Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Zo schrijf ik een recensie

Zo schrijf ik een recensie

Iedereen heeft wel zo'n docent Nederlands die je, in plaats van een samenvattinkje maken, een andere opdracht meegeeft: een recensie schrijven. Nog nooit gedaan of al expert? Check deze Scholieren.com snelcursus.

Tip 1: vermeld de belangrijkste gegevens

Bij een recensie vermeld je altijd de titel en de schrijver. Vaak schrijf je onderaan nog wat andere belangrijke gegevens: zoals de uitgever, aantal pagina's, het thema en de maand + het jaar van uitgave. 

Tip 2: verklap niet teveel

Geef je mening. Een recensie is geen samenvatting waarin je driekwart van het boek al verklapt; het is juist de kunst om zo weinig mogelijk over de inhoud te vertellen, maar de lezer van je recensie wel nieuwsgierig te maken. Je schrijft wat jij van het boek vond, daar draait het om.

Tip 3: onderbouw

Of je het boek nou compleet waardeloos vond of steengoed: zolang je het niet onderbouwt, komt het niet over. Met: ''Ik vond het boek niet leuk, omdat het saai was'' kom je niet zo ver. Als je kan onderbouwen waarom je het boek zo saai vond, kom je een stuk geloofwaardiger over. Bijvoorbeeld: ''ik vond het boek saai, omdat de hoofdpersoon van het boek mij niet wist te raken.''

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram! 

Tip 4: geef voorbeelden

Om je verhaal nog beter te onderbouwen, kun je goed gebruik maken van voorbeelden. Nee, daar verklap je heus niet het hele verhaal mee, zolang je het maar slim aanpakt.

Hoe het niet moet: ''De hoofdpersonen zijn egoïstisch: zo begint hoofdpersone Liz een affaire met haar vastgoedmakelaar.'' Zo verklap je natuurlijk al bijna de grootste verhaallijn in het boek.
Zo is het beter: ''De alinea’s zonder gesprekken laten de gedachten van de hoofdpersonen goed zien. Zo kan Lauren urenlang naar de wolken staren en nadenken over haar leven.''  Je verklapt hier niks, maar legt wel goed uit wat je bedoelt aan de hand van een voorbeeld.

Tip 5: begin goed

BAM! Het beste kun je met de deur in huis binnenvallen: als je inleiding spetterend, sprankelend en interessant is, heb je de lezer in de houdgreep. Hij/zij is dan nieuwsgierig en zal je recensie van het begin tot het eind willen uitlezen.

Hoe begin je dan goed? Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kan je beginnen met een spannende quote of scène uit het boek. Bijvoorbeeld zo: ''De hond zit kwispelend aan mijn voeten. In de keuken zoemt de broodbakmachine. De radio brengt een gesprek over Barack Obama. En Joey is dood.'' De lezer is dan meteen nieuwsgierig: wat is er met Joey gebeurd? waarom is hij dood?

Een andere manier is om de belangrijkste, spannendste ingrediënten uit het boek in een zin te noemen. ''Volwassenen die kinderen slaan, relatieproblemen en nog meer drama: je krijgt het allemaal voorgeschoteld in dit boek.'' Zolang je een klein beetje van de details geeft, maar nog heel veel verborgen houdt, zul je ook op deze manier je lezer nieuwsgierig weten te maken.

Wat je beter niet kan doen? Zet nooit, maar dan ook nooit je eigen mening al volledig in de inleiding. Dan heeft het voor de lezer al geen zin meer om je recensie te lezen. Ook is het niet handig om de volledige boekinhoud al te verklappen.  

