Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

De Noordse oorlog en de raarste klachten

Geschreven door redactie op 21/05/2009
Goed nieuws voor VWO'ers die hun examen geschiedenis hebben gedaan: de vraag over de 'Noordse oorlog' wordt sowieso goed gerekend. Het LAKS kreeg veel klachten, want dit was toch meer achtergrondinfo die je niet zo snel op je examen zou krijgen?
Daar was het CEVO het wel mee eens. Weer een zeker puntje erbij.
De vraag er nog eens bijpakken? Dat kan hier.

Soms, als je hoort van een klacht die bij het LAKS is binnengekomen, krabbel je je op je achterhoofd en denk je: asjemenou? Een selectie van de raarste klachten tot nu toe. Over bejaardendisco's en motorzagen.1. Vanuit een school in Amsterdam kwam om klacht omdat het bejaardentehuis tijdens de examens een bejaardendisco aan het houden was. Oops!
2. In de examenzaal op een school in Drachten ging ieder uur de schoolbel af. De school kon het net nieuw genstalleerde belsysteem niet plaatselijk uitzetten. Om de hele school zonder bel te laten functioneren, ging de directie te ver. Ondanks aandringen van het LAKS.
3. De klokken in de examenzaal op een school in Nijmegen liepen niet gelijk.. er ontstond nogal wat verwarring toen het einde van de tijd nabij kwam: want elke klok gaf iets anders aan.
4. Naast de examens op een school in Utrecht begonnen ze met een forse motorzaag de bomen om te zagen.
5. In Hoorn vielen de computers uit tijdens HAVO-examen kunst. Systeembeheerders moesten tijdens de examens de boel komen reanimeren.
6. En als laatste: woensdag kwam er een klacht binnen van een kandidaat die afgeleid werd door een surveillant. Die had zich te sexy gekleed en dat leidde hem af van de vragen.

Jij nog iets raars of vervelends meegemaakt? Of verdient je school applaus?

 
 • Reactie door Rick op 21/05/2009
  wat de hel is de noordse oorlog anywa?
 • Reactie door Esther op 23/05/2009
  he jakkie.. die Noordse oorlog had ik juist goed!!
 • Reactie door Suzan op 23/05/2009
  ja, wat is de noordse oorlog?!
 • Reactie door irene hoogveld op 24/05/2009
  dat zijn volgens mij de Sontoorlogen, die de heerschappij over de Oostzee bepaalden..
 • Reactie door Simon op 24/05/2009
  Wikipedia zegt: Het begrip Noordse Oorlogen in brede zin wordt in de geschiedschrijving gebruikt om een aantal oorlogen tussen 1558 en 1721 aan te duiden. Deze 163 jaar lange strijd werd gevoerd over de heerschappij van het Oostzeegebied: "Dominium maris baltici" in het Latijn. In deze periode groeide Zweden uit tot een Europese grootmacht dat een groot deel van het gebied rond de Oostzee in handen kreeg. Dit leidde tot een aantal oorlogen tussen Zweden en andere Europese naties die de lucratieve handel op de Oostzee wilden beheersen. De voornaamste tegenstanders van Zweden waren Denemarken-Noorwegen, Polen-Litouwen en Rusland. Door sommige historici wordt de naam Noordse Oorlogen in engere zin gebruikt voor een aantal militaire conflicten in het Oostzeegebied van 1655 tot 1660.
 • Reactie door Sju op 24/05/2009
  Noorse oorlog klinkt wel koel...
 • Reactie door ikke.. op 03/06/2010
  6vwo op mijn school (ik doe volgend jaar pas examen) heeft voor kunstgeschiedenis gewoon totaal de verkeerde stof opgekregen..... zie dan maar eens je examen te maken.......