Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Naar de rechter voor alsnog een diploma

Naar de rechter voor alsnog een diploma

Het is je ergste nachtmerrie: met één fout teveel zakken voor je examens. Het overkwam een jongen van de Rientjes Mavo uit Maarssen. Maar er is nog hoop: de jongen heeft misschien een punt te weinig toegekend gekregen. Daarom stapte hij met zijn vader naar de rechter.

De jongen zakte voor zijn vmbo-tl-examen met een 5,483. Hij heeft een 5,5 nodig om te slagen. Daarom is elk punt belangrijk.

Gelijk gekregen

De nakijkfout zou zitten in het wiskunde-examen, waar de jongen een 6,1 voor haalde. Een examen wordt altijd nagekeken door twee correctoren. Voor een opgave kende de ene corrector één punt toe, maar de andere corrector twee. Uiteindelijk heeft de jongen maar één punt gekregen. 

De rechter gaf de vader en de jongen gelijk en besloot dat een derde corrector de opgave onder de loep moet nemen. Hij zal bepalen of de jongen alsnog het extra punt krijgt en dus kan beginnen aan zijn vervolgopleiding. 

Niet de eerste keer 

Vorig jaar stapte een gezakte leerling ook al naar de rechter om alsnog haar diploma te halen. Zij was gezakt voor haar vwo-examen, omdat ze voor haar examen Frans 0,05 punt tekortkwam. Het vwo-examen Frans van vorig jaar was veel kritiek, omdat er een hoop fouten in zaten. Toch kreeg zij geen gelijk van de rechter en moest ze dit jaar haar examen overdoen.

 

 

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.