Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Zo schrijf ik een topboekverslag

Zo schrijf ik een topboekverslag

In de schoolwereld der Nederlandse taal regent het verslagen. Van boeken en gedichten. Ze donderen op je hoofd en maken de inhoud tot een woordenbrij. Zo snel als je ogen schieten over de woorden en zinnen in een spannend boek, zo lang kun je treuzelen met het schrijven van een goed boekverslag.

Maar niet getreurd, Scholieren.com helpt je uit de brand met een snelcursus.

Feitelijke gegevens

Elke school heeft weer andere eisen als het gaat om een boekverslag. Maar het begin is toch universeel. Namelijk de feitelijke gegevens. Je kunt dat gewoon overnemen van het schutblad uit het boek. Denk aan de auteur, titel, originele titel, en de uitgeverij.

Ook het genre hoort hierbij. Hierbij is het handig om een lijstje te hebben met alle mogelijke genres. Dan kun je wat specifieker zijn in je benaming dan alleen 'roman'. Je hebt ook oorlogsromans, avonturenromans of een misdaadroman bijvoorbeeld.

Hieronder een tabel met de meest voorkomende genres

Avonturenroman

Jeugdboek

Psychologische roman

Biografie, memoires

Kinderboek

Reisverhaal

Blijspel

Klassieke tragedie

Roman

Briefroman

Humoristische roman, komedie, satire

Schelmenroman

Chicklit

Kort verhaal

Sociale roman

Columns

Lichaam & Geest, religie, spiritualiteit

Sport

Coming of age

Liefdesroman

Sprookje

Dagboek

Middeleeuws verhaal

Streekroman

Doktersroman

Mirakelspel

Stripverhaal

Erotische roman

Mysterie

Thriller, literaire thriller, psychologische thriller, detective

Essay

Non-fictie

Toneelstuk

Faction

Novelle

Volkslied

Fantasy & SF

Oorlogsroman

Waargebeurd

Filosofische roman

Poëzie

Whodunit

Historische roman, geschiedenis

Politiek

Young Adult

De samenvatting

Na deze gegevens mag je aan de slag met de samenvatting. Een samenvatting is geen detailbeschrijving, of het overschrijven van het boek. Een samenvatting is objectief en beknot.

Doe net alsof je het verhaal vertelt aan je beste vriend in 3 minuten. Dan kun je niet teveel uitweiden.

Titelverklaring

Na de samenvatting komt de titelbeschrijving. Soms is dat vrij simpel, “Vaslav’ van Arthur Japin staat gewoon voor de persoon waarover het gaat. Maar  “Een hart van steen”, van Renate Dorrestein refereert naast de grafsteen ook naar de persoonlijkheid van de moeder. Dit vind je meestal niet op internet maar moet je uit het boek zien te halen. Dat is niet zo lastig wanneer je het leest.

Personages

De beschrijving van personages vergt wat meer werk. Onthoudt dat er een onderscheid bestaat tussen hoofd en bijpersonages. De hoofdpersonages worden meestal uitgebreid beschreven in het boek en dit kun jij dus ook doen in je verslag.

Bij de bijpersonages zet je vaak maar 2 kenmerken omdat dit ook het enige is wat je over hen te weten komt in het boek.

Tijd & plaats

Dan volgt de plaats en tijd. Niet alleen moet je beschrijven waar het verhaal zich afspeelt, maar ook waarom het zo belangrijk is voor het verhaal zelf.

Dit geldt ook voor de tijd. Je beschrijft enerzijds de periode waarin het verhaal zich afspeelt, en daarnaast ook waarom het van belang is voor het verhaal. Zou het verhaal er niet heel anders uit zien als het zich in 1409 zou afspelen in plaats van 1998?

Je kunt ook iets vertellen over de chronologie in het verhaal en hoeveel tijd er verstreken is van begin tot einde.

Chronologie? Een voorbeeld: het verhaal is een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt van januari 2008 tot december 2008. Als het chronologisch wordt verteld begint het boek in januari en loopt het logisch langs de gebeurtenissen in februari, maart enz. naar december. Als het achronologisch wordt verteld kan het bijvoorbeeld beginnen met een fikse ruzie die zich afspeelt in november, om daarna te vertellen wat daar aan vooraf ging en te eindigen met wat er in december - na de ruzie- gebeurt.

Schrijfstijl

De schrijfstijl van de auteur is essentieel voor hoe de lezer het ervaart. Schrijft hij beknopt of weidt hij ellenlang uit? Is het taalgebruik formeel of vulgair of misschien heel poëtisch? Je kunt hierbij ook vertellen of er veel gebruik gemaakt wordt van dialogen en of je het lastig vond om het te lezen.

Tip: gebruik een citaat wat jij typerend vindt voor de schrijfstijl van de auteur.

Vertelwijze

De auteur schrijft vanuit een bepaald perspectief. Je leest het verhaal bijvoorbeeld vanuit de hoofdpersoon of je kijkt van bovenaf als een alwetend iemand.

Dit zijn de meest voorkomende vertelperspectieven:
1. Auctoriale verteller (of: alwetende): Deze verteller is alwetend, maar speelt geen personage in het verhaal. Hij weet meer van de personages dan zij zelf.

2. Ik-verteller: Het personage vertelt over zichzelf, vaak in flash-back vorm. De ik speelt een personage, vaak het hoofdpersonage.

3. Personale verteller (of: hij/zij): Een combinatie van de 2 vorigen. De verteller is geen personage in het verhaal, maar hij volgt één personage. De verteller is niet alwetend.

Boeken kunnen ook van perspectief wisselen. Het ene deel wordt verteld vanuit het perspectief van de moeder, het volgende deel vanuit het perspectief van de dochter.

Thema & motieven

Dit is vaak het lastigst om te bedenken. Want wat is nu eigenlijk een thema en hoe vind je die? Een thema is eigenlijk het probleem in het boek. Waar het allemaal om draait. Zo is in één woord het thema van “Hersenschimmen”: dementie.

Een motief is een terugkerend element in het verhaal, in het oeuvre van de schrijver, of in de literatuur. In een boek is 1 thema te vinden en meerdere motieven.

Auteur

Je kunt op internet wat achtergrondinformatie opzoeken over de auteur. Dit kan een heel ander licht werpen op het boek wat je hebt gelezen. Het laat ook zien dat je je hebt verdiept in zijn werk en dat zal je leraar zeker waarderen. Vergeet hierbij niet de bronvermelding erbij te zetten.

Mening

Geen boekverslag is compleet zonder je eigen mening. Die is essentieel want: wat heb je ervan geleerd? Wat heeft het boek met je gedaan? Uiteindelijk lees je niet om de leraar te plezieren maar om jezelf te ontwikkelen. Als je niet zo goed weet hoe je je mening nu moet verwoorden kun je terugscrollen naar alle bovenstaande onderdelen die je beschreven hebt over het boek wat je hebt gelezen.

Wat vond je nu eigenlijk van het thema? Sprak het je aan? En de schrijfstijl, is dat een stijl die je vaker zou willen lezen of juist niet? Zo kom je tot een goed onderbouwde mening over je boek.

Dit zijn de algemene dingen die je moet weten voor de opbouw van een goed boekverslag. Soms kan de leraar je ook nog de opdracht geven om een verwerkingsopdracht te maken. Maar als je al deze informatie al bij elkaar hebt staan, is dat meestal niet heel veel werk meer.

Heb jij een goeie tip of een aanvulling op dit artikel? Reageer hieronder!