Tip 6: wees origineel

Hoe vaak heeft je docent nu al een recensie over een boek van Tim Krabbé of Harry Mulisch gelezen? Waarschijnlijk al zo'n honderd keer. Jouw recensie zal er dan ook echt niet uitspringen, tenzij je probeert origineel te zijn. Gebruik bijvoorbeeld zinnen en vergelijkingen die niet iedereen gebruikt. Dat doet deze recensent heel goed (die trouwens een cd recenseerde, geen boek): ''Het resultaat is een energieke en prikkelende plaat waarbij elke houten klaas wordt gedwongen tot een ouderwets ‘voetjes van de vloer''. Hij had natuurlijk ook gewoon kunnen schrijven dat de cd aanzet tot dansen, maar op deze manier leest de recensie een stuk vlotter.

Kortom, met wat creativiteit onderscheid je jouw recensie van die andere 100 die je docent vol verveling heeft zitten lezen. Score! 

Tip 7: verdiep 

Verdiep je in het boek: lees wat over de schrijver, de achtergrond, de andere boeken, etc. Al die informatie kan van pas komen in je recensie. Zo kan je laten zien dat je veel weet en goed uitleggen wat er aan het boek vooraf is gegaan. Je snapt de keuzes van de schrijver beter en leert wat over zijn/haar schrijfstijl. Ook kun je zo een goede vergelijking leggen tussen dit boek en eerder werk van de schrijver. Dat kan handig zijn voor je oordeel over het boek. 

Tip 8: wees beknopt

Schrijf kort en beknopt, ook al vraagt een docent van je om een recensie van 650 woorden in te leveren. Je kunt drie alinea's lang schrijven over het gedrag van de hoofdpersoon, maar dat kun je ook in een paar zinnen. Zoals het bekende cliché zegt: kwantiteit is niet altijd kwaliteit. Het is beter om verschillende kanten van het boek te belichten. (zie volgende tip.)

Tip 9: verschillende kanten

In een goede recensie belicht de recensent verschillende kanten van het boek. Aan bod kunnen komen: het thema, de hoofdpersonen, de achtergrond, de schrijfstijl, de structuur, zelfs de spelling, noem maar op. Alles wat jij mee vindt tellen voor jouw oordeel, kun je beschrijven. Als je de boekcover bijvoorbeeld hartstikke lelijk vindt, kun je dat ook in je recensie zetten. Het is jouw werk en jij beslist! (Zolang je het maar goed onderbouwt: het past niet bij eerder werk van de schrijver, etc.)

Er leiden meerdere spreekwoordelijke wegen naar Rome. Heb jij een tip toe te voegen aan onze snelcursus? Laat 'm hieronder achter, wie weet leest iemand 'm. ;)

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram! 

