Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Onze Jip en Bogi maakten een eigen film

Onze Jip en Bogi maakten een eigen film
Foto's: Zo Love Smith

Wie Jip zegt, zegt Bogi en wie Bogi zegt, zegt... juist ja. De vrolijke vrienden namen afgelopen oktober afscheid van de redactie, maar daar hadden ze een goede reden voor. Met z'n tweeën ontwikkelden ze de korte film 'Ensammen' die op zaterdag 3 maart in het Focus Filmtheater in Arnhem in première ging. "We hadden niet durven dromen dat het zo goed zou gaan", vertelt een enthousiaste Jip na afloop. 

Het is bijna twaalf uur. Ondanks de sneeuw zit zaal 1 van het Focus Filmtheater bommetjevol. Alle genodigden zitten klaar om de nieuwste film van Arnhems meest onafscheidelijke duo te aanschouwen. Jip Roemaat (17) en Bogi Bakker (18) werkten bijna een jaar aan 'Ensammen', volgens de flyer 'een muzikaal en psychologisch drama vol ongemak, stilte en vriendschap'. Om heel eerlijk te zijn, voel ik me lichtelijk gespannen. Bogi en ik kennen elkaar van de middelbare school. En als je met Bogi bevriend bent, dan ben je dat ook gelijk met Jip. Voordat de film start, duim ik nog even. Hopelijk krijgen mijn vrienden de waardering die ze verdienen.

Lovende kritieken

Na afloop klinken in de foyer slechts positieve geluiden. Mensen zijn ontroerd, zelfs geraakt door de film. Het duurt niet lang voordat Jip en Bogi een drankje komen doen en alle complimenten in ontvangst kunnen nemen. Het duo is zichtbaar overdonderd. Dit is waar ze zo hard voor gewerkt hebben.

"Het was geweldig", vertelt Jip als de rust is wedergekeerd. "Bogi en ik waren helemaal in ons element. We hadden niet durven dromen dat het zo goed zou gaan. Het allergrootste compliment vond ik dat mensen echt geëmotioneerd waren geraakt. Gaaf om zulke reacties te ontvangen over de film waar we zoveel energie, tijd en liefde in hebben gestoken."

'Ensammen' gaat over een meisje in de schaduw van haar onvermogen, vervreemd van de wereld en haar omgangsnormen. De hoofdrollen worden op onnavolgbare wijze gespeeld door Anne Meijer en Moos Kwist, beiden 20 jaar en student aan ArtEZ. Verder kregen Jip en Bogi de hulp van een handjevol familieleden en vrienden, waaronder Rieks Bolhuis, een jonge muzikant die speciaal voor de film de muziek componeerde.

V.l.n.r.: Jip Roemaat, Moos Kwist, Anne Meijer, Rieks Bolhuis en Bogi Bakker.

Leermomenten

Het creatieve duo laat weten geïnspireerd te zijn geweest door Scandinavische series, vandaar de Zweedse titelkeuze. Ook wilden ze graag een film maken over sociaal isolement en vriendschap. Jip en Bogi hebben tijdens de totstandkoming van hun film veel geleerd. "We zijn geen helden in het vragen van hulp. Toch zijn we gesprekken en samenwerkingen aangegaan waar we veel van hebben opgestoken. Het is heel belangrijk om te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en zo tot een geslaagd eindresultaat te komen."

Toch was het niet altijd even leuk, biecht Jip op: "Filmmaken geeft stress en kost veel tijd. Soms zit je echt met de handen in het haar, bijvoorbeeld toen een van onze harde schijven crashte. We moesten toen veel opnieuw editen. Dingen gaan niet altijd zoals je ze gepland had. Denk aan acteurs die ziek zijn of locaties waar we opeens niet meer mochten opnemen. Daarnaast is een film maken zonder budget niet makkelijk."

Even later geeft de 17-jarige filmmaakster toe van deze momenten te hebben geleerd: "Door zulke situaties moesten we flexibel handelen, oplossingsgericht denken en dat maakte ons creatief. Soms vonden we een oplossing die zelfs het eerste idee oversteeg. Maar goed dat het zo gegaan is, dacht ik dan achteraf."

Toekomst

Voor de nieuwsgierige scholier heeft het tweetal slecht nieuws. 'Ensammen' komt voorlopig nog niet online. "We schrijven de film in voor diverse filmfestivals, vandaar dat hij niet op internet mag. Wel proberen we te regelen om de film nog in bioscopen te vertonen."

Jip en Bogi willen in elk geval de filmwereld in. "Mijn toekomstplan is om regisseur te worden. Volgend jaar ga ik me inschrijven voor de regieopleiding van de Filmacademie. Bogi wordt liever acteur, dus hij is druk bezig om auditie te doen bij toneelscholen."

Na het zien van 'Ensammen' raakte ik nog meer overtuigd van het creatieve talent van mijn twee vrienden. Of ze het gaan maken? Geen twijfel mogelijk. Zou ook voor mij leuk zijn, trouwens. Kan ik zeggen dat ik nog op hun eerste première ben geweest. Onderstaande foto vormt dan het keiharde bewijs.

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?