Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Het is 'seksweek' op Scholieren.com. Samen met de Sense Infolijn geven we antwoord op al jouw seksvragen. 

Alles over seks Alles over seks

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

'Ik laat ze gewoon afkijken'

Geschreven door Charlot op 19/05/2009
Oke, ik zal eerlijk zijn, ikzelf spiek ook wel eens. Soms wilde het leren gewoon niet echt lukken. De kunst is het natuurlijk zo te doen dat de leraar het niet door heeft, maar wat nou als ?ie het wel ziet? Zelf kom ik er nog best vaak af met een waarschuwing.

Is vast ook niet makkelijk, want als leraar wil je ook niemand onterecht straffen. Wat doen ze als ze twijfelen over een stoute leerling? Ik sprak twee van mijn docenten, die er opvallend makkelijk over deden.
?Tenzij het echt te gek wordt, geef ik ze dat pleziertje.? [?Ik geef hen dat pleziertje?]
Meneer Dehe, Nederlands: ?Als ik leerlingen zie spieken, en het zijn de leerlingen die altijd hard werken en hun verslagen altijd netjes op tijd inleveren geef ik hen dat pleziertje. Tenzij het echt te gek wordt, zo gek bijvoorbeeld dat de surveillanten tijdens de toetsweek mij erbij moeten halen om mijn mening te vragen.
?Zo zat een van mijn leerlingen bij de laatste toetsweek doodleuk andersom op zijn stoel en vroeg zelfs een paar dingen aan zijn klasgenoten. Dit viel zijn klasgenoten ook op, dus het zou oneerlijk geweest zijn tegenover de anderen als ik hier niet had ingegrepen. Voor deze jongen werd het wel een 1, en geen herkansing. Het is hard, maar soms moet je nou eenmaal streng zijn om door te dringen bij een leerling.?

[?We zijn allemaal wel eens jong geweest?]
Meneer ?F?, geschiedenis: ?Of ik mijn leerlingen laat afkijken? Ach, ik denk altijd maar zo we zijn allemaal wel eens jong geweest. Dus laat ik ze gewoon afkijken. Bronnen zijn nou eenmaal moeilijke dingen, en meerkeuze vragen zijn lastig. En trouwens, het werkt nog altijd het beste om goed te leren: spieken is geen garantie voor een hoger cijfer, je buurman kan het ook fout hebben.?

[?Trek je shirtje maar uit?]
Misschien dat als we het een beetje slim aanpakken, we altijd wel weg komen met wat gespiek? Hmm, ik doe het toch liever zelf, behalve bij economie dan, want daar bak ik echt niks van.
Soms hoor ik echt bizarre verhalen. Zo heeft een van mijn klasgenootjes standaard een spiekbriefje in haar bh zitten. Haar idee hierachter: ?De leraar kan mij nooit betrappen. Het is toch een absurd idee om tegen je leerlingen te zeggen, trek je shirtje maar uit, en laat me jou spiekbriefje zien. Dan stap ik naar de rector en is mijn leraar machteloos.?
Spiek jij wel eens? Hoe doe jij dat? En wat is er gebeurd toen je gesnapt werd?

 
 • Reactie door Mel op 19/05/2009
  Als je een meisje bent: Koop een brede diadeem. Aan de binnenkant plak je een spiekbriefje. Als je tijdens de toets een antwoord niet weet, doe je net alsof je diadeem irriteert en leg je de diadeem op tafel, met het briefje naar jou toegekeerd. Simpel, makkelijk, veilig! Ook kun je een ketting met een grote munt of schelp of iets anders groots kopen. Plak het briefje aan de binnenkant en voil! Pas wel op: de ketting kan draaien als je loopt en je leraar zou het briefje kunnen zien.. Maar gewoon leren blijft natuurlijk het veiligst, en je voelt je ook wel wat beter met die welverdiende 8 in plaats van een gespiekte 10..;)
 • Reactie door Querida op 19/05/2009
  Ik Kijk echt Nooit Af. mensen kijken altijd bij mij af. het helpt egt niks. als je afkijkt want je weet niet eens of die antwoorden wel goed sijn toch? je hebt alleen jezelf ermee me je cijfers en rapport
 • Reactie door sara op 19/05/2009
  ga een leve zoeken man wat weet jij nou van spieken? spieken is voor mensen die iets beters te doen hebben in hun leven dan leren, leren en nog eens leren voor toetsen. dus ga eerst je mond spoelen met zeep, kom dan pas praten over spiekers ps: praat nog eens over spieken en je zal een bodygeard moete zoeke om je te beschermen want je GAAT VEEL PROBLEMEN KRIJGEN, JAH PROBLEMEN MET MIJ
 • Reactie door Nick van der Meijden op 19/05/2009
  jij.... moet echt proffesionele hulp zoeken.
 • Reactie door nicole op 19/05/2009
  voor gelofige meisjes: onder je rok, nee meneer, u mag niet onder mijn rok kijken viespeuk!
 • Reactie door guido op 19/05/2009
  of wat ook zo leuk is om te doen als meid: Stuur een print naar de drukkerij en bestel een shirt met allemaal Begrippen erop en trek die aan tijdens de toets :P Het lijkt precies op de andere ideen maar is toch wel minder moeite om de hele tijd onder je rok of in je shirt te kijken. en trouwes sara.. sommige mensen hoeven niet eens te leren of halen al een voldoende ;) dat was bij mij t geval.. en toch spiekde ik niet.. maar dat "je hebt alleen jezelf ermee" vind ik toch wel wat heilige uitspraken... boeie als iemand afkijkt. je kan het als een sport zien om je achterdocht te trainen voor in de politiek XD
 • Reactie door sinja & denise op 20/05/2009
  Oelala echt een leuke film ik zelf heb ook z'n fout gemaakt alleen met me ex ik heb een kind en hij is er van door :S:S
 • Reactie door anoniem op 20/05/2009
  ik zpiek noooooit ik ben de slimste van de klas en wie spiekt is echt dom
 • Reactie door anouk op 20/05/2009
  anoniem hou je F bek dus je wil zeggen dat ik dom ben raar kind :@
 • Reactie door nadia op 20/05/2009
  ik spiek ook wel maar dan wil ik het toch liver altijd zelf doen
 • Reactie door steven op 20/05/2009
  Ik laat ze gewoon ferdi kijken
 • Reactie door Acha op 20/05/2009
  Ja ik spiek soms maar alleen als ik zeker weet dat niemand het kan zien!!! Tip: blijf proberen!
 • Reactie door skkls op 20/05/2009
  nerds ik spiek 24uur bij school XD
 • Reactie door Me op 21/05/2009
  bij een moeilijke leraar doe ik een spiekbriefje altijd in me bh of t shirt of zo. Maar als ik een makkelijke leraar heb zoals bijvoorbeeld bij geschiedenis, dan zit ik altijd naats die ene bepaalde persoon en geeft zij mij ff haar blaadje om over te schrijven en andersom xD en btw die van die diadeem vind ik een goed idee(Y)
 • Reactie door Tsjaa&Ehm op 22/05/2009
  Schrijf de antwoorden op je teennagels! Voet omhoog en overschrijven maar Als de leraar vraagt wat je hebt: Duw de voet in zijn neus en hij valt binnen enkele seconden flauw. KEI HANDIG! ps: doe slippers aan..kost minder werk
 • Reactie door Joos op 22/05/2009
  Het ligt aan de vakken en leraren, maar sommige leraren zijn echt gewoon blind. Trouwens, ook weer geleerd van een jongen uit mn klas, de leraar kijkt naar iedereen die zn hoofd beweegt. als je gewoon dr voor zorgt dat de leraar je ogen niet ziet, gewoon hoofd buigen, kan je alles goed zien. Een spiekbriefje aan de binnenkant van je etiket van je waterflesje is ook altijd handig.
 • Reactie door luuk op 24/05/2009
  Soms lukt het leren niet, dan kijk je wat af, boeien. Ik doe het bijna nooit, een paar vrienden wel. Ze kijken alles af met rekenmachines, briefjes, mobieltjes en mp3 spelers, en dan halen ze toch nog een 4. Ik leer gewoon, alleen maar makkelijk bij je examens en het kost toch even veel tijd om al die spiekbriefjes en shit te maken.
 • Reactie door Elles op 24/05/2009
  bij sommige leraren kan je het in de ipod zetten en kijken.
 • Reactie door jos op 25/05/2009
  ik weet niet of ik links mag plaatsen, en om eerlijk te zijn ben ik te lui om het uit te zoeken. kijk de filmpjes en haal een 10, heel simpel http://householdhacker.com/2009/04/how-to-cheat-on-any-test-3/ http://householdhacker.com/2009/04/how-to-cheat-on-any-test-2/ http://householdhacker.com/2009/04/cheat-with-a-blank-piece-of-paper/
 • Reactie door Charlotte op 25/05/2009
  ik stop meestal een briefje in m'n shirt, bh of ik schrijf het op m'n been :) dat doen mijn vriendinnen ook.. we hebben denk ik wel wat beters te doen dan leren.. x ps: die met de diadeem vind ik geniaal.
 • Reactie door joops op 25/05/2009
  @ nicole, niet alleen gelovige meisjes dragen rokjes..
 • Reactie door anoniem op 27/05/2009
  Belachelijk dat de vmbo'ertjes hier denken te moeten spieken. Jullie doen al de meest debiele opleiding die er is. Doe dat dan in ieder geval goed. Overigens ook belachelijk dat juist meisjes op dergelijke manier gebruik maken van sociale normen. Ik zag het zelf vroeger ook altijd, allemaal spiekende meisjes. En dan nog bestaat de top 5 uit de klas, ook op de universiteit, steevast uit jongens.
 • Reactie door rien op 16/07/2009
  ben in het bezit van een mobile telefoon van sagam type my511X en wil deze simlockvrij maken. zijn er foremleden die mij hierbij kunnen helpen met advies
 • Reactie door elle op 23/07/2009
  ik heb zo'n prit typex roller.. daar kan je zo met potlood antwooden opschrijven en als de leraar langs loopt veeg je het ervan af of draait hem om.. wij moeten meestal alles van de tafel afdoen en dan laat ik de typex gewoon liggen.. maar meestal wordt er bij mij afgekeken.. ;)
 • Reactie door Maysaa op 16/08/2009
  Schrijf het tussen je vingers! als de leraar vraagt om je handen te laten zien druk je gwn je vingers tegen elkaar aan,,, het werkt egt! doe het met balpen ,, dan kun je zo als je zweetvingers hebt t zo wegvegen :D
 • Reactie door zootje op 17/08/2009
  je bent echt zielig als je spiekt ! leren is leuk dus waarom zou je het eigenlijk doen?
 • Reactie door Simon op 17/08/2009
  soms schiet het leren er toch een beetje bij in?
 • Reactie door zootje op 19/08/2009
  nee hoor
 • Reactie door Simon op 19/08/2009
  wellus
 • Reactie door Kimmsel op 22/08/2009
  Iedereen spiekt wel eens,ik ook. En weetje word je betrapt jammer dan. Word je niet betrapt mooi meegenomen, Je moet natuurlijk wel even nagaan of je een relaxte leraar heb. En leren ja,,je kan niet 24/7 met je neus in de boeken hoor. Maar het is wel slimmer om gewoon smiddags uit school dat boek te pakken en het door te nemen. Gewoon je huiswerk maken scheelt ook veel.
 • Reactie door Micromensje op 22/08/2009
  Afkijken doe ik niet en als iemand het bij mij probeert zorg ik wel dat ie niks ziet. Ik ga mijn examenjaar in, dus spieken is hier nog stommer dan gewoonlijk.
 • Reactie door Leonie op 11/10/2009
  @ anoniem 27 mei haha heel erg typisch en herkenbaar;) maar het is wel waar, ze proberen van alles en dat dat ook gewoon lukt. maar ik probeer meestal te leren, en anders schrijf ik het in mijn etui ofzo;)
 • Reactie door aaa op 12/10/2009
  ik leer alijtd op de laatste minuut en maak nooit huiswerk :P
 • Reactie door JJ op 06/11/2009
  Ik kijk alleen bij economie af. Want ergens anders is het onmogelijk. Wij hebben bij economie in het lokaal allemaal pc's, en ik zit op een plek dat ik gewoon een blaadje met alle antwoorden op mn buro kan leggen, zonder dat de leraar het ziet.
 • Reactie door smokeweed24/7 op 04/03/2010
  stoer
 • Reactie door ANONIEM op 11/03/2010
  ik kijk eigelijk best vaak af. ik gebruik geen spiebriefjes, maar kijk gewoon af bij de gene die naast me zit. som schrijf ik wat op mijn arm.
 • Reactie door ANNABEL op 11/03/2010
  @ anoniem 11 maart ja ik ook, echt fijn als je dan naast een slim kind zit en op je arm schirjven is echt handig ( alleen als het winter is dan;p )
 • Reactie door pietjepuk op 11/03/2010
  MENSEN DIE AFKIJKEN ZIJN DOM haha nee grapje ik denk dat iedereen t wel doet t is wel normaal denk ik
 • Reactie door gumn llenika op 21/03/2010
  hoi bij grieks is het makkelijk spieken, van tevoren alle moeilijke woorden opgeschreven, in mijn broekzak gedaan en als ie dan een rondje door de klas loopt gauw eruit halen voor dat ene woordje^^ zo haal ik mijn 10en(meestal leer ik gwn hoor)
 • Reactie door gaatjeniksaan op 01/04/2010
  jullie zijn echt zo dom! ik zit op gymnasium en kijk nooit af! mijn dag: opstaan, ontbijt, naar school,op school, thuiskomen, leren,eten,leren,huiswerk, tv,slapen etc. in het weekend leer ik minder! ik ben de beste in de klas!!!!! succcces met spieken! domom.
 • Reactie door micheal jackson en de kerstman op 06/04/2010
  bij mij op school hebben ze altijd verschillende versies. hierdoor kan je niet eens afkijken, attans het heeft geen zin want bij jou is vraag 12 A maar bij je buurman is het goede antwoord D. De kerstman heeft een hoedje op.
 • Reactie door g_star op 07/04/2010
  ti 84 plus
 • Reactie door 033-hanter op 07/06/2010
  OK, allereerst: aan iedereen die zeikt dat spieken dom en zo is en dat ze ook nog eens nooit iemand laten afkijken: zoek een leven! komop zeg, wat zijn jullie kansloos! "O, ik ben de beste van de klas en ik spiek nooit" fijn, mar terwijl jij je suf leert om maar de beste van de klas te zijn, zit ik lekker te smoken, je weet. Kijk, ik spiek zeker niet altijd, maar ik zit nu in mn derde jaar, en alle vakken die i laat vallen spiek ik altijd. nu moet ik eerlijk zijn, dat is bij mij op school vrij easy, montesorri, dus ik mag de toetsen doen wanneer ik wil. En nu aan het eind van het jaar is er een handel ontstaan, want iedereen kan alle toetsen chappen, maar toch, ik bedoel, ik ben de slimste van mijn klas, ik sta zeker niet het beste, maar toch. Ik spiek liever 1/3 van alles wat ik moet doen, en sta gemiddelt een 7 ofzo, dan dat ik alles zelf doe en een 9 sta, vinden jullie misschien dom, maar ik kan m wel moeilijk hard chillen! trouwens, doordat we de toetsen zelf hebben haal ik vaak toch een 9 met afkijken. dus: iedereen die nooit ook maar tracht om af te kijken; jullie zijn echt flinke mongolen! btw, weet er ook iemand een geniale manier voor jongens om af te kijken, duits lukt nooit echt. thanks, laters, 033-hanter
 • Reactie door je moeder op 13/06/2010
  ey anoniem je mag wel even normaal doen over vmboers ik doe zelf havo maar ik doe toch ook niet of ik beter ben dan hun als je gwn geen hoger nivo aan kan is dat niet erg dus doe maar normaal want nu kom je zelf alleen maar dom over
 • Reactie door je moeder op 13/06/2010
  die was trouwens @ anoniem 27 mei
 • Reactie door Micromensje op 13/06/2010
  @033-hanter: Succes bij je examens met je gespiek. Wellicht kost het je je diploma, maar dat kan jou niet schelen want je bent liever lui dan moe. @je moeder: Als je zo schrijft kom je zelf ook dom over ja.
 • Reactie door havo-er op 20/06/2010
  spieken. niet erg doe ik ook maar doe niet net als een klasgenoot van mij. ze legde haar boek open op de stoel naast daar betrapt op een pta en dus een 1
 • Reactie door Jeroen op 20/06/2010
  Haha. Spieken is voor domme kindertjes die niet weten wat ze anders moeten doen. Daar moet je sympathie voor hebben, want zij kunnen er ook niets aan doen dat ze zo dom zijn .. ;) Overigens sta ik gemiddeld zelf een 9,5 .. Maarja, ik leer ~15-30 minuten per proefwerk. Een goed geheugen en een hoog IQ zijn toch wel handig.
 • Reactie door Jane1994 op 17/02/2011
  @Querida, misschien moet je toch maar eens afkijken tijdens nederlands, want spelling vind je blijkbaar erg moeilijk.
 • Reactie door zTWsIptyCoRbsXbDRa op 10/09/2011
  Leanirng a ton from these neat articles.