Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Spieken met Amerikaanse cheat-tips

Geschreven door Duco op 26/05/2009
Een toets is om te testen hoeveel kennis je hebt. Als je een onvoldoende hebt, dan betekent dat meestal dat je niet genoeg wist of een bepaald kunstje niet goed beheerste. Maar je kunt natuurlijk doen alsof je het allemaal wél weet. Ik heb het hier over spieken.

Ik vind spieken regelrecht valsspelen. Als je eenmaal gepakt wordt, sta je met je mond vol tanden en vervloek je jezelf dat je niet wat langer doorgeleerd had die nacht. Maar soms is er een onmacht groter dan jijzelf en kun je niet anders. En dan komen professionale Amerikaanse cheat-tips wel van pas.

Charlot sprak afgelopen week twee leraren die het niet heel nauw leken te nemen met spieken. Duco ging eens online kijken naar de mogelijkheden.[Stink omstanders weg]
[youtube:dTib7xiJPhI]
Als je geheel schaamteloos bent, zou je de scheettruc kunnen uitproberen. Laat ik er niet teveel over verklappen, het filmpje zegt genoeg.

[Afkijkpen]
[youtube:rCzbq3XCM9o&]
Je hebt altijd wel een pen bij de hand om je toets mee te schrijven. Als je een goedkope pen neemt die makkelijk open te schroeven is, kun je daar een briefje in stoppen. Met bijvoorbeeld wat Franse woordjes. Je moet er wel voor zorgen dat je de pen niet te uitgebreid gaat onderzoeken. Dan wil de docent vast en zeker ook zien wat er zo bijzonder is aan jouw pen.

[Collectief spieken]
[youtube:zvFX5DQLvso&]
Als de hele klas er nu niets van heeft gesnapt, moet je proberen om het groots aan te pakken. Bijvoorbeeld door T-shirts met antwoorden uit te delen aan al je klasgenoten. Alleen er zitten wel wat haken en ogen aan deze tactiek: de voorste rij heeft er weinig aan en zonder meegebracht vest word je alsnog gesnapt als je het lokaal uitloopt.

[Professionele aanpak]
[youtube:91lQK5SCzlQ]
Sommige mensen gaan nét een stap verder. Voor hen is deze tip goed geschikt. Het geheel vereist een zekere creativiteit en behendigheid met fotobewerkingsprogramma's. Cola is nooit mijn favoriete toetsdrankje geweest, maar het idee kan ook voor een flesje Evian gebruikt worden. Maar kun je al die tijd die je besteed aan het maken van zo'n etiket niet beter besteden door alles in je hoofd stampen?

[Rekenmachine als dubbel hulmiddel]
[youtube:Aj2NoYN3PDQ]
Dit geheel is een stuk minder bewerkelijk dan het veranderen van de etiketten. Gewoon een papier met informatie in de deksel van je rekenmachine stoppen. Je moet wel op een school zitten waar de rekenmachinedeksels meegenomen mogen worden naar de toets.  En voor bijvoorbeeld een proefwerk Frans is dit misschien niet de meest voor de hand liggende methode.

 
 • Reactie door Unna op 26/05/2009
  Gewoon je grafisch rekenmachine gebruiken... :P
 • Reactie door Hahah op 28/05/2009
  Als je toch al je GR meeneemt, kan je het er net zo goed in zetten ipv zo'n papierding te doen toch xD?!?!
 • Reactie door maikel op 01/06/2009
  lol, die t-shirts met antwoorden zijn echt grappig bedacht :P
 • Reactie door Tim op 07/06/2009
  Net alsof als je in de klas scheten laat iedereen weggaat en hun antwoorden laat liggen :S
 • Reactie door Iris op 30/12/2009
  Haha, ik heb een casio-rekenmachine, daar zit al een sticker binnenin. Daar hebben we nét twee weken geleden de formules van natuurkunde op geschreven, lol