Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Geen privacy meer op school

Geschreven door KimH op 15/06/2009
De Franse politiek ruziet. Er zijn de laatste tijd nogal wat geweldsincidenten op Franse scholen geweest, maar hoe moet je daarmee omgaan?

President Sarkozy wil een nieuwe wet invoeren: schooldirecteuren mogen dan elke leerling fouilleren en zijn of haar tas controleren, zonder opgaaf van reden. Wat vinden Franse leerlingen van de plannen?

"Meiden slepen altijd tampons, foto?s van ex-vriendjes en ander privémateriaal met zich mee, dat hoeft niet de hele school te weten!"[Nicolas (17 jaar):]
"Op mijn school is best wel veel geweld. Geen schiet- of steekpartijen hoor, maar in de pauze vliegen de tafels regelmatig door de lucht en worden er wel eens klappen uitgedeeld. Ik heb zelf niets te verbergen en heb daarom geen problemen met fouilleren of tassencontrole, maar of het op mijn school echt helpt? Wapens zijn er niet en sterke vuisten kun je niet afpakken.
"Als er toch tassencontroles komen, vind ik wel dat leraren de privacy van leerlingen in acht moeten houden. Meiden slepen namelijk altijd tampons, foto?s van ex-vriendjes en ander privémateriaal met zich mee, dat hoeft niet de hele school te weten!"

[Claire (16):]
[plaatje:2]"De afgelopen weken is mijn portemonnee twee keer gestolen toen ik mijn spullen in de pauze in een klaslokaal had achtergelaten. Als de directeur toen de tassen van leerlingen had gecontroleerd, had ik mijn spullen misschien wel teruggehad....
"Of ik mijn klasgenootjes nog vertrouw? Hmm, als we samen lol hebben in de les wel, als ik over die diefstallen na ga denken ga ik wel twijfelen. Zelf zou ik het geen probleem vinden als mijn tas doorzocht wordt, zolang er maar een goede reden voor is. Preventieve controle vind ik een beetje overdreven..."


[plaatje:3][Castalie (17):]
"Tassencontrole? Goed idee! Hoewel, waar ligt de grens? Als ik pepperspray in mijn tas heb voor zelfverdediging bij noodgevallen, of een vleesmes voor mijn kookles na schooltijd, wordt dat dan ook meteen afgepakt? Waar ligt de grens?
"Het idee is leuk, meneer Sarkozy, maar denk eerst nog maar eens na over de details voordat u deze wet daadwerkelijk invoert..."

[Romulo (18):]
[plaatje:4]"Hmm, op zich geen slecht idee, maar dan moet de school wel serieuze verdenkingen hebben...Preventief fouilleren vind ik niet nodig.
"Tassencontrole is nog tot daaraantoe, maar detectiepoortjes (een voorstel van de Franse Minister van Onderwijs) gaat me helemaal te ver. Dit is toch een school, geen gevangenis?"

 
 • Reactie door Marije (14) op 15/06/2009
  Op zich heb ik er geen problemen mee, maar het gaat er natuurlijk wel om wat de reden is. Als er bij jou op school bijna geen geweld vookomt, is er natuurlijk geen reden om zomaar tassen te doorzoeken. Eigenlijk vind ik het wel een goed idee, want je hebt natuurlijk wel van die agressieve types, dat als je daar ruzie mee krijgt, je wel zoiets kunt verwachten. In nederland heb je toch sowieso geen middelen voor zelfverdediging nodig, Castalie?
 • Reactie door niels jan van de kelft op 15/06/2009
  z'n lelelijke kledij
 • Reactie door juul op 20/06/2009
  detectiepoortjes zou wel handig zijn, er lopen veel mensen met messen rond hier in de buurt. en tassencontrole mag van mij ook wel, bij mij is ook een keer mijn portemonnee gestolen.... :(
 • Reactie door Anoniempje op 21/06/2009
  Ben ik de enige die het opvalt dat bij het laatste plaatje Nick staat, terwijl daarnaast Romulo staat? Die allebei hetzelfde zeggen?
 • Reactie door S.com op 21/06/2009
  @anoniempje. Fenks. Fixt.
 • Reactie door Micromensje op 02/07/2009
  Lijkt me prima. Mij mogen ze altijd fouilleren als het onveilig is, ik heb toch niets te verbergen!