Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Toename betaalde bijles, LAKS maakt zich zorgen

Toename betaalde bijles, LAKS maakt zich zorgen

De toetsweek komt eraan, maar het gaat nog niet zo lekker met wiskunde. Gelukkig kan je een paar weken bijles volgen om die cosinussen en tangessen goed onder de knie te krijgen. Zo haal je alsnog een voldoende. Herkenbaar?

Volgens recent onderzoek gaat er in de markt voor betaalde bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining, samen 'schaduwonderwijs' genoemd, tussen de 185 en 286 miljoen euro om. Dat is zeven keer zoveel als in 1995. In een paar jaar tijd, is de markt voor schaduwonderwijs extreem toegenomen. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maakt zich er zorgen over. Het geeft volgens LAKS aan hoe slecht de kwaliteit van het onderwijs is en zorgt het voor ongelijke kansen.

Kwaliteit onderwijs slechter

De hoofdreden van de populariteit van schaduwonderwijs is volgens LAKS dat de onderwijskwaliteit niet goed is. Uit het onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat de kwaliteit van het onderwijs op de middelbare scholen al jaren slechter wordt. Wij belden met Jordy Klaas, voorzitter van LAKS: "Als er heel veel mensen kiezen voor schaduwonderwijs dan geeft dat toch aan dat het reguliere onderwijs niet meer biedt wat ouders en leerlingen verwachten."

Volgens Jordy heeft de achteruitgang van de onderwijskwaliteit van de laatste paar jaar te maken met het lerarentekort: "Alle gevolgen van dat lerarentekort komen op de bordjes van de leerlingen terecht."

De hoge verwachtingen die ouders en vervolgopleidingen hebben is volgens LAKS de tweede reden waarom schaduwonderwijs zo in trek is. Jordy: "Als je ouders vinden dat je naar het havo moet en je kan dat niet halen met de cijfers die je hebt, dan zal je vader of moeder misschien voorstellen om bijles te gaan volgen. Dat is prestatiedruk die heerst vanuit de maatschappij."

Ongelijke kansen

De kwaliteit van het onderwijs is slecht, maar leerlingen compenseren dit door bijles te volgen. Vervelend natuurlijk, maar leerlingen krijgen het onderwijs wat ze willen. Is het dan niet opgelost? Nee absoluut niet!

Jordy: "Het zijn vooral de ouders met inkomens hoger dan 6.000 euro per maand die kiezen voor schaduwonderwijs. Zij kunnen het betalen, maar er zijn heel veel gezinnen die niet zomaar honderden euro's kunnen aftikken voor bijles. Als goed onderwijs alleen beschikbaar is voor de een kleine groep, dan wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. Dan krijg je echt een probleem, want de scheiding tussen bevolkingsgroepen die in het onderwijs plaatsvindt, groeit door in de hele maatschappij."

Het LAKS is het erover eens dat bijles ook hele mooie kansen kan bieden en dat het zeker niet verboden moet worden. Het enige echte oplossing is om het onderliggende probleem op te lossen. De kwaliteit van het reguliere onderwijs moet omhoog. "Als het reguliere onderwijs echt onwijs goed is, dan is er geen schaduwonderwijs meer nodig."

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.