Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit kwam je wel erg goed uit, Mark

Dit kwam je wel erg goed uit, Mark
Elias schrijft een brief aan staatssecretaris Mark Harbers.

Beste Mark Harbers,

Afgelopen zaterdag werd bekend dat Lili (12) en Howick (13) in Nederland mochten blijven. De reden? 'Actuele gebeurtenissen'. 

Toen ik het push-alert van Nu.nl hierover las, was nog niet duidelijk wat 'actuele gebeurtenissen' dan precies betekende. Mijn eerste gedachte was: je hebt na alle recente druk vanuit de samenleving dan nu toch besloten dat de kinderen mochten blijven. Immers: de kranten stonden er vol mee, er was veel protest en bijna niemand begreep hoe het kon dat we kinderen gingen uitzetten die al tien jaar in Nederland wonen. 

Ik ben kwaad

En daar was ik best wel kwaad over. Begrijp me goed: ik vind het echt helemaal top dat ze mogen blijven, het lijken me leuke kinderen. Maar het zou toch van de pot gerukt zijn als scholieren over wie een mediarel gaande is, wél mogen blijven, en dat een Afghaanse moeder en haar drie zoons komende woensdag zonder pardon de grens over worden geholpen? Gewoonweg omdat niemand van hun bestaan afweet?

Ik vind dat elk kind dat hier al heel lang woont en nu uitgezet dreigt te worden, recht heeft op zijn eigen mediarel. 

In de loop van het weekend werd duidelijk dat je andere 'actuele gebeurtenissen' bedoelde. Je had het over de vermissing van de kinderen. Lili en Howick waren namelijk weggelopen toen duidelijk was geworden dat ze niet mochten blijven. En toen was volgens jou hun veiligheid niet meer te garanderen. Of had het te maken met de moeder van Howick en Lili, die zou hebben gedreigd met zelfmoord, zoals RTL Nieuws bekendmaakte

Net-niets-oplossing

Nu wordt-ie helemaal mooi! Dus op het moment dat kinderen zichzelf in gevaar gaan brengen, of de moeder van die kinderen, dan is het opeens geen probleem meer om ze te laten blijven? 

Ik ben niet tevreden, Mark. Begrijp me goed: ik vind het heel vervelend voor je dat je bedreigd wordt, onterecht bovendien, maar ik vind dat je voor de 'net-niets'-oplossing hebt gekozen: we blijven deze kinderen uitzetten. Maar die kinderen weten nu wel dat als je jezelf in gevaar brengt, dat er dan een goede kans is dat je alsnog mag blijven. Dat lijkt me niet wenselijk. Had in plaats hiervan nou alsjeblieft één van de volgende twee dingen gedaan:

Zet ze onder élke voorwaarde uit

De regering vindt in principe dat kinderen zoals Howick en Lili niet meer welkom zijn in Nederland. Aan jou als staatssecretaris dus de taak om invulling te geven aan dit standpunt. Op het moment dat kinderen dus gaan onderduiken of weglopen omdat ze zichzelf door jóúw beleid in gevaar gaan brengen, dan houd je voet bij stuk. Want wie weet: misschien duiken de vierhonderd andere kinderen die in dezelfde situatie zitten óók allemaal wel onder, omdat ze dan dus mogen blijven. Daar ben je dan maar mooi klaar mee. Houd, ondanks de druk uit de samenleving en uit de oppositie, voet bij stuk, en laat zien dat je in je eigen standpunt gelooft. Laat je niet chanteren doordat mensen onderduiken. 

Schaf dat hele systeem af en laat Howick en Lili alvast blijven

Je beseft dat je standpunt ('ik zie geen reden om deze kinderen te laten blijven') toch niet zo goed is. Vervolgens kondig je aan dat je de regels gaat veranderen zodat kinderen zoals Howick en Lili gewoon in Nederland kunnen blijven: het land waar ze zijn opgegroeid. En als klap op de vuurpijl maak je bekend dat je besloten hebt dat Howick en Lili zelf ook mogen blijven. Scheelt je een hele hoop drama met dingen als onderduiken en je wordt ook niet meer gedwongen om raar beleid te voeren.

Groet, 

Elias