voeg reactie toe

5504

reacties

hoi ik zoek een boek versag over voor ik doodga in het nederlands!!!!!!
door poep (reageren) op 4 november 2012 om 9:05
@poep: lekker boek is dat!!!!
door Pis (reageren) op 19 maart 2014 om 17:05
@poep: hoi ik weet niet of ik jou boek nou heel leuk zou vinden.
door wookwook (reageren) op 17 oktober 2016 om 14:46
@poep: gast maak er zelf een
door poep 2 (reageren) op 31 oktober 2016 om 19:07
@poep: leuk boek wwww
door lola (reageren) op 14 september 2018 om 16:41
uuuh veel tekst
door remy (reageren) op 12 november 2012 om 17:23
Bedankt
door Floor de Boer (reageren) op 1 januari 2013 om 23:32
Volgens mij heb ik het verkracht keb een 4
door Jonas (reageren) op 13 januari 2013 om 20:52
@Jonas: Is dat niet verklooien ofzo?
door Marieke (reageren) op 19 oktober 2014 om 10:47
@Marieke: jha idd dat betekent verprutsen! Ahahaha loll
door Beau (reageren) op 11 december 2014 om 16:16
@Jonas: Geen idee wat jullie met verslagen tegenwoordig uitspoken.
door X (reageren) op 13 april 2015 om 20:17
@Jonas: Das kut voor je.....
door hoi... (reageren) op 7 mei 2016 om 17:13
Goede tips, ik moet volgende week een boekverslag voor Engels inleveren, over een verschrikkelijk boek. Dit gaat me zeker helpen om een boekverslag in elkaar te zetten!
door Leanne (reageren) op 24 februari 2013 om 18:50
@Amber: wist je eerst niet hoe je een boekversag moest maken dan?!
door Anoniemand (reageren) op 19 maart 2014 om 17:07
Goeie tips, moet volgende week een boekvergelijkingsopdracht maken voor Nederlands maar kan geen boekverslagen vinden dus moet er zelf een maken. Dit zal me zeker helpen.
door Imre Starreveld (reageren) op 17 mei 2013 om 13:51
Ik moet een verslag maken van 'Morgen ben ik weert huis' van Simone van der vlught. Dit boek ik nog vrij nieuw, en kan dus geen verslagen vinden op internet... ):
door judith (reageren) op 27 oktober 2013 om 18:21
ik las ze na dat mijn boekverslag af was hihi
door jan janen (reageren) op 8 november 2013 om 13:42
Mijn leraar Nederlands heeft deze tekst uitgeprint voor ons, maar ik heb toch een extra tip: wees zo veel als mogelijk positief - leraren vinden het oninteressant om een verslag vol negativiteit en geklaag te lezen. Vond je het boek niks aan en was het niet leuk om te lezen? Zoek dan toch een paar positieve en mooie dingen uit het boek om te compenseren met de negativiteit.
door Anna (reageren) op 18 april 2014 om 15:49
@Anna: Van mij mogen mijn leerlingen best negatief zijn over een boek, als ze alles maar goed uitleggen. Dus niet: "Dit boek is slecht omdat het saai is" of "Het eindigt stom, daarom las ik het niet graag". Gebruik concrete voorbeelden uit de tekst en beschrijf duidelijk waarom je het boek niet ok vond. Natuurlijk is het ook fijn als je ergens ook iets positiefs uit het boek kon halen, maar dat hoeft voor mij niet persé.
door Mevrouw Martens (reageren) op 22 april 2014 om 12:31
Hee, Dit is m'n vierde jaar op het vwo en natuurlijk wordt het maken van boekverslagen steeds ingewikkelder. Ik ging dus maar wat tips op zoeken en ik kwam al vrij snel op deze pagina uit. Ik schrijf meestal geen reviews, maar ik wilde je toch even bedanken voor je nuttige tips😊 Groetjess Anniek
door Anniek (reageren) op 11 oktober 2014 om 14:01
Ik moet een Bookpitch houden over een oorspronkelijk al Nederlandstalig boek, dus niet vertaald. Iemand tips?
door Marieke (reageren) op 19 oktober 2014 om 10:46
@Marieke: Wat is een Bookpitch???
door it is me! (reageren) op 7 mei 2016 om 17:11
beoordelingswoorden gebruiken met duidelijke argumenten bij menig
door Noa Christoffel (reageren) op 11 november 2014 om 8:52
Super handig deze site! Het helpt echt!
door claire (reageren) op 11 december 2014 om 16:12
goede tips thnx
door mike (reageren) op 20 januari 2015 om 10:43
ik vind u ADVIES! HEEL ERG HANDIG!
door Mike van Cappellen (reageren) op 20 januari 2015 om 10:51
