Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit moet je weten over de matchingsdagen

Dit moet je weten over de matchingsdagen

Eindelijk heb je een studie gekozen. Toch is het studiekeuzeproces daarmee nog niet ten einde. Bij de meeste studies heb je verplichte matchingsdagen, waar gekeken wordt of jij en de studie wel 'matchen'.  Omdat zo'n traject spannend kan zijn, lees je hier hoe de matching verloopt en hoe je je het beste kunt voorbereiden. 

1. Verschillende manieren om te checken

Anders dan je misschien denkt, verschilt de matchingsprocedure behoorlijk per opleiding en onderwijsinstelling. Soms moet je een formulier invullen of een dag meelopen. Bij andere instellingen moet je juist flink voor een toets leren en die dan maken. Het is voor jezelf handig uit te zoeken hoe dit bij jouw opleiding is. Check de website, stalk ze met mailtjes, maar zorg dat je dat gewoon weet. Kan je er goed voorbereid aan beginnen. Wat overal hetzelfde is, is dat je moet aangeven waarom je voor deze studie hebt gekozen en dat je een advies krijgt over je 'match' met de opleiding. Met andere woorden: denken de mensen van de opleiding of jij geschikt bent om deel te nemen aan de opleiding? 

2. Het is eigen belang

Na de check krijg je dus een advies vanuit de opleiding of het verstandig is om na de zomer te beginnen. Dat advies is meestal niet bindend, enkele uitzonderingen daargelaten. In dat geval is het uiteraard wel verstandig te bedenken of een andere studie misschien beter past. Dat is niet leuk, maar het is wel beter om voor de zomervakantie te besluiten om een studie niet te doen, dan dat je er na de eerste tentamens achter komt dat de studie toch niet zo goed past bij je. Dan is je geld, tijd en moeite foetsie. Oftewel: de Studiekeuzecheck is voor jezelf superhandig.

3. Inschrijven voor meerdere studies?

Fanatieke scholieren, of vooral zij die last hebben van decentrale selecties en meer ongein, schrijven zich regelmatig in voor meerdere studies. Dat is handig, want zo heb je altijd een studie in het geval je niet gekozen wordt voor je eerste keuze. Dit speelt ook in de kaart dat leerlingen dan eigenlijk nog steeds geen keuze gemaakt hebben als ze zich aanmelden. Ons advies: zorg dat je voor 1 mei gewoon weet wat je wil. De ervaring leert dat een definitieve keuze na de studiekeuzecheck niet werkt als je nog moet kiezen uit meerdere opleidingen. Hoe verleidelijk het ook is, van uitstel komt......

4. Rechten en plichten

Laten we met de plichten beginnen, hebben we dat in ieder geval gehad. De studiekeuzecheck is verplicht als je je op tijd voor de studie aanmeldt. Als je zonder goede reden geen studiekeuzecheck doet, kan de opleiding je wegsturen. Dat is de belangrijkste plicht. De rechten zijn een stuk interessanter. Niet elke instelling houdt bijvoorbeeld een gesprek naar aanleiding van je studiekeuzecheck. Mocht je dat wel willen, dan mag dat niet geweigerd worden. In het geval je, bijvoorbeeld naar aanleiding van het gesprek, besluit een andere studie te doen, dan kan je je nog voor een andere opleiding aanmelden, mits je je voor je eerste keuze voor 1 mei hebt aangemeld!

In het geval je een klacht hebt over de studiekeuzecheck, kan je je melden bij het meldpunt!

Jasper schreef dit artikel met behulp van Studiekeuze123.

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.