Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Aan alle scholieren in een nieuwe klas

Aan alle scholieren in een nieuwe klas

Lieve nieuwkomer,

Dus, je moet een jaartje over doen, je bent net verhuisd en gaat naar een nieuwe school of je begint aan een compleet nieuw avontuur. Of dat nou ongewenst is of dat het je eigen keuze is. Wat het ook is, het betekent dat je je oude vertrouwde leventje verlaat en dat je nieuwe avonturen tegemoet gaat. Een nieuwe school, een nieuwe klas, een nieuwe omgeving. En nieuwe dingen, die zijn aan het begin meestal best een beetje eng. Daarom deze brief aan jou, lieve nieuwkomer, om je een hart onder de riem te steken.

Verandering is eng, omdat je niet kunt bouwen op wat je al weet. Je moet de bekende weg af, de haven uit. Dat is spannend en dat is oké. Accepteer maar gewoon dat je het eng vindt, dat maakt het voor jezelf al een stuk makkelijker. Als je namelijk gewoon accepteert dat het naar en vervelend is, dan hoef je je ook niet meer te schamen voor het feit dat je het eng vindt. Als je je namelijk schaamt voor je schaamte, ga je je alleen nog maar meer timide opstellen en komt er zeker niemand op je af. Help jezelf dus door die moeilijke fase heen en accepteer dat het eng is. Zoals mijn moeder altijd zegt: "Het is niet leuk, het is niet fijn, maar we gaan het toch doen."  

Punt is: iedereen vindt het eng. Mijn motto is “Iedereen poept” en daar lach je nu vast om, maar als je dat lokaal straks in loopt met al die nieuwe mensen en je bedenkt dat zij ook gewoon poepen, slapen, huilen en netflix binge-watchen, dan is het hopelijk gelijk een stukje minder eng.

Het is prima om eerst een beetje de kat uit de boom te kijken, te proeven van de nieuwe situatie. Pas wel op, want je kan dit natuurlijk niet eeuwig blijven doen. De realiteit is dat de mensen in je nieuwe klas al vrienden hebben daar en jij nog niet. Doe dus extra je best (maar niet té) en wees aardig. Geef dat meisje dat er lief uit ziet een complimentje over haar outfit, vraag iemand om hulp met je wiskunde-opgave en stel je assertief op. 

Nieuwe dingen zijn eng, maar de meeste nieuwe dingen brengen uiteindelijk heel veel leuks met zich mee. Ga maar na: je beste vrienden waren ooit vreemden. Nieuwe mensen zijn maar even nieuw, daarna zijn het gewoon mensen. Wat ik probeer te zeggen, lieve nieuwkomer, is dat alles de eerste keer eng is, maar dat gaat gewoon weer over. Je moet even door de zure appel heen bijten. Heel veel succes!

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?