Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Boudewijn Büch

auteur

man

Nederlands

14 december 1948

23 november 2002


Boudewijn Büch was naast schrijver en dichter ook bekend als televisiepresentator, verzamelaar en theatermaker. Het echte leven van Büch is altijd een beetje in nevelen gehuld gebleven.

Zo wekte hij graag de indruk homoseksueel of pedofiel geaard te zijn, maar al zijn serieuze relaties waren met vrouwen.

Ook hield hij er een denkbeeldige carrière op na, in welke hij zijn doctoraal in Duits en filosofie zou hebben behaald en zou hij ‘psychofarmahistoricus’ zijn. Een ander verzinsel was het bestaan van zijn zoon, die in werkelijkheid de zoon van een bevriend echtpaar was. Toen het moeilijk werd voor Büch om de leugen in stand te houden, vertelde hij zijn vrienden dat het kind overleden was.

"De kleine blonde dood" vertoont grote gelijkenissen met deze fantasie van de schrijver. 
 In de boeken van Boudewijn Büch lopen feiten en fictie door elkaar. Het is nooit helemaal duidelijk wat zich daadwerkelijk in zijn verleden heeft afgespeeld en wat slechts aan zijn eigen fantasie ontsproten is.

Dat de schrijver veel van zijn verzinsels niet alleen op het papier, maar ook in het echte leven verkondigde, maakt zijn verhalen moeilijk te plaatsen in het licht van de werkelijkheid. 
 Vanaf 2001 trok Büch zich steeds verder terug uit het publieke leven.

Eind 2002 overleed de schrijver aan een hartstilstand.