@Mike van Cappellen: het is uW advies, in plaats van u advies
door lekkerding (reageren) op 7 mei 2016 om 17:10
@lekkerding: shots fired
door Chala (reageren) op 30 januari 2017 om 12:09
@lekkerding: like voor U
door zak (reageren) op 16 april 2018 om 11:53
Hoe vind ik vooruitwijzingen, terugwijzingen, tijdverdichtingen, versnellingen/vertragingen in een boek?
door Maartje (reageren) op 19 maart 2015 om 19:40
Wat is dit voor iets belachelijk? Poep pis of enige andere domme naam Kunnen jullie geen normale reactie geven of zo? Het is niet grappig ja DAT JE HET MAAR WEET! waar slaan zulke reactie op waarbij je mensen beledigt kwetst of je jezelf onder je niet niveau gaat gedragen?
door isa (reageren) op 27 april 2015 om 17:38
Wat een handige site groetjes allemaal!
door Loesje sallons (reageren) op 28 april 2015 om 23:18
Ik reageer nooit op deze dingen maar nu wel. Ik moet met een vriendin een boekverslag maken en extra opdrachten en kwam op deze site uit en heb er erg veel aan! de vorige keer had ik een 5 voor boekverslag dus ik hoop nu beter ook door deze tips. dankjewel
door Karlijn (reageren) op 28 mei 2015 om 16:54
hoe schrijf je een flimverslag
door yamilla hoop (reageren) op 1 juli 2015 om 1:14
Dankje voor de tips
door -- (reageren) op 23 oktober 2015 om 11:37
bedankt voor de tips honeyponey
door hettie (reageren) op 26 oktober 2015 om 9:54
Bij het boekverslag dat ik moest maken moesten de belangrijkste gebeurtenissen uit het boek er ook in, dat stond hier niet bij maar ik heb het tussen de personages en tijd & plaats gezet. verder wel heel handig, ik had het boekverslag al klaar maar hierdoor heb ik heb netjes in volgorde staan en ziet het er netter uit. bedankt!
door anoniem (reageren) op 8 januari 2016 om 16:29
ècht een top artikel
door kaydee (reageren) op 24 januari 2016 om 22:03
Weet iemand een boek"??
door indydejong (reageren) op 11 maart 2016 om 16:25
@indydejong: vlinders, van Simone van der Vlught. Dat is echt een goed boek.
door ... (reageren) op 7 mei 2016 om 17:08
Zijn er ook nog tips voor een hele lange mening (500 woorden)? Ik kom vaak namelijk niet verder dan de helft.
door Simon (reageren) op 3 april 2016 om 21:19
bedankt! ik heb een 8,4 door deze geweldige tips!
door flr333 (reageren) op 23 april 2016 om 11:49
Hoe vertel je boek met paar korte zinnen liefst snel zo mogelijk?
door Mimi (reageren) op 18 mei 2016 om 14:40
Hoe vertel je boek met paar korte zinnen liefst snel zo mogelijk?
door Mimi (reageren) op 18 mei 2016 om 14:41
misschien kan je ook het kopje: "Mijn oordeel over dit boek" o.d toevoegen.
door (ง ͠ ͟ل͜ ͡)ง (reageren) op 30 mei 2016 om 20:55
hoi
door lei (reageren) op 30 juni 2016 om 9:18
Het is best veel tekst maar er staat heel veel informatie in waar je heel veel uit kan halen om een goed boekverslag. Ik vind het super goed
door Naomi (reageren) op 24 juli 2016 om 13:11
ik moet een verslag maken over mezelf
door mvr gelie (reageren) op 21 september 2016 om 23:49
Handige tip
door Kannnnnnker (reageren) op 25 september 2016 om 11:49
Heel handig! ga ik zeker gebruiken!
door fleur (reageren) op 9 oktober 2016 om 18:17
haha misschien beter oplette tijdens de hoe-maak-ik-een-boekverslagles... bijzonder op onze school. ik had een 4...
door kleepkleep (reageren) op 17 oktober 2016 om 14:48
hoi daag
door kendice (reageren) op 31 oktober 2016 om 23:40
henk
door Mustafa Hoessein (reageren) op 22 november 2016 om 13:59
Erg handig om dit te weten.ik vind het zelf altijd moeilijk om de punten te onthouden maar nu weet ik ook wat ze precies inhouden dankjewel
door Zay (reageren) op 8 januari 2017 om 12:59
sai sai
door Bente Ordelman (reageren) op 12 januari 2017 om 22:18
te veel woorden
door lol (reageren) op 7 februari 2017 om 17:36
Dus ik moet een thema zoeken voor het boek "Haat" van Mel Wallis de Vries, maar ik kan echt niets bedenken dat het boek echt beschrijft. Heeft iemand het boek misschien gelezen en een idee wat het thema kan zijn?
door Help mij a.u.b. (reageren) op 4 maart 2017 om 14:53
Heel erg bedankt voor deze informatie, ik heb er veel uitgehaald.
door Annie (reageren) op 19 maart 2017 om 14:26
Ik had een 11 voor mijn boekverslag alleen maar door dit
door Gert van Dijk (reageren) op 11 april 2017 om 9:05
@Gert van Dijk: Gert van Dijk is de Keizer van alles
door Gert van Dijk (reageren) op 11 april 2017 om 9:05
lol
door lonike (reageren) op 5 mei 2017 om 14:45
ik wil een leesverslag schrijven over een boek de heet de boekenbewaker
door ravinder (reageren) op 9 mei 2017 om 20:32
hallo
door Rob Klein (reageren) op 11 mei 2017 om 10:17
Ik ben bob de bouwer niet.😡😡😡😡😡
door Bob (reageren) op 12 mei 2017 om 15:03
is het niet handig om bij een boekverslag ook een bromvermelding, inhoudsopgave, voorwoord en een leuke titelpagina te hebben
door Denise (reageren) op 5 augustus 2017 om 17:31
@Denise: Nee. Als het goed is gebruik je geen bronnen want je bedenkt alles zelf toch. Inhoudsgave kan, maar is echt niet nodig. Voorwoord zou ik al helemaal niet doen, het is een boekverslag, geen wetenschappelijk artikel... titelblad kan wel. Maar dan zou ik gewoon de cover van het boek nemen.
door bloesje (reageren) op 29 september 2017 om 14:31
Ik wou een brommer voor mijn verjaardag maar ik kreeg een snorfiets, waardeloos!
door Bram boom (reageren) op 4 november 2017 om 19:16
@Bram boom: boeit niemand adres snel ik ga je leren wollah jij bent wahed ezel met je wolf adres gooi je adres snel
door oloem lamachun (reageren) op 1 januari 2018 om 16:37
@Bram boom: hoor deze meid praten je ouders zijn skeer geen geld wahaha a zebi wellouh geld heb jij ga je stoer doen via scholieren.com wahed ezel jij
door skere tijden (reageren) op 1 januari 2018 om 16:39
bedankt voor de tips maar er zaten spelling foutjes bij en die snapte ik niet
door osob (reageren) op 1 november 2017 om 18:43
wij moeten er ook een hamvraag bij verzinnen en die beantwoorden
door hans (reageren) op 9 november 2017 om 22:20
wie heet er dan pepijn dan? klinkt als wahed kruiden dan voeg je nu 1 eet lepel pepijn toe a ezel verander je naam sucka geef je adres snel ga ik je leren a zebi
door ewa niffauw (reageren) op 1 januari 2018 om 16:34
hoezo ga je dood in het nederlands?
door henk spermatank (reageren) op 3 januari 2018 om 20:15
Ik weet niet of dit wel een goede is.....
door Charlotte (reageren) op 25 januari 2018 om 19:54
Hoe moet je ooit 5 nieuwe titels maken van je boek!!!!!!!!!
door Ilse (reageren) op 2 maart 2018 om 19:58
@Ilse: Ooeei das moeilijk. Wat is het boek?
door Vanya Hofmann (reageren) op 25 juni 2018 om 12:06
Hey! moet je verslag per se heel lang zijn?
door xxRoos (reageren) op 19 april 2018 om 17:18
door luna (reageren) op 7 mei 2018 om 13:35
ik ga hier zter iets aan hebben heb het soms wel nodig
door Dushicuragurl (reageren) op 7 juni 2018 om 2:23
handig
door joas (reageren) op 22 juni 2018 om 13:57
Wauw bedankt! Ik krijg thuisonderwijs en moest op mijn dertiende voor het eerst in mijn leven een boekverslag maken. Ik wist niet wat ik moest en toen vond ik dit. En het ging echt vet goed dankzij jullie!
door Vanya Hofmann (reageren) op 25 juni 2018 om 12:01
Ik vind dat er ook verslagen kunnen komen voor de eerste en de tweedeklassers, want sommige eersteklassers die zoeken ook een verslag op hun niveau.
door Anoniemmmmm (reageren) op 2 oktober 2018 om 9:07
@Anoniemmmmm: Ja je hebt hellemaal gelijk ik had dat ook in de eerste klas en ik kon er niks over vinden.
door Lina (reageren) op 2 oktober 2018 om 9:12
het is eecht een saaie boek eever
door kut kin (reageren) op 15 november 2018 om 16:04
Goede tips
door Leyla Kooi (reageren) op 10 december 2018 om 10:11
Kaas
door Kees (reageren) op 16 december 2018 om 13:47
@Kees: kaas
door Kee (reageren) op 16 december 2018 om 13:47
A D V E R T E N T I E
Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis