Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

'Particuliere scholen zijn strenger, maar goed'

Geschreven door Peter op 27/04/2009
Het particulier onderwijs kwam laatst negatief in het nieuws, omdat de cijfers van de schoolexamens te veel verschilden van die van het centraal examen. De schoolexamens zouden te makkelijk zijn. De toon van het nieuws: particuliere scholen zijn slecht.

Ik zit op een particuliere school en vond dat nogal jammer, want ik ben zelf erg tevreden over die van mij. Vorig jaar zat ik nog op een reguliere school, maar omdat ik daar na mijn VMBO eindexamen niet door mocht naar de HAVO ben ik overgestapt naar het particulier onderwijs bij het Luzac College. Nu doe ik in n jaar 4 en 5 HAVO en ik sta er goed voor.

Natuurlijk is het een stuk duurder, maar daar krijg je ook iets voor terug.

Het grote verschil tussen een particuliere school en een reguliere school is dat je voor een particuliere school moet betalen en voor een reguliere school niet. Op een particuliere school betaal je het salaris van de docenten en op een reguliere school doet de overheid dat, maar zo kan de school wel veel meer z?n eigen gang gaan en heeft minder last van overheidsregeltjes.

[Strenger]
Op een particuliere school zijn ze wel een stuk strenger. Als je slechte cijfers haalt, word je bijvoorbeeld ook ingeroosterd op zaterdagen. Dan krijg je bijles, maak je je huiswerk onder begeleiding en als je vragen hebt, kan je die gelijk stellen.

Bovendien zit ik langer op school. Vroeger was ik uit om drie uur, nu zit ik vrijwel elke dag gewoon tot 5 uur op school en soms zelfs tot 6 uur. Dat komt omdat je ook ?studieuren? ingeroosterd hebt, om je huiswerk te maken. Dat is wel erg makkelijk, want dan ben je thuis tenminste cht vrij!

Ook wel chill is dat we kleine klassen hebben. Meestal zijn er 9 leerlingen in het lokaal, dus docenten kunnen me snel helpen. Als je met 25 leerlingen in n klas zit, werd ik soms helemaal niet geholpen. Bij het Luzac heb je daar geen last van!

[Doel bereiken]
Ik heb voor het Luzac College gekozen, omdat ik heel graag mijn HAVO diploma wil. En hier kan ik dat in n jaar doen. Ik word extra goed begeleid bij het plannen van mijn huiswerk en hoe ik het beste voor mijn proefwerken kan leren. Dat had ik nou net hard nodig.

Ik vind de kritiek van de Onderwijsinspectie erg overdreven. Op het weblog staat sinds kort een berichtje gepost, waar je jou school kan intypen en dan kijken wat voor cijfers jou school gemiddeld haalt. Mijn huidige school en mijn vorige school verschillen dan niet van elkaar. De toetsen zijn ook echt niet makkelijk en komen gewoon uit oude examens.

Het is gewoon veel leren om je doel te bereiken, maar als je eenmaal je diploma hebt gehaald weet je dat al die moeite niet voor niks is geweest!

 
  • Reactie door Kar op 28/05/2009
    Ik ben het met je eens. Ik vind al die vooroordelen nogal stom. "Je koopt je diploma op Luzac" zeggen ze, maar in feite is het discipline hanteren, luisteren en hardwerken. Persoonlijke begeleiding en lange dagen helpen je al een heel eind. Uiteindelijk scoor je uiteraard beter dan op een reguliere school. En dan gaan ze zeuren want ze hebben lagere prestaties daar :S Get over it, Luzac geeft mensen nieuwe kansen. Twee keer blijven zitten, taalproblemen, een duwtje nodig of een persoonlijke begeleiding of wil je gewoon je opleiding twee jaar in een doen? Schrijf je maar alvast in ;)
  • Reactie door Bram op 05/09/2009
    Als je op een gewone school zit en je wilt wat extra hulp hebben, dan kan je ook een examentraining volgen. Bijvoorbeeld bij www.lyceo.nl. Dat is de nieuwe website van De Delftse Examentraining