs voor een liberaal onverantwoord."