Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Cynthia McLeod

auteur

vrouw

Anders

4 oktober 1936

Suriname


Zij volgde de middelbare school in Suriname en studeerde verder in Nederland voor Lerares Kinderverzorging en -opvoeding. Ze huwde met Drs Donald McLeod die zij in Nederland had leren kennen. In 1962 gingen zij naar Suriname, waar McLeod vervolgens M.O Nederlands studeerde.Van 1969 tot 1978 was zij lerares Nederlands bij het vwo in Paramaribo. Haar echtgenoot Donald McLeod werd in 1978 tot ambassadeur van Suriname in Venezuela benoemd. Daarna volgden posten in België en de Verenigde Staten. In het buitenland begon zij te schrijven en vooral tijdens haar verblijf in België was zij in de gelegenheid om archiefonderzoek te doen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Emmerich, Keulen etc.

In 1986 keerden de McLeods terug naar Suriname en in 1987 verscheen haar debuut “Hoe duur was de Suiker?” bij uitgeverij Vaco in Paramaribo. De eerste druk was binnen enkele weken uitverkocht en Cynthia McLeod werd op slag de meest bekende schrijfster in Suriname. Deze historische roman over de suikercultuur in de 18e eeuw werd later opnieuw uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Conserve. Al gauw verschenen er ook andere historische romans van haar.

In 1992 behaalde zij de akte MO-B-Nederlands aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren.