Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

5 euro verdienen? Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ongeveer 10 min) en je krijgt 5 euro op je rekening (binnen 5 werkdagen).  

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Geld voor goede cijfers

Geschreven door redactie op 21/04/2009
Het zal er wel niet zo snel van komen, maar bij de Universiteit van Amsterdam doen ze er wel onderzoek naar: helpt het als je scholieren geld betaalt als ze hoge cijfers halen? Gaan ze dan beter hun best doen?

In Mexico en de VS draaien al soortgelijke projecten. Tien euro als je tch een voldoende haalt voor wiskunde B. Vijftien euro bij een 8 voor Frans. Uitbetaald door school. Goeie manier om scholieren gemotiveerd te houden? Lees meer bij De Pers.

 
 • Reactie door Simon op 21/04/2009
  ik vind dit echt vreemd, het is toch al heel wat dat je gratis onderwijs krijgt? er voor betaald worden lijkt me echt overdreven.
 • Reactie door Bjarne op 21/04/2009
  Helemaal goed idee, super!
 • Reactie door Marit op 21/04/2009
  Ons onderwijs vind ik toch niet helemaal gratis te noemen. Je geeft er nog genoeg aan uit. Het idee dat je gratis geld krijgt is natuurlijk wel lekker, maar sommige mensen kunnen gewoon minder goed leren. Zo kan het zijn dat iemand die een 9 haalt 10 euro krijgt, terwijl iemand die afgekeken heeft en een 9 haalt ook 10 euro kan krijgen. Is het dan niet stelen, of is dit weer een te ethische kwestie?
 • Reactie door Naze op 21/04/2009
  Mijn moeder doet hetzelfde met mijn broertje (groep 7). als hij bijv. zijn topotoets helemaal goed maakt dan mag hji naar de bartsmit en iets uitkiezen. op mijn cijferlijst (5havo)staan allemaal goede cijfers en ik krijg niets. das ook weer niet eerlijk, maar mijn moeder weet dat ik het zonder "de motivatie" ook gewoon doe en zo bespaart ze zelf ook wat.
 • Reactie door Marianne op 21/04/2009
  Lijkt me niet eerlijk (ik zou dan veel meer gaan verdienen dan mijn domme klasgenoten).
 • Reactie door mij op 21/04/2009
  ik vindt het wel een goed idee!! lekker zo geld verdienen hoef ik teminsten niet meer voor een bijbaantje te zoeken!! en dan werk je ook nog aan je toekomst!
 • Reactie door Boris op 21/04/2009
  das toch masaal geweldig. Gewoon effe kassa kassa geld krijge om na school te gaan. Kheb nu al goeie punten ma als dit werkelijkheid wordt wordt ik toch wel een dikke strever om 10en te hale
 • Reactie door Verslag op 21/04/2009
  Het lijkt me wel goed, je gaat dan opeens veel meer je best doen om hoge cijfers te halen, dat stimuleert de leervaardigheid, waardoor er denk ik meer slimmere kinderen komen, want dan gaat iedereen opeens veel meer zijn best doen.
 • Reactie door Phin kool op 21/04/2009
  Dan verdien ik vet veel. Maar je kan beter iemand iets anders geven dan geld, vrije tijd bijvoorbeeld. Iemand moet er eens goed over nadenken
 • Reactie door arjen op 21/04/2009
