Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Kandidaat-raadslid Sterre Teunissen (18) wil meer jongeren in de politiek

Kandidaat-raadslid Sterre Teunissen (18) wil meer jongeren in de politiek

Gemeentepolitiek is in de ogen van veel jongeren saai, maar dat zou je bijna vergeten als je Sterre Teunissen (18) erover hoort praten. Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen is ze lijstduwer bij Student & Starter in Utrecht. Haar doel? Iets doen voor anderen en zorgen dat jongeren zich vertegenwoordigd  voelen in de politiek. 

Sterre staat op plek 21 op de kieslijst, waarmee het bijna onmogelijk is dat ze daadwerkelijk in de raad  komt, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Volgend jaar wil ze communicatiewetenschappen gaan studeren in Amsterdam, en het is voor een raadslid verboden om zelf niet in de desbetreffende gemeente te wonen. Daarnaast moet ze dit jaar ook nog even haar vwo-diploma binnen zien te slepen.

Mensen helpen

Over examens weet ze trouwens wel al het één en ander, vorig jaar was ze coördinator van de klachtenlijn van het LAKS. Ook dat vond ze heel leuk om te doen, omdat ze op die manier mensen kon helpen. "Soms was iemand helemaal overstuur aan de telefoon, maar als we dan even praatten kon ik diegene juist geruststellen. Dat geeft je echt een goed gevoel." Mensen die boos werden op haar waren er ook wel, maar al met al vond ze het een hele positieve ervaring.

Die drang om mensen te helpen zorgde er ook voor dat ze uiteindelijk bij Student & Starter terechtkwam. Ze snapt wel dat veel jongeren gemeentepolitiek saai vinden, maar ze is het er niet mee eens. "Politiek boeit jongeren vaak niet zoveel. Ze voelen zich niet vertegenwoordigd en ze zijn niet altijd betrokken, terwijl de besluiten die worden genomen uiteindelijk ook op hen van toepassing zijn. Dit proberen we bij Student en Starter anders te doen, bijvoorbeeld door ons partijprogramma in begrijpelijk taalgebruik te schrijven."

Daarnaast vindt ze dat gemeentepolitiek zeker in verhouding met de landelijke politiek meer aandacht verdient. "Als er iets fout gaat wijst iedereen meteen naar Den Haag, terwijl de gemeente ook veel kan betekenen."

Student & Starter

"Als ik een stemwijzer deed voor de landelijke verkiezingen kwamen er meestal een paar partijen uit met rond de 60 procent overeenkomst. Wat is dat nou, 60 procent? Maar toen deed ik voor de gemeenteraadsverkiezingen zo'n zelfde stemwijzer, en kwam ik uit op 89 procent overeenkomst met Student & Starter. Dat lijkt er meer op. Zo'n soort partij heb je op landelijk niveau sowieso niet echt."

Hoewel de naam iets ander suggereert, vindt Sterre Student & Starter totaal geen one-issue partij. "We doen wel veel voor studenten en starters, maar uiteindelijk is het een partij die iedereen aanspreekt." Wat haar ook aanspreekt aan de partij is dat hij niet links, maar ook niet rechts is. "Op het gebied van de openingstijden van winkels zijn we meer rechts, omdat we willen dat winkels zelf kunnen bepalen wanneer ze open zijn. Maar op het gebied van duurzaamheid zijn we juist wat linkser, want we willen Utrecht mooi houden. Zoals het nu gaat vind ik dat nogal tegenvallen allemaal, bijvoorbeeld met al die auto's in de binnenstad. Daar willen we ook iets aan gaan doen: meer doen voor wandelaars en fietsers, en parkeergarages buiten het centrum."

Campagne

Omdat Sterre waarschijnlijk  niet in de raad komt, bestaat haar werk voornamelijk uit flyeren en campagnevoeren. Eigenlijk wil ze ook nog een actie opzetten met betrekking tot scholen, maar omdat er ook nog toetsweken en examens in de weg zitten, weet ze nog niet in hoeverre ze daar echt mee aan de slag kan. "Soms word ik heel enthousiast en moet ik mezelf even terugroepen, maar het is niet zo dat ik gedwongen word om er heel veel tijd in te steken. Het is vrijwillig allemaal." 

Sterre komt zelf dus niet in de raad, maar ze hoopt dat haar partij 3 zetels haalt en daarmee iets kan bereiken in de gemeente. Ze hoopt vooral dat er iets gedaan kan worden aan het woningentekort. "Bij studentenwoningen is dat natuurlijk een enorm probleem, maar betaalbare starterswoningen zijn er ook te weinig. De partij heeft niet per se een belangrijkste punt, maar dat staat hoog op de agenda."

Voorkeursstemmen voor Sterre hebben trouwens geen zin: als ze per ongeluk toch verkozen wordt staat ze haar zetel af aan iemand anders.