Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes.



 





Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Thuisonderwijs: nooit meer naar school

Geschreven door Nienke op 05/05/2009
Stel je voor ?s ochtends niet op je fiets door die wolkbreuk te hoeven fietsen. Niet iedere keer een project te moeten doen met die klasgenoot die er niet alleen achterlijk uitziet, maar het ook nog eens is en bovendien z?n afspraken niet nakomt. En niet ieder lesuur weer een andere leraar met een andere gebruiksaanwijzing! Dat is thuisonderwijs, je pappa of mamma zijn je hoogeigenste docent.
In Amerika de normaalste zaak van de wereld, hier in Nederland zie je het ook steeds vaker.
Maar is het nou echt zo geweldig? Nou, nee.
Want ook thuisonderwijs heeft z?n nadelen. Welk onderwijs je ook volgt, het gaat om meer dan de leerstof alleen. Want op de basisschool en op de middelbare school en ook daarna nog, leer je nog iets belangrijks: omgaan met mensen met andere ideen en andere levensstijlen.

[Niet praktisch]
Hoe wil je dat leren als de enige mensen waar jij regelmatig mee in aanraking komt, paps en mams zijn? Natuurlijk kom je ook wel op sportclubs en dergelijke, maar die hebben je ouders dan misschien ook wel met zorg voor je uitgekozen ? alweer gelijkgestemden. Stel je voor dat je na jaren thuisonderwijs in het bedrijfsleven terechtkomt waar iedereen van je verwacht dat je met anderen kunt omgaan. Ondanks alle voordelen is thuisonderwijs niet praktisch als je andere keuzes hebt.

[Niet exclusief]
Dus als je ouders jou thuisonderwijs willen geven en je bent a) niet geestelijk of lichamelijk gehandicapt b) woont binnen een reisbare afstand van een school c) jullie geloof is niet zo super-exclusief... vraag je dan af of het een goed idee is.

[Toch maar wel]
Hoe irrritant school af en toe ook is en hoe lang het ook duurt, je hebt er uiteindelijk wel wat aan. En omdat we nu eenmaal leerplichtig zijn, kunnen we die tijd maar beter (enigszins) nuttig besteden. Zelfs als we daarvoor ?s ochtends door zo?n hoosbui moeten fietsen.

 
  • Reactie door T0m op 14/05/2009
    Hoeveel dat al die mensen een sociale achterstand hebben?
  • Reactie door pantermams op 03/06/2009
    Dit stukje is duidelijk geschreven door iemand die totaal geen benul heeft van wat thuisonderwijs inhoudt. Ik raad de schrijfster dan ook aan http://www.thuisonderwijs.net/artikelen/blok-is-school-echt-zo-belangrijk-voor-de-sociaal-emotionele-ontwikkeling.pdf te lezen en zich beter te laten informeren over dit onderwerp zodat ze geen kletskoek verkoopt. Uitkomsten van onderzoeken wereldwijd wijzen nl uit dat thuisonderwezen kinderen veelal socialer zijn en maatschappelijk bewuster dan kinderen die naar school zijn geweest.