Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

IsraŽl of Praag: terrorismedreiging speelt vaak rol bij keuze excursie

IsraŽl of Praag: terrorismedreiging speelt vaak rol bij keuze excursie

Laten we de reis naar Parijs wel doorgaan als er net een aanslag is geweest? Moeten we nog wel met de metro gaan? En kunnen we sowieso niet beter alle reizen naar grote buitenlandse steden schrappen, om vervolgens iets dichter bij huis te organiseren?

Veel scholen maken deze overweging bij het organiseren van een uitwisseling of werkweek. In een onderzoek van DUO geeft een kwart van de scholen aan de bestemmingen in de afgelopen twee jaar te hebben gewijzigd uit angst voor terrorisme. Op twee derde van de scholen bestaat er discussie over het wel of niet wijzigen van de bestemmingen van de reizen.

De angst voor terrorisme bij scholen is zeker niet ongegrond. Juist drukke, toeristische plekken en het openbaar vervoer zijn vaak de dupe van terroristische aanslagen. Het mijden van deze plekken is dan ook een logische reactie, maar een weekje Londen of Parijs wordt een stuk minder voor de hand liggend als je alle hotspots moet overslaan en niet met het openbaar vervoer kunt reizen. 

Israël

Niet alle scholen kiezen echter voor een alternatieve reis. Willem Jan Pijnacker Hordijk geeft godsdienst op een middelbare school in Delft en ieder jaar reist hij met een groep van 20 leerlingen naar Israël. "Levensgevaarlijk!", zoals hij het zelf spottend zegt. 

Hoewel de situatie in het land nog altijd onrustig is, probeert hij juist duidelijk te maken hoe leerzaam zo'n reis kan zijn. "Het is stokoud, maar ook hypermodern. Je leert op school over die conflicten en je hoort erover in het nieuws, maar daar lééft het echt."

Dat betekent niet dat de school geen veiligheidsmaatregelen treft voor de reis. "Voor de veiligheid zijn we volledig afhankelijk van de school waarmee wij de uitwisseling organiseren. Als zij zeggen dat het niet veilig is, dan doen we het niet." Het is nog nooit voorgekomen dat ze de reis helemaal hebben moeten afblazen. Wel moesten ze Jeruzalem een keer overslaan omdat het te onrustig was. "Toen konden we de stad alleen in de verte zien liggen vanaf een berg." 

Mollerlyceum

Een heel ander verhaal is dat van het Mollerlyceum in Bergen op Zoom. Tot twee keer toe waren leerlingen van die school getuige van een aanslag, in Londen en Berlijn. Beide keren werden hierop meteen alle leerlingen en leerkrachten naar huis gehaald, ook omdat de druk op de leraren te groot werd. Zij zijn in zo'n geval verantwoordelijk voor de veiligheid van de leerlingen.

Alternatieven

Londen, Parijs en Berlijn worden steeds vaker overgeslagen vanwege terroristische dreiging. Praag wordt vaak genoemd als vervangende stad die "genoeg te bieden heeft, maar tot nu toe met rust gelaten wordt door terroristen." Ook steden als Keulen, Valencia en Glasgow vormen vaak een alternatief. Daarnaast zijn er scholen die besluiten helemaal niet meer naar grote Europese steden te gaan. Zij organiseren in plaats daarvan iets in Nederland of gaan helemaal niet op reis. Dit gebeurt op slechts enkele scholen.