Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

4 mei, 2 minuten stilte

Geschreven door Charlot op 04/05/2009
Vandaag is het 4 mei. De dag dat we om acht uur twee minuten stil horen te zijn. Dat moeten we van de samenleving. Maar misschien vind jij dat je al genoeg nadenkt over de Tweede Wereldoorlog, of is het je vanavond helemaal ontschoten.

Mijn opa, mijn ouders en ik denken er alledrie anders over. En jij?
[Goede voorbeeld]
Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden heel braaf met mijn broer voor de televisie zat, terwijl mijn ouders boven aan het verbouwen waren. Wij waren twee minuten stil, terwijl we boven allemaal gescheld hoorden, vanwege 'verbouwingsiritaties'. Toen mijn ouders naar beneden kwamen en ik ze vroeg waarom ze zulk lawaai maakten, zeiden ze: 'We denken er wel genoeg over na, die kast viel de hele tijd uit elkaar, dat vonden we op dat moment belangrijker!'
We waren met stomheid geslagen. Het leek wel alsof de kinderen deze keer het goede voorbeeld gaven aan de ouders, in plaats van andersom.

[Afwas]
Vorig jaar, toen ik nog als afwasser werkte in een restaurant, werd ik er op gewezen dat ik om 20:00 uur stil moest zijn. Ik keek naar mijn grote berg afwas en op dat moment dat ik toch wel even: 'Waarom?! Waarom nu? Ik denk er morgen wel twee minuten over na!'

[De vluchtstrook in]
Maar je kan er ook heel erg mee bezig zijn. Zo reed ik een keer met mijn opa op de snelweg, toen die plotseling parkeerde op de vluchtstrook. Nadat ik had gevraagd wat hij aan het doen was, kreeg ik geen antwoord. Hij zette de radio aan, en ook op de radio was stilte. Mijn opa was dus aan de kant van de weg gaan staan om stil te zijn voor de doden.

[Wat denk jij]
Hoe denk jij erover? Wat vind jij van die twee minuten stilte? Denk je dat je wel genoeg bij de Tweede Wereldoorlog stil staat tijdens je geschiedenislessen, of vind je dat niet genoeg en vind je het echt belangrijk dat we allemaal twee minuten stil zijn?

 
 • Reactie door Lisa op 04/05/2009
  Ik vind het heel erg goed dat we 2 minuten stil moeten zijn,want dan denk je ook aan de doden die in de wereldoorlogen om zijn gekomen en ik ben altijd dankbaar 2 minuten stil voor de doden.
 • Reactie door Simon op 04/05/2009
  Zelfs al was het niet ter herdenking van de doden: prachtig om n keer in het jaar twee minuten complete stilte in een grote stad te hebben.
 • Reactie door CGMEXZlTEcdF op 05/05/2009
  birthday gift
 • Reactie door Shanaa op 06/05/2009
  Naaah, ik vind dat we er wel genoeg aandacht aan hebben besteed. Ik bedoel, er zijn veel ergere dingen aan de hand of geweest. Waarom worden die niet herdacht? En tsja, in de geschiedenislessen wordt er toch al heel veel aandacht aan besteed. In de slavernij zijn er veel meer doden gevallen.. waarom worden die niet herdacht? Het is wel goed dat je er aandacht aan besteed, maar achja zoveel aandacht. Ik vind het maar iets teveel van het goede.
 • Reactie door robert op 11/05/2009
  snel,sneller, snelst...wij rennen met zn allen elke dag. Het is goed om zo nu en dan stil te staan. Na te denken. Even te voelen...want ook dat is nodig...in het leven want het duurt maar even.
 • Reactie door T0m op 14/05/2009
  Waar slaat dat nou weer op? Ga naar de poezieclub ofzo
 • Reactie door Rick op 16/05/2010
  Ik vind dat we het wel moeten hebben, 2 minuten stilte. Speciaal voor de omgekomen millitairen en burgers. Een belangrijke dag, voor ons allemaal.