Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Jan Terlouw

auteur

man

Nederlands

15 november 1931


Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 in Kamperveen, een dorpje in Overijssel. Hij trouwde met Alexandra van Hulst en zij kregen vier kinderen. Hij vertelde altijd zelf bedachte verhalen aan zijn kinderen.

Zijn vrouw stelde voor om deze verhalen op te schrijven en te publiceren. Dit betekende het begin van de schrijverscarrière van Jan Terlouw. Voordat hij begon met schrijven heeft Jan Terlouw wis- en natuurkunde gestudeerd, waarbij hij gepromoveerd is op een onderzoek naar vreedzaam gebruik van de energie van atoombommen. In 1966 stopte hij na jaren van onderzoek met natuurkundig onderzoek en ging hij de politiek in. Rond deze tijd begon ook zijn schrijverscarrière. In 1970 debuteerde Jan Terlouw met zijn eerste boek ‘Pjotr’. In 1991 werd Jan Terlouw benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland. Jan Terlouw maakte zelf de laatste jaren van de oorlog mee. Zijn ervaringen zijn dan ook terug te vinden in het boek Oorlogswinter. Jan Terlouw heeft vooral jeugdboeken geschreven, maar in zijn boeken komen vaak wel serieuze onderwerpen aan bod. De boeken van Jan Terlouw zijn vaak herdrukt en zijn ook uitgegeven in andere talen. Hij is een van de meest gelezen kinderboekenschrijvers.