  Ja ik vind het wel een goed idee eerlijk gezegt, ik ben zelf ook nie zo goed op school haha en zou het wel leuk vinden als je geld krijgt voor een goed cijfer. maar als je dat doet zullen mischien veel mensen hogere cijfers halen en meer bereiken in de toekomst, Dat is natuurlijk niet echt een probleem, maar je helpt mischien (na mijn mening) de economie enzo naar beneden en iedereen ter wereld (zo wil de Universiteit van Amsterdam ) een goede baan zal krijgen. En wat gebeurt er dan met de vuilnismannen, hun hebben meestal geen school gehad en daarom doen ze dat werk, maar zonder hun werk zal de hele wereld een enorme rafage zijn(sorry kweet niet hoe je rafage schrijft:P). Wat een goed idee is dat bij een wat lage school met kinderen die een probleem hebben met leren, of niet naar school willen, dat idee van de Universiteit van Amsterdam wel kunnen uitvoeren op dat soort scholen. Ik zit zelf ook op een school die veel aandacht aan kinderen moet besteden omdat iedereen heel druk is of de criminalteit beginnen in te komen( dan praat ik jammer genoeg ook bijna over mezelf!) mischien kennen sommige mensen deze school wel: www.altracollege.nl Voornamelijk in amsterdam, ik weet niet zeker of ze in heel nederland zijn...???.... Maarja ik ga weer msn'e en muziek luistere jongens :P LATURRZZZZ
 • Reactie door A.M 050 op 21/04/2009
  Aight. ik zou zeker harder gaan werken, want tis gewoon nice als je daar geld voor krijgt.
 • Reactie door Nora Eeisaten op 21/04/2009
  Ik vind het niet echt nodig dat ouders gaan betalen om hun kind een goed cijfer te laten halen , je doet het uiteinelijk voor je zelf. Voor de toekomst die je later zal hebben.
 • Reactie door mitchel op 21/04/2009
  zouden ze bij ons moeten doen dan zou ik zo'n 50 euro per week verdienen, dat is al meer dan m'n broer in een maand. en ik hoef alleen een paar wooedjes op te schrijven
 • Reactie door anoniempje op 21/04/2009
  Ik vind het echt belachelijk. Je hoeft toch geen geld te krijgen voor je hoge cijfers? Ik snap wel dat als je een hele moeilijke toets goed hebt gemaakt, dat je dan iets kleins krijgt. Maar niet bij elke toets. Dat zou ik niet eens willen.
 • Reactie door Jelte op 21/04/2009
  Ja zo werk je voor geld net als je de rest van je leven ook gaat doen ..
 • Reactie door koen op 21/04/2009
  ik plaats van ons om te kopen kunnen ze beter is 3e wereld landen voor scholen gaan verzorgen
 • Reactie door Nikoros op 21/04/2009
  Wat een vreselijke onzin! Dan krijg je kinderen die van bijvoorbeeld vwo naar havo gaan om meer geld te verdienen? En de vwo-leerlingen krijgen zeker veel meer geld dan omdat ze een hoger niveau doen? Het motivatieprobleem komt echt van de leraren: in plaats van de leerlingen de angst inboezemen door steeds maar te zeggen: "Ja, die toets wordt pittig!" en "In de bovenbouw kun je het echt lastig krijgen!", kun je de leerlingen maar beter zo motiveren: "Goed leren voor de toets en dan komt het goed!" of "Als je in de bovenbouw hard genoeg werkt, krijg je geen problemen. Het is bij ons op school (merk ik) een heel groot probleem. De leraren vinden het a.h.w. "cool" om te zeggen dat hun vak erg moeilijk is, i.p.v. "cool" te zijn door te zeggen dat je met voldoende inzet het vak wel aankunt. En hierdoor denken de leerlingen bij ons dan vaak: "Als die toets al pittig wordt, en ik ben niet zo heel goed, waroom ga ik er berhaupt iets voor doen?" Maar met geld belonen, dat vind ik zo'n flauwekul! Krijg je weer van die leerlingen die slechts voor de toets gaan leren, een 10 halen en over een week haast niets meer weten! Zoiets wil je toch niet bereiken? En inderdaad, hoe zit het met leerlingen die zich het meest inzetten van heel de klas en toch vaak maar een 6 halen? Hoe kunnen die ooit beter hun best gaan doen?
