Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Wat als je ziek wordt tijdens een examen?

Wat als je ziek wordt tijdens een examen?

Ziek zijn is nooit leuk, maar er zijn weinig momenten te bedenken waarop het slechter uitkomt dan tijdens je eindexamen. Maar wat als je tijdens het maken van een examen ziek wordt, of flauwvalt? Mag je het examen dan opnieuw maken? En zo ja: wanneer dan?

Het CvTE vertelt ons dat het onderwijsinstuut zelf, en daarmee wordt de school bedoeld, verantwoordelijk is voor de afname van de examens. Hoe met zo'n geval wordt omgegaan, beslist dan ook de schooldirecteur. 

In quarantaine

"Als een kandidaat ziek wordt of flauwvalt ligt het eraan of hij (als hij in quarantaine is gebleven) daarna nog verder kan of niet. Als dat niet het geval is, kan de school samen met de onderwijsinspectie afstemmen of de leerling het cijfer afwacht (dit kan aan de orde zijn als hij bijna klaar was bijvoorbeeld) of dat hij een nieuwe kans krijgt in het tweede tijdvak waarbij hij het recht op een herkansing natuurlijk behoudt", zo legt een woordvoerder van het College uit. 

Overigens zegt het CvTE er wel met klem bij dat je nul komma nul rechten kunt ontlenen aan hun uitspraken. Dus niet doen alsof je flauwvalt en dan zeggen: "Ja maar het CvTE zei dat..." Want dat werkt niet. 

Reactie LAKS

Overigens reageerde ook het LAKS op onze 'wat als-vraag': "Flauwvallen is niet direct een geldige reden voor het ongeldig verklaren van een examen. De leerling moet dan in gesprek met de rector en de rector moet dan overtuigd zijn van de ernst van de zaak en in gesprek met de onderwijsinspectie om een nieuwe afname te regelen."

Vanaf donderdag 9 mei t/m 23 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog voor supersnel nieuws. Check ook onze insta voor informatie en leedvermaak en ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 20.00 uur!

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op 16 mei 2018.

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.