Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Karel Glastra van Loon

auteur

man

Nederlands

24 december 1962

1 juli 2005


Karel Glastra van Loon (1962) is geboren in Amsterdam een groeide op in een groot gezin. Als klein jongetje was hij erg geïnteresseerd in de natuur en wilde daarom ook graag bioloog worden.

Hij heeft gymnasium gedaan en raakte gefascineerd door het geschreven woord. Na een jaar in de Verenigde Staten aan de Hastings Senior High School te hebben gestudeerd keerde hij terug naar Nederland. Hier kwam hij te werken voor Elsevier Science Publishers, Libelle en de Nieuwe Revu. Daarnaast maakte hij als verslaggever reizen naar onder andere Cuba, Rusland, China en Estland. In diezelfde periode nam hij deel als vrijwilliger aan een herbossingsproject in Nicaragua. In de periode van 1993 tot 2010 zijn verschillende boeken verschenen van zijn hand, waarvan ‘De passievrucht’ de bekendste is, verschenen in 1999. Deze roman is bekroond met de Generale Bank Literatuur Prijs. Karel Glastra van Loon was een breed georiënteerd man, want naast schrijven was hij ook actief op tv en in de politiek. Zo behaalde hij in 1989 een finaleplaats bij het Camerettenfestival, werkte hij mee aan documentaires en was hij een actief lid van de Socialistische Partij. In 2005 overleed Karel Glastra van Loon op 42-jarige leeftijd aan een hersentumor.