Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

PvdA'er Sophie Heesen (18) - 'Als je iets kunt bedenken kun je het meestal ook waarmaken'

PvdA'er Sophie Heesen (18) - 'Als je iets kunt bedenken kun je het meestal ook waarmaken'

Sophie Heesen betitelt haar verkiesbaarheid als "Heftig, maar wel heel leuk", maar dacht tegelijkertijd geen twee keer  na toen ze hoorde dat ze zich kon aanmelden als kandidaat-raadslid voor de PvdA. Een partij waarmee ze verbondenheid voelt vanwege de "vertrouwelijke sfeer en mooie belangen." 

De interesse in politiek zat er altijd al wel in bij Sophie. "Ik hou ervan om actief bezig te zijn en heb over veel dingen een mening. Die mening vind ik belangrijk omdat het niet alleen over mij gaat, maar ook over het algemeen belang van de stad." Ook de landelijke politiek ziet ze uiteindelijk wel zitten. "Ik denk er wel over na. Misschien kan de gemeenteraad een voorbereiding zijn daarop." Volgend jaar wil Sophie bestuurskunde gaan studeren, een studie die mooi aansluit op haar eventuele toekomst in de politiek. "Maar ik leef toch vooral in het nu. Ik weet wat ik nu wil en ik ben bereid om daar hard voor te werken."

PvdA

Sophie vindt het mooi dat de PvdA veel aandacht besteedt aan samenwerking, gelijke kansen en opkomen voor de zwakkeren, hoewel ze dat laatste woord 'zwakkeren' het liefst helemaal niet gebruikt. "Uitsluiting en discriminatie zijn niet echt mijn ding, nee."

"Op landelijk niveau heeft de PvdA bij de afgelopen verkiezingen een harde klap gekregen, maar naar mijn mening was dat geen terechte klap. In tijden van crisis zijn er maar weinig dingen die een partij goed kan doen. Bezuinigingen waren noodzakelijk, dus ik denk dat dit te hard is afgestraft. Ik heb vertrouwen in de partij en ik verwacht dat dit vertrouwen bij andere mensen ook snel zal herstellen."

Huiswerkbegeleiding 

Het thema dat Sophie het liefst zou willen aanpakken op politiek gebied is het onderwijs. "Het onderwijs is de sleutel naar succes. Wanneer kinderen geen goede hulp kunnen krijgen vanuit huis, moeten ze gelijke kansen kunnen krijgen op school. De overheid moet beseffen dat hulp daarin belangrijk is."

Volgens Sophie is het ook heel belangrijk dat huiswerkbegeleiding goedkoper wordt. "De keuze tussen eten of huiswerkbegeleiding zou nooit een dilemma mogen zijn." Daar probeert ze nu al aan te werken met Darine el Houfi, een student die de afgelopen tijd in het nieuws was omdat hij huiswerkbegeleiding aanbiedt voor een paar tientjes per maand. Sophie wil graag helpen met het opzetten van een vestiging in Gouda. "Dit gaat wel pas gebeuren na mijn examens, anders wordt het te druk. Maar je moet er gewoon een passie voor hebben. Als je iets kunt bedenken kun je het meestal ook waarmaken." 

Frisse wind

Volgens Sophie is het heel belangrijk dat ook jongeren betrokken zijn bij politiek. "Er zijn nog steeds maar weinig jongeren die stemmen, terwijl we juist willen dat er zoveel mogelijk mensen gaan stemmen." Wat de politiek nodig heeft is volgens haar een jonge, frisse wind. "Het gebruiken van woorden die mensen niet begrijpen is ook uitsluiting. Op die manier spreek je alleen een oudere of hoogopgeleide mensen aan. Dat is niet de bedoeling."

Sophie merkt dat de mensen bij haar in de gemeenteraad niet altijd weten wat er leeft onder jongeren. "Je merkt gewoon dat ze geboren zijn in een hele andere periode. De SGP in mijn gemeente wilde bijvoorbeeld beelden van vernielde bushokjes op de site van de gemeente gaan zetten. Dat vind ik echt niet handig. De mensen die zulke vernielingen aanbrengen doen het waarschijnlijk al deels voor de aandacht, dan moet je ze niet op die manier nog een extra podium geven."

Doe je ding

Sophie heeft veel ambities, maar bovenal wil ze gewoon haar ding blijven doen en gelukkig zijn. "Ik blijf bijvoorbeeld ook vooral lekker uitgaan. Soms komen mensen dan naar me toe om te zeggen dat ze op me gaan stemmen, dat is altijd wel grappig. Soms krijg ik wel van mensen wel te horen van: "Stop nou eens met het uitdelen van die folders!", maar dat is het enige negatieve wat ik kan bedenken. Verder is iedereen juist heel enthousiast, maar dat ligt ook wel aan mijn omgeving. Ik ga veel om met mensen die echt iets willen bereiken in het leven. Dat vind ik ook heel belangrijk, want je kunt ontzettend veel bereiken als je zelf echt iets wilt."

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.