Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Alcohol? Ouderen zijn het probleem

Alcohol? Ouderen zijn het probleem

Jongeren: ze zijn zo'n beetje het gezwel op deze aarde als je ouderen moet geloven. Ze zijn lui, gamen te veel, kunnen niet plannen en bovenal: ze drinken te veel.

Hypocriet gedoe
Dat jongeren veel drinken is wellicht waar, maar het is slechts een klein deel van het verhaal. De reden dat we de rest van het verhaal niet horen is dat de ouderen dit verhaal vertellen. En dat is schandalig. Ouderen zijn namelijk zelf het probleem! 

Want uit het ene onderzoek na het andere onderzoek blijkt: ouderen drinken veel. Heel veel zelfs. Je kunt je afvragen of het niet wat hypocriet van ouderen is om de jongeren maar de hele tijd te betichten van overmatig alcoholgebruik. Ze doen het zelf namelijk ook. 

Heineken versus Fristi

Terwijl ouderen in onze maatschappij het goede voorbeeld horen te geven. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat jongeren erg beïnvloedbaar zijn. Alcohol lijkt er in de volwassenenwereld als vanzelfsprekend bij te horen: je ouders drinken het thuis op de bank of op verjaardagen, James Bond doet niks anders dan drinken in zijn films.

En wat zien we op schoolfeesten? Docenten staan zich jong te voelen met een Heineken in hun hand terwijl de jongeren er met een Fristi bij staan. Als ouderen serieus zijn in hun streven jongeren zoveel mogelijk hersencellen te laten behouden, dan zou je het goede voorbeeld van hen mogen verwachten. 

Turning the tables 

Tot zover mijn klaagzang. Tijd om wat te doen. Ik woon op Texel en zit daar in de gemeenteraad. Toen daar het 'plan van aanpak ter bestrijding van alcoholgebruik onder jongeren' besproken werd vroeg ik de burgemeester of hij ook kon onderzoeken hoe het staat met het alcoholgebruik onder ouderen. Hij had er zo 1,2,3 geen antwoord op en beloofde het te gaan onderzoeken.

Het laat zien dat de discussie over alcoholgebruik volledig eenzijdig is: er wordt vooral gekeken naar hoe veel jongeren drinken. En dat is bullshit. Het zijn de volwassenen die in de spiegel moeten kijken.  

Volg Elias hier als je deze blog leuk vond!