Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Een schooljaar = een serieseizoen

Een schooljaar = een serieseizoen

Met gebruinde benen, nieuwe kleren en met lichte tegenzin stappen scholieren het schoolplein op. Vriendengroepen klitten al gauw bij elkaar, om te babbelen over dat ene festival of over de avonturen in verre oorden. Het nieuwe schooljaar is begonnen en dreigt hetzelfde te verlopen als de vorige en die daar voor. Doe er wat aan. 

Dagelijkse sleur

Binnen enkele dagen word je weer gegrepen door de dagelijkse sleur. Je agenda staat volgeschreven met data voor de tientallen toetsen, projecten, mondelingen, boekverslagen en werkstukken. Je voelt je niet langer meer uitgeslapen en relaxed, maar lijdt aan slaaptekort en bent overspannen. Daar gaan we weer, denk je. Een schooljaar zoals het altijd gaat: leven van cijfer naar cijfer, van deadline naar deadline, van taak naar taak. 

Een schooljaar = een serieseizoen 

Als scholier ben je echt niet een marionet die alsmaar aan al die schooleisen moet voldoen (al voelt dat soms wel zo.) Je moet een schooljaar eigenlijk zien als een seizoen van een serie. Net zoals het de personages in je favoriete serie, ben jij iemand met talenten, gevoelens en een eigen wil. Zoals je favoriete personages zich ontwikkelen tijdens de afleveringen, ontwikkel jij je tijdens je schooljaar. En hoe je jezelf wilt ontwikkelen, is aan jou.

Kies wie jij wordt

Nu denk je waarschijnlijk: wat moet ik dan ontwikkelen? Het antwoord ligt bij jezelf. Zoek een rustig plekje op waar je comfortabel kan zitten of liggen, zet je favoriete liedjes op en denk eens na. Wil jij beter worden in hockey of een andere sport? Onderzoek eens de opties om wat vaker te trainen of mee te spelen met mensen die op een hoger niveau zitten dan jij. Wil je eigenlijk beter kunnen tekenen/gitaar spelen/een andere creatieve hobby maar mopper je altijd dat je te weinig tijd hebt? Zoek een moment uit waarop je urenlang achter elkaar met je creativiteit bezig kan zijn, zodat je in een flow terecht komt.

Ontdek wat je wilt ontwikkelen en vind manieren hoe. Wees geduldig en werk hard. De resultaten zullen vanzelf komen.

Laat het gebeuren

Een serie is saai als er niets in gebeurt. Hetzelfde geldt voor je leven. "Laat het gebeuren", kun je op twee manieren opvatten. Manier één: als er tegenslagen zijn en je kan er niets aan doen, laat het dan gebeuren en van je af glijden. Je druk maken om zoiets kost jou allemaal energie die je beter in andere zaken kunt steken. Daarmee komen we bij de tweede manier: actie ondernemen. Als je een feestje wilt vieren, je crush mee uit wilt vragen of iets anders wilt ondernemen: doe het gewoon. Je kunt namelijk beter spijt hebben van dingen die je wél hebt gedaan, dan je achteraf afvragen of je wel een gok had moeten wagen. 

Maak wat van je schooljaar

Dit is jouw nieuwe schooljaar, jouw nieuwe serieseizoen. En raad eens: jij bent degene die het script bepaalt. Laat jouw personage niet de luie nietsnut zijn die alleen maar leeft voor de meningen van anderen en wat hem/haar wordt voorgeschoteld. Wees dapper, wees vooruitstrevend, wees iemand die schittert in de serie over zijn leven.  

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?