Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Eindexamenvraag geschrapt

Geschreven door redactie op 19/05/2009
"Tienduizenden leerlingen gehersenspoeld met linkse praat. Schandelijk."
VVD-Kamerlid Dezentj heeft het voor elkaar; er is een vraag geschrapt uit het HAVO-eindexamen Nederlands. Iedereen krijgt een gratis punt voor het examen. Best relaxed. De vraag moest worden geschrapt volgens Dezentj, omdat VVD-leerlingen (wat zijn dat eigenlijk?) de vraag niet zouden kunnen beantwoorden.

Eerlijk is eerlijk, ze heeft wel een (heel klein) beetje gelijk vinden wij.
[Het tekstfragment]
In het eindexamen Nederlands dat HAVO-leerlingen op maandag 18 mei moesten maken, zat een tekstfragment van de VVD-website. Het tekstfragment ging over uitkeringen, met mooie zinnen als:

Het is niet sociaal wanneer mensen worden doodgeknuffeld in een uitkering. Opgesloten zijn in een uitkering kan leiden tot sociale uitsluiting. Wat sociaal lijkt, kan asociaal uitpakken.

Nou, dat is op zich zo schokkend nog niet. Het ging de VVD om de vraag die in het eindexamen stond:

[De vraag]
Uit het taalgebruik van het tekstfragment spreekt een afwijzende en zelfs neerbuigende houding tegenover mensen die gebruik (willen of moeten) maken van een sociale uitkering. Hier volgen vier citaten:
1 Eigen verantwoordelijkheid staat centraal.
2 De algemeen geldende verplichting tot re-integratie, waarvan alleen in
individuele gevallen mag worden afgeweken, spreekt ons zeer aan.
3 Het is niet sociaal wanneer mensen worden doodgeknuffeld in een uitkering.
4 Opgesloten zijn in een uitkering kan leiden tot sociale uitsluiting.

In welk(e) van de gegeven citaten komt die houding in het taalgebruik tot
uitdrukking?

[Niet te beantwoorden]
Eerlijk is eerlijk: de vraag slaat natuurlijk nergens op. Alle vier de citaten zijn eigenlijk amper neerbuigend te noemen. Maar dat antwoord stond niet als mogelijkheid in het eindexamen, jammer genoeg. Dus je moest iets kiezen. Inderdaad, een beetje flauw van de examinatoren. Aan de andere kant: de VVD noemt het gelijk "hersenspoeling", en "linkse praat". Dat lijkt me ook wat ver gaan.

[Conclusie]
Je kunt het eindexamen hier nog eens nalezen. Vond je het toch al een rare vraag? Zin om te reageren op de links hersenspoeling? Of zullen we het hier maar bij laten...

 
 • Reactie door D op 19/05/2009
  Vet lullig.. Ik had die vraag goed, en die andere vragen over het tekstfragment niet. Dat slaat toch nergens op, schrap die dan ook?
 • Reactie door S op 19/05/2009
  Nadelig voor de mensen die die vraag wel gewoon goed hadden. >< Of naja, voor hen verandert niets, maar degene die 'm fout hadden, hebben dat puntje wel mooi meegenomen.
 • Reactie door J op 19/05/2009
  Ja helaas, ik had het antwoord goed! Ik zit nu in de twijfelperiode of ik voor Nederlands wel ga slagen of niet, dat licht eraan hoe streng het word nagekeken en aan de N-term, zelfs met de maximale scoreaftrek aan spelfouten maak ik nog een kansje :) Helaas dat het niet een vraag was die ik wel fout had.
 • Reactie door Simon op 19/05/2009
  Maar wat was nou het 'juiste' antwoord?
 • Reactie door Dinges op 19/05/2009
  Ze hadden dan beter een moeilijkere vraag kunnen schrappen die meer punten had opgelevert....
 • Reactie door S op 19/05/2009
  Ik had de vraag ook goed, beetje jammer dus. Eigenlijk moeten ze gewoon de mensen die 'm goed hadden, ng een puntje geven, haha. Het waren de citaten 3 en 4, althans volgens het antwoordmodel.. :]
 • Reactie door hoppa op 19/05/2009
  de examens van 2009 zijn te doen!
 • Reactie door Dwar op 19/05/2009
  Links? Hoezo was dit linkse praat, ik vond het zalig dat het examen eindelijk een beetje meer semi-liberaal was. Dat daarna de vraag kritisch is tegen de tekst neemt niet het gelijk van de tekst weg.
 • Reactie door E op 19/05/2009
  Ik had die vraag namelijk wel goed. Het goede antwoord op vraag 21 dus was E. Ik vraag me af of ik die punt wel mee heb gekregen of niet. Ik zou het lullig vinden omdat ik weet dat ik die goed heb hebben de andere ook voordeel bij gekregen terwijl ik liever had dat ik dan een compensatie punt erbij hoor te krijgen bij een FOUTE antwoord op een andere vraag..

 • Reactie door Maarten op 19/05/2009
  het goede antwoord moest e zijn.. ik had ehm fout dus ik ben blij.. ik had het niet eens echt door! ik kom er nu pas achter dat het eigenlijk niet kan xD maar hersenspoeling? haha dat is radicaler dan de vraag!
 • Reactie door L op 20/05/2009
  Okee, ik snap dat het misschien niet leuk is voor de VVD dat ze in een wat minder goed daglicht komen te staan, maar zeg nou zelf, hersenspoeling? Havomensen die zitten op de havo omdat ze zelf kunnen nadenken en echt niet zomaar ineens iets gaan overnemen omdat het toevallig in een examen staat. Daar komt nog bij, de VVD heeft dit zelf gescheven! En gezeur over: je kon alleen links antwoorden.. Het is tekstverklaring, zo stond het ook in de tekst en links antwoorden viel wel mee. Gewoon de kritische uitspraken aangeven. Het is fijn dat iedereen nu zoiezo al 1 punt heeft maar de reden is een beetje bulshit! Ik had hem overigens wel goed.. Jammer want een hoop andere vragen die wl mee tellen en ik een stuk lastiger vond heb ik waarschijnlijk dus fout.
 • Reactie door lies op 20/05/2009
  E, 3en 4 was het juiste antwoord. Die kan ik me nog herinneren aangezien ik die goed had:@ en die was helemaal niet raar die vervolgvraag die was pas raar en oneerlijk. kei naai dit
 • Reactie door lies op 20/05/2009
  oke ik kom terug op wat ik zei: 20 had ik fout gedaan omdat ik het tekstfragment verkeerd gelezen had 21 had ik goed gedaan omdat die heel makkelijk was ik d8 eerst dat het over 20 ging en toen was ik blij, toen ik zag dat het over 21 ging was ik teleurgesteld maar nu ik de rede voor de schrapping lees begrijp ik wel dat de vraag de VVD in een slecht daglicht zet. Toch zit er een kern van waarheid in de vraag, ik zou zeggen VVD accepteer gewoon je standpunt op een iets minder mooie manier geformuleerd! Echt veel invloed heeft zo een vraag niet op een havo leerlings denken.
 • Reactie door Rowena op 20/05/2009
  Ik vind het onzin.. Zij zeggen die dingen toch? Als ze er niet mee geconfronteerd willen worden, dan moeten ze dat soort dingen niet zeggen. Wie de bal kaats kan hem terug verwachten, en ik vind dat dat nu wel gebeurd is.. Ik vind het wel heel sneu om er meteen een vraag voor te schrappen.. Iedereen (Ook VVD-leerlingen, als die al bestaan) kan neutraal naar zo'n vraag kijken en hem beantwoorden. Mjaah, dat is mijn mening, en dat wijf is het blijkbaar niet met me eens.
 • Reactie door R op 20/05/2009
  Ik had de vraag goed,, vind het jammer dat ie geschrapt is... ben het wel ermee eens hoor :P dat mensen die een uitkering hebben ( niet de bejaarden of zieken of gehandicapten etc., maar de mensen die NIET WILLEN werken een stelletje luie flikkers zijn :@ daar betalen wij belasting voor.. f*ck hun en je moet ze inderdaad niet doofknuffelen met een hoge uitkering :P maar back to the subject,, Jammer dat ie geschrapt is, behalve voor de mense die hem fout hadden natuurlijk :P \//
 • Reactie door Erik op 21/05/2009
  Hier is echt iets uit de haak. Als de politieke macht zich letterlijk bemoeit met de inhoud van lesprogramma's en examens hoeveel anders dan landen als China waar de staatsideologie verplichte lesstof is zijn we dan?
 • Reactie door Simon op 21/05/2009
  @Erik: ik vind het wel een hoop heisa over n vraag, maar ik begrijp wel het punt van de VVD. Al zou ik niet zo gauw VVD stemmen, ik vond de vraag wel errug subjectief. Wat is er afwijzend en neerbuigend aan stellen dat een uitkering kan leiden tot sociale uitsluiting?
 • Reactie door Lara op 23/05/2009
  nou nou... als jij hem toch al goed hebt, dan interesseert het toch allemaal ook niet. Dan doe je toch gewoon net of die vraag niet geschrapt is.. waar kun je een probleem van maken zeg? Gun je die anderen die het fout hebben dat extra puntje niet gewoon.. jij hebt er dan voor de rest toch echt ttaaaaal geen last van?? :S Btje associaal. Ik had de vraag trouwens zelf ook goed, en merk dus niks van de aanpassingen, net als het merendeel hier. Ik zeg; BIG DEAL..
 • Reactie door kiki op 24/05/2009
  Antwoord E was toch het goede, want die had ik goeeeeed
 • Reactie door ik op 25/05/2009
  dit is heel gemeen voor wie hem wel goed had, want iedereen haalt een iets hoger punt dus word de nomenering iets lager! ik haat vvd, de vraag was makkelijk en had geen invloed op de havo-leerlings denken maar wel op ons examen punt!
 • Reactie door ik op 25/05/2009
  maar dat was je zeker vergeten Lara. Het gaat misschien om niet heel veel meer punten maar alsnog kan ik nu een 5,4 i.p.v. een 5,8 krijgen en dat allemaal door het VVD wat plots zijn eigen standpunt ontkent!
 • Reactie door suus op 26/05/2009
  ach ik gun het de mensen die hem niet goed hadden, het werkt toch niet in mn nadeel.. het goede antw. was E