 • Reactie door anoniem op 22/04/2009
  ik heb tenminste het gevoel dat ik het ergens voor doe.... alleen moeten ze niet zo hoge eisen stellen en dus ook niet teveel uitbetalen.
 • Reactie door jasminna op 22/04/2009
  Dan ben je echt zielig als je voor geld alleen gaat leren en zonder geld niet.
 • Reactie door anoniem op 22/04/2009
  Je mag ook mijn huiswerk doen of mijn werkstukken, ga ik je ook 10 euro betalen. Haha!!
 • Reactie door Nikoros op 22/04/2009
  RE: jasminna Inderdaad!
 • Reactie door anoniem op 22/04/2009
  Ik haal altijd hoge cijfers. Dus kom maar met die geld
 • Reactie door iemand op 22/04/2009
  Chill !! ^,^
 • Reactie door Marly op 22/04/2009
  Natuurlijk zou het leuk zijn, en zouden er meer mensen gemotiveerd raken. Maar ik vind wel, dat het cijfer waar je dan een geldbedrag bij krijgt, per kind af moet hangen van zijn of haar eerdere prestaties. Omdat je een leerling die alleen maar 9ens haalt niet steeds geld moet geven. En iemand die hard moet werken voor een 7 geen geld. Dat zou erg oneerlijk zijn. Ik vind het dus geen goed idee. En zoals al gezegt werd, kan je beter dat geld naar arme landen sturen die helemaal geen les kunnen krijgen dan te geven aan verwende Nederlandertjes omdat ze anders niet goed genoeg hun best doen.
 • Reactie door anoniempje op 22/04/2009
  maar wat gebeurd er als je lage cijfers haalt voor de rest wel chillll
 • Reactie door -.- op 22/04/2009
  Geef mij dat geld maar hoor =P xD
 • Reactie door Eef op 22/04/2009
  Goed idee! kom maar op met dat geld!
 • Reactie door martijn op 22/04/2009
  tlijkt mij een slimmer plan als je wat krijgt als je gemiddelde bijv een punt stijgt, anders krijgen de slimme altijd geld en de minder slimme nooit
 • Reactie door Arian op 22/04/2009
  In Afrika dromen kinderen ervan om naar school te gaan, wij krijgen het gratis en nog doen we zo moeilijk erover? er zelfs voor betaald krijgen is een schande, gebruik je gezonde verstand.
 • Reactie door jajaaj op 22/04/2009
  jaa, super coool. moeten ze eens gaan aanschaffen!
 • Reactie door meid op 22/04/2009
  OO, dan hoef ik niet meer te werken!!
 • Reactie door Anne op 22/04/2009
  Nee dikke onzin. Ik heb het zelf ook gehad, maar het werkte niet hoor..
 • Reactie door Romy op 23/04/2009
  Hallo , ik zit op het willem van oranje college waar ze deze actie doen alleen wordt er door mensen van kranten , tv etc. heel negatief over gedaan terwijl ze niet eens weten wat nou precies de actie is. Het geld is ook niet voor ons maar voor de kinderen in Malawi. Groetjes Romy
 • Reactie door kim op 23/04/2009
  een supper goed idee!! dat moeten ze egt in de praktijk gaan toepassen!!
 • Reactie door Simon op 23/04/2009
  @romy: zou ik je daar een mailtje over mogen sturen?
 • Reactie door Jessie op 23/04/2009
  waaw dan zal ik wel beter gaan leren ja. :']
 • Reactie door Jessie op 23/04/2009
  trouwens, al doe ik mijn best dan haal ik voor wiskunde nog geen 6. dus ik vind het wel oneerlijk voor de kinderen die hard hun best doen en dan geen 8 kunnen halen en dan geen geld krijgen.
 • Reactie door MEID op 23/04/2009
  ik krijg genoeg geld van me ouders. Duss ik hoef dat geld Niet!!!
 • Reactie door yorick van haastrecht op 23/04/2009
  hoi, ik heet Yorick. daar ben ik