Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Drie keer examen: 'Voor mij voelt het als een gewone toets.'

Geschreven door Suzan op 29/05/2009
Karina doet vwo eindexamen op het Luzac College in Enschede. Het is alweer de derde keer dat ze examen doet. ?Ik heb het nu zo vaak gedaan, voor mij voelt het als een gewone toets.?

Ze kwam op haar 15e uit Rusland naar Nederland, stroomde na een taalcursus van een half jaar in op 4VWO, maar dat ging niet helemaal zoals gepland. ?Ik bleef zitten, toen bleef ik nog eens zitten en dat betekent dat je van school af moet. Ik ben naar het Luzac College gegaan, haalde daar in n jaar mijn HAVO-diploma en stapte toen over naar het VWO.? Maar ook dat ging niet probleemloos..[Fout van de school]
?Ik wilde in n jaar mijn VWO halen, maar dat lukte niet door een fout van school: ik had er n vak bij moeten doen en daar kwamen ze te laat achter. Daarom heb ik besloten toen in drie vakken examen te doen, en dit jaar doe ik vier vakken: geschiedenis, wiskunde, economie en maatschappijleer.?

[Nog examenstress?]
?Nee, ik heb het nu zo vaak gedaan, voor mij voelt het als een gewone toets. Ik ga erheen en ik maak de opdrachten en daar ben ik niet zenuwachtig voor.?

[Hoe gaat het dit jaar?]
?Wiskunde ging niet zo goed, de oefenexamens waren veel makkelijker en het is maar afwachten of ik het heb gehaald. Sommige klasgenoten hadden dure intensieve trainingen gevolgd en daarvan kwamen er een paar huilend de examenzaal uit omdat ze het moeilijk vonden.
?Economie was makkelijk. Er was maar weinig rekenwerk nodig en vaak kwam ik er wel met logisch redeneren. Geschiedenis ging goed. Ik ben wel gerriteerd over de vraag die geschrapt is: de avond ervoor had ik de Noordse oorlog nog goed doorgenomen en de vraag heb ik juist beantwoord. Maatschappijleer heb ik woensdag.?

[Het grappigste dit jaar?]
?Dat was vanmiddag. Een meisje uit mijn klas is een tutje, ze heeft haar hele etui vol snoepjes en kauwgom en lippenstift. Tijdens het examen viel haar etui: al haar spullen vlogen door de lucht en knalden tegen mensen aan. Het duurde wel vijf minuten tot de surveillant de leerlingen weer stil had gekregen. Haar spullen lagen bezaaid door het lokaal en pas toen iedereen klaar was mocht ze alles bij elkaar rapen.?

 
 • Reactie door kevin op 29/05/2009
  ja zo gaat het als je buitenlander bent de duwen je altijd naar beneden hoe goed je ook bent
 • Reactie door Babz op 31/05/2009
  Het is natuurlijk niet gemakkelijk om als buitenlandse hier te studeren. Maar ga ervoor meisje , geef vooral niet op , het is dat dat ze willen zien. x
 • Reactie door Nikoros op 01/06/2009
  Best interessant om dit te lezen. Ik kom zelf namelijk ook uit Rusland, dus ik kon me meteen goed verplaatsen in de persoon. Ik echter heb het iets beter getroffen, aangezien ik op mijn twaalfde (in mei) naar Nederland kwam. Het was voor mij onmogelijk om meteen vwo te gaan doen, vandaar dat ik nog groep 8 op de basisschool heb meegemaakt. Ik heb in de zomer voor het begin van het schooljaar vlug wat Nederlands geleerd en de rest kwam in groep 8 dan wel, vooral dankzij mijn geweldige juffrouw. In februari heb ik een score van 546 voor de citotoets behaald, wat dus net voldoende was voor vwo, en kon meteen doorstromen naar het voortgezet onderwijs. Ik had in het begin wel wat moeite met Nederlands en geschiedenis (zeer talige vakken), maar na een halfjaar in de brugklas was het wel helemaal goed gekomen. Nu zit ik in 4 gymnasium en het gaat zonder teveel problemen. Ik heb wel nog steeds dat ik domme taalfouten maak, zoals de lidwoorden door elkaar halen. Ik zal het ook nooit kunnen leren, maar dat is niet zo'n enorme struikelblok meer. Maar wat hier dus geschreven wordt, kan ik heel goed begrijpen. Op je vijftiende gaat het leren van een taal een stuk moeilijker dan op je twaalfde of eerdere jaren. Ik vind het echter wel geweldig van je dat je zo'n ontzettende doorzetter bent die niet gauw bij de pakken neer gaat zitten! Ga vooral zo door en er staat zeker een mooie toekomst op jou te wachten. Niet opgeven dus!
 • Reactie door Simon op 02/06/2009
  Hoi Nikoros, zou ik je een mailtje mogen sturen? Vanuit s.com? Of mail anders even naar simonATscholieren.com
 • Reactie door anoukboekpoepbroek op 08/12/2009
  haaaa.....!!! alleskitzz...?? ik ben homo.....!!! laat me....!! loveyullie....!!!(L) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxies!!!!! hvj.