Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Harry Mulisch

auteur

man

Nederlands

29 juli 1927

30 oktober 2010


Harry Kurt Victor Mulisch (1927-2010) haalde zijn inspiratie voor zijn boeken vooral uit zijn jeugd: als zoon van een Oostenrijks-Hongaarse collaborator en een Duitse Jodin groeide hij op tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zijn werken zijn soms magisch-mythologisch, iets wat totaal niet nederlands is. In 2007 werd een hoogtepunt bereikt toen zijn boek De ontdekking van de hemel uitgeroepen werd tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. Mulisch kreeg vaak kritiek, niet alleen op zijn futuristisch geschreven boeken die vaak over de toekomst, het verleden of het spirituele/goddelijke gingen, maar ook op zijn arrogante houding en het feit dat hij steun verleende aan een Cubaanse dictator. Hij trouwde tweemaal en kreeg twee dochters en een zoon. Interessant is dat hij de meest vertaalde schrijver is in de Nederlandse literatuur: zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald, waaronder Hebreeuws, Chinees en IJslands. Twee van zijn boeken werden in het Engels verfilmd en De aanslag won zelfs een Golden Globe en een Oscar.

Spreekbeurt Nederlands
Harry Mulisch
5.31572
Werkstuk Nederlands
Harry Mulisch
5.62591
Biografie Nederlands
Harry Mulisch
5.9626
Biografie Nederlands
Harry Mulisch
6.72204