voeg reactie toe

1129

reacties

hahha
door colin henrotte (reageren) op 4 november 2012 om 17:34
Inspirerende woorden. @colin henrotte:
door Vis (reageren) op 16 april 2013 om 16:58
@colin henrotte: wat haha
door christiaan (reageren) op 27 maart 2017 om 9:29
@colin henrotte:
door u moeder (reageren) op 3 november 2018 om 19:34
OMFG that was what I need!
door nejo (reageren) op 18 november 2012 om 16:44
Deze uitleg hoe een recensie te maken is niet helemaal correct. Het mist namelijk het gehele gedeelte waar je zelfs VOOR je opening (!!) eerst nog de schrijver kenbaar maakt en eventuele andere werken noemt (met eventuele prijzen of nominaties) Denk daaraan mensen ! Eerst belangrijke informatie, daarna de informatie van de auteur en daarna pas je opening en korte samenvatting veel succes toegewenst !
door Kenner (reageren) op 3 december 2012 om 21:28
@Kenner: zou iemand een recensie willen schrijven voor een mooie beloning( ongv 30 euro). het moet gaan over het boek de donkere kamer van damokles en het moet rond de 700 woorden lang zijn. interesse? laat een reactie achter!
door floris (reageren) op 3 december 2013 om 10:05
@floris: Heb je er nog steeds een nodig?
door Lisanne Louwerse (reageren) op 29 december 2013 om 14:54
@Kenner: Bedankt voor de tip!!
door Anoniem (reageren) op 1 juni 2016 om 16:39
@Kenner: THX
door Een YouTuber (reageren) op 5 januari 2017 om 11:19
echt top dit had ik nodig
door mijnkalezus (reageren) op 16 december 2012 om 10:54
Bedankt! dit heeft me echt geholpen!
door Luuk (reageren) op 6 januari 2013 om 15:18
@Luuk: stoome naamn
door melle andijvie (reageren) op 13 oktober 2014 om 9:48
@melle andijvie: je eigen naam is een kutnaam dus stil aub en niet over anderen beginnen
door blablabla (reageren) op 26 januari 2017 om 16:30
als ik nu een opmerking over die van jou maakt gaat er ook iemand over de mijne beginnen
door Bram boom (reageren) op 4 november 2017 om 19:21
dankjwel voor deze uitleg nu weet ik tenminste hoe ik moet beginnen.
door Jessica (reageren) op 12 februari 2013 om 10:47
thanx het heeft echt geholpen
door fleur (reageren) op 15 maart 2013 om 14:47
oooh ♥♥
door Kelly Bertrand (reageren) op 9 mei 2013 om 8:40
Haha, ik moest een recensie schrijven voor school, had wat tips van mn lerares gekregen, maar ik zocht toch nog ff wat op. Bleek ze ze gewoon letterlijk hiervan gekopieerd te hebben
door Roos (reageren) op 14 mei 2013 om 17:03
@Roos: loser
door jefke (reageren) op 13 november 2013 om 17:10
@Roos: Mijne had het ook letterlijk gekopieerd...
door Lisa (reageren) op 18 april 2016 om 12:48
@Roos: Ha, en dan zeggen ze tegen ons: ''Wees slim maak een originele en niet van een of andere site af halen''
door Lies (reageren) op 28 oktober 2016 om 18:52
@Roos: Haha lol!
door Rose (reageren) op 9 april 2017 om 11:04
Omgg Dit werkt echt
door Puck (reageren) op 2 juni 2013 om 12:08
hoi hoi bedankt dit helpt echt amy
door amydijkstra (reageren) op 2 september 2013 om 19:09
@amydijkstra: omg amy leuk dat je ook op deze site zit hahaha
door ben (reageren) op 2 september 2013 om 19:11
dank je heeft me echt geholpen
door thanks (reageren) op 12 september 2013 om 19:32
dit heeft mij echt ff geholpen anders wist ik niet wat ik zou moeten doen.
door @jjt_013 (reageren) op 5 oktober 2013 om 15:34
thnx
door mila (reageren) op 13 oktober 2013 om 19:11
tnx. spr handig!!! xxx
door ikke (reageren) op 1 november 2013 om 17:37
op het laatst moet er ook nog meestal een oneliner komen om de mensen jouw boek of film te laten kopen of juist niet...
door hendrik (reageren) op 13 november 2013 om 17:12
Om een goede recensie te schrijven heb je ham, doedel en kaas nodig. Anders kan je je niet concentreren.
door Hendrik de Gans (reageren) op 24 november 2013 om 16:14
Precies goed!
door Android (reageren) op 25 november 2013 om 17:07
zou iemand een recensie willen schrijven voor een mooie beloning( ongv 30 euro). het moet gaan over het boek de donkere kamer van damokles en het moet rond de 700 woorden lang zijn. interesse? laat een reactie achter!
door floris (reageren) op 2 december 2013 om 22:50
@floris: lk wel
door hek (reageren) op 13 november 2014 om 17:29
echt heel slecht
door eva (reageren) op 3 januari 2014 om 13:36
@eva: je bent de enige die dat vindt.
door Bo (reageren) op 2 februari 2014 om 12:49
@Bo: uhm nee, ze is niet de enige. Anderen zijn gewoon zo beleefd om niet te reageren...
door Pandabeer (reageren) op 17 februari 2017 om 20:44
@eva: I agree
door Gayboii124 (reageren) op 27 november 2018 om 8:48
heel goed dankje wel
door ivo bremmer (reageren) op 4 januari 2014 om 12:59
niet boordbakmachine, maar broodbakmachine regel 4 tip 5 alinea 2
door Recensieschrijver (reageren) op 5 januari 2014 om 11:13
@Recensieschrijver: dank je, het is aangepast!
door Renske Derkx (reageren) op 5 januari 2014 om 12:09
Beste mensen, hierbij zeg ik als je je wilt inschrijven spinoza lyceum Amsterdam doe het niet! ik mag niet naar de school, omdat ik mavo/havo advies heb en ik wou me inschrijven voor de mavo en dat mogt niet van het Spinoza. tot slot: het spinoza is een stomme school! schrijf in reacties Spinoza als je dit ook stom vindt.
door natasja (reageren) op 21 maart 2014 om 18:15
@natasja: het is ik mocht niet
door henri wegman (reageren) op 11 april 2014 om 15:52
@natasja: we kunnen zien waarom je er niet heen mocht
door Frans (reageren) op 29 januari 2015 om 18:09
ik vindt het Spinoza ook een stomme school!
door Tom (reageren) op 21 maart 2014 om 18:18
@Tom: vind*
door Kevin Lampe (reageren) op 21 april 2014 om 16:15
Tip 6, 1e zin staat "Tim Krabbeof" ipv "Tim Krabbe of"
door Lotte Biesenbeek (reageren) op 19 mei 2014 om 11:07
Heel erg bedankt! Dit had ik precies nodig
door Michelle (reageren) op 28 september 2014 om 19:41
xD ik ben bobo fangirl volg me @bobomaniac
door bobo bobo (reageren) op 13 oktober 2014 om 9:47
Nuttig voor m'n bookpitch!
door Anoniempjee (reageren) op 19 oktober 2014 om 10:28
YEYAHS, dit had ik nodig! Bedankt! xxx
door Jodenkoek (reageren) op 27 oktober 2014 om 8:41
thx! precies wat ik nodig had nu nog hopen dat ik een goed cijfer krijg
door Levi (reageren) op 27 oktober 2014 om 16:48
wouwecht tegek!
door Anoniem (reageren) op 1 november 2014 om 14:33
@Anoniem: Het is "te gek" en niet "tegek" dat betekent niks
door GhostPepper (reageren) op 22 januari 2016 om 16:49
ik moet voor Nederlands een recensie schrijven en ik snapt er geen bal van! met deze tips gaat t wel lukken :-)
door Jasmijn Erkens (reageren) op 3 november 2014 om 17:12
Handig!
door Marie (reageren) op 17 november 2014 om 18:49
Bedankt, heeft me egt geholpen
door Anoniem (reageren) op 19 november 2014 om 15:23
@Anoniem: Ben je dom? "egt" gaat je geen beter cijfer oplever bij een recensie voor Nederlands, je kunt beter geen SMS-taal gebruiken en echt uitschrijven dan "egt" te gebruiken.
door BloodMoon (reageren) op 22 januari 2016 om 16:48
@BloodMoon: Daar ben ik het helemaal mee eens
door spellingscontroleur (reageren) op 18 maart 2016 om 8:54
Goede omschrijving voor tips, maar kijk maar eens bij andere. Die kunne er heel wat van leren. ;-)
door @Mirror (reageren) op 12 december 2014 om 9:38
Dankje! Dit heeft erg geholpen.
door KlaasFaak (reageren) op 13 december 2014 om 18:16
THANKS VOOR DEZE UITLEG HAD ECHT NODIG!!
door Pinda ;D (reageren) op 4 januari 2015 om 14:42
Thanksss dit had ik echt nodig!!
door magnix (reageren) op 9 januari 2015 om 16:55
Ai ai ai! 'Iedereen heeft wel zo'n Nederlands docent die je'. Om je geheugen op te frissen; het is docent Nederlands en niet Nederlands docent
door Sharon (reageren) op 19 januari 2015 om 16:21
heel handig hoor
door Matteo Fonteijn (reageren) op 2 februari 2015 om 10:31
WAAAAAAAAAAAAAAAUW
door Kaskje (reageren) op 8 februari 2015 om 12:30
HEEEEEL handig
door viona (reageren) op 5 juni 2015 om 13:07
heel handig
door Anoniem (reageren) op 10 juni 2015 om 8:38
Dankjewel☺️
door KareltjevandeGevangenis (reageren) op 18 juni 2015 om 20:49
dit is echt handig! bedankt!
door ... (reageren) op 21 september 2015 om 10:21
als je een wat jongere, humoristische leraar hebt, kunt je ook wat grapjes verwerken in je recensie. dat doet het meestal ook wel goed
door noa (reageren) op 17 oktober 2015 om 13:31
omg echt superhandig dit!! ThanX
door :-) (reageren) op 13 december 2015 om 19:15
En je hebt leerkrachten die je een recensie over een recensie laten maken...
door DyGh (reageren) op 11 januari 2016 om 5:48
Heeft iemand een recensie over het boek Klem van Mel Wallis de Vries voor mij?
door laura (reageren) op 19 januari 2016 om 13:21
dit helpt echt vooral als je zo slim ben geweest om op het laatste moment er achter te komen dat je een recensie moet schrijven
door emy (reageren) op 29 februari 2016 om 17:15
bedankt ik kan dit voor school gebruiken
door wouter (reageren) op 14 maart 2016 om 15:14
Goed uitgelegd maar ik heb in plaats van een boek, een film te kijken. Het is ook geen makkelijke film. Kan iemand mij daarbij helpen om mijn recensie samen te maken?
door Esraa (reageren) op 2 april 2016 om 16:35
@Esraa: welke film
door jorrit (reageren) op 7 mei 2016 om 19:54
Goed uitgelegd maar ik heb in plaats van een boek, een film te kijken. Het is ook geen makkelijke film. Kan iemand mij daarbij helpen om mijn recensie samen te maken?
door Sarah (reageren) op 2 april 2016 om 16:37
Hoe maak je de inleiding?
door Berend (reageren) op 8 mei 2016 om 9:10
cool
door joey (reageren) op 26 mei 2016 om 11:00
thanks G
door jevader (reageren) op 1 juni 2016 om 13:19
lolzzzj
door Ferri Grasmeijer (reageren) op 25 juli 2016 om 13:43
echt bedankt voor dit artikel het heeft mij echt gehelpt, groetjes henk van mazelen
door henk van mazelen (reageren) op 10 oktober 2016 om 9:54
@henk van mazelen: jij bent echt cool henk
door henk van mazelen (reageren) op 10 oktober 2016 om 9:56
@henk van mazelen: jij bent kuttt!!!!
door kris (reageren) op 1 november 2016 om 9:16
ik haat een boekrecensie!
door kris (reageren) op 1 november 2016 om 9:16
Very nuttig
door Pietje (reageren) op 18 november 2016 om 8:53
@Pietje: HOU U BEK STOMME MONOGOOL
door autoneuker (reageren) op 26 januari 2017 om 14:20
@autoneuker: Kunt u dat onderbouwen? Ik bedoel serieus, je naam is niet echt om, nou ja, _serieus_ te nemen. En doe wat aan je nederlands!
door Sena´n van Apeldoorn (reageren) op 18 februari 2018 om 15:16
