Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Tips om vrienden te maken als je verlegen bent

Tips om vrienden te maken als je verlegen bent
Beeld: 123RF

De eerste dag in een nieuwe klas of op een nieuwe school is voor iedereen wennen. Als je verlegen bent, is het vaak nog lastiger. Vooral nieuwe vrienden maken is iets waar je als een berg tegenop kunt zien. Daarom hier vijf tips om vrienden te maken als je verlegen bent.

Tip 1: Iedereen zoekt vrienden

Je voelt je misschien voor schut staan als je vrienden probeert te maken. Verrassend feitje: bijna iedereen voelt zich zo. De angst om er buiten te vallen op dag één hebben veel mensen, zeker op de middelbare school. Schaam je vooral niet en laat je niet tegenhouden door faalangst. Dat is namelijk totaal niet nodig.

Tip 2: Let op je houding

Lichaamstaal zegt veel over een persoon: iemand die met gebogen schouders en ogen op de grond gericht staat, wordt snel gezien als iemand die niet wil praten. Kom daarom de klas binnen met je schouders iets naar achter, hoofd rechtop en zit ontspannen. Dit geeft je al gelijk een open uitstraling.

Tip 3: Zoek naar interessegebieden

Op de middelbare school zie je dat vriendengroepjes meestal iets gemeen hebben met elkaar. Ze spelen bijvoorbeeld allemaal hockey of ze luisteren dezelfde muziek. Hierdoor hebben ze altijd wel iets om over te praten. Zoek daarom mensen waarmee je iets deelt, zoals een vereniging, een hobby of een sport.

Tip 4: Haak in tijdens een gesprek

In gesprekken met nieuwe klasgenoten kan het voelen alsof je ondergesneeuwd raakt en er niet tussendoor komt. Een goede tip om aan het woord te komen is om in te gaan op iets wat iemand zegt. Vertelt iemand over zijn hond en heb jij die ook? Vertel er dan over! Zo leert diegene je ook gelijk beter kennen.

Tip 5: Wees jezelf

Dit klinkt heel cliché, maar het is eigenlijk de belangrijkste tip. Jezelf anders voordoen dan je bent, zorgt ervoor dat je de verkeerde mensen aantrekt. Houd je ergens niet van? Zeg dat dan ook eerlijk. Mensen prikken sneller door een masker heen dan je denkt.

Vrienden maken lijkt soms iets onmogelijks, maar met een beetje oefening gaat het steeds makkelijker. Schaam je niet, kijk goed om je heen en stap met vertrouwen de klas in. Je kunt het!  

A D V E R T E N T I E
Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?