Super bedankt! Dit had ik echt nodig.
door Hadassa Provoost (reageren) op 21 november 2016 om 15:19
jammer dat het niet voor een film of voorstelling etc. is.
door - (reageren) op 1 januari 2017 om 14:00
@Kenner Heel erg bedankt voor de toevoeging in de reacties!
door Een YouTuber (reageren) op 5 januari 2017 om 11:16
heyy tof dat dit is gemaakt nu hoef ik de opmaak niet meer te doen
door Henkjan (reageren) op 11 januari 2017 om 18:06
Ik vind een goede uitleg
door Joshua (reageren) op 13 januari 2017 om 14:08
@Joshua: u muil stinkt
door gaybesher (reageren) op 26 januari 2017 om 14:19
love it renske
door just (reageren) op 22 januari 2017 om 16:33
Ja werkt echt ik heb nu een 4
door Blub ik ben een vis (reageren) op 24 januari 2017 om 16:51
Thanks!
door Henk-jan (reageren) op 25 januari 2017 om 16:36
slecht echt heel slecht
door Hanna (reageren) op 7 maart 2017 om 16:08
@Hanna: dat vind ik nii hoor
door ginni (reageren) op 7 maart 2017 om 16:09
mooi!!!! echt een hele goei recensie!!!!!! LOVE IT!!!!!
door liesje (reageren) op 7 maart 2017 om 18:13
kek
door kek (reageren) op 9 maart 2017 om 15:25
it was a nice movie. I have really enjoyed it. I would like to read the books but my parents think that simply nonsense. although I would recommend everyone to watch the flim
door Choppertje131 (reageren) op 15 maart 2017 om 9:08
best wel makkelijk begrijpen kan je een recensie ook voor een gebeurtenis schrijven
door christiaan (reageren) op 27 maart 2017 om 9:32
Toppie!
door sjaak (reageren) op 1 april 2017 om 11:23
Dankjewel voor deze nuttige informatie. Ik heb een 2,5. Super man!!!!! Echt je bent een held.
door Geile aap 01 (reageren) op 14 juni 2017 om 8:39
best decent
door Joost makaske (reageren) op 18 juni 2017 om 12:08
verdomde honden
door robin (reageren) op 4 juli 2017 om 11:48
Dit kan zeer handig zijn voor mensen die niet precies weten hoe ze een recensie moeten schrijven
door Nadine (reageren) op 2 oktober 2017 om 18:56
beast mode
door homo (reageren) op 8 oktober 2017 om 17:12
henkie is my city
door henkie gerard (reageren) op 17 oktober 2017 om 12:36
Bedankt voor de tips, ik ga ze toepassen!
door Emma de Jong (reageren) op 21 oktober 2017 om 18:28
Bumba is jarig. Hij nodigt zijn vriendjes uit. Ik ben 1 van zijn vriendjes. Toevallig is mijn naam ook Bumba. Dag, dag!
door Bumba (reageren) op 3 november 2017 om 13:39
Een recensie is nu net geen mening, toch?
door Lisa (reageren) op 13 november 2017 om 15:53
a sagbi
door kagbi (reageren) op 4 december 2017 om 12:51
zeer goed
door brambvb09power (reageren) op 13 december 2017 om 16:20
bedankt
door brambvb09power (reageren) op 13 december 2017 om 16:29
Bedankt! Echt handig! 😄
door Kokoesje (reageren) op 15 oktober 2018 om 18:06
@Kokoesje: Ja dat vind ik ook! 🤗
door Pammetje (reageren) op 15 oktober 2018 om 18:06
Hallo, bedankt voor de tips! Ik had nog een vraagje: Ik moet een recensie schrijven met een eigen verzonnen titel. Weet iemand misschien een pakkende titel?
door Bambi (reageren) op 15 oktober 2018 om 18:55
Al zb
door Al zb (reageren) op 2 november 2018 om 8:34
ik vindt het nogal saai beschouwd
door Jelle Heuvelink (reageren) op 16 november 2018 om 12:29
Wauw wat nutteloos
door Geert Wilders (reageren) op 7 december 2018 om 9:39
@Geert Wilders:
door Armowasright (reageren) op 7 december 2018 om 9:41
@Armowasright: drop the soap
door 6ix9ine (reageren) op 7 december 2018 om 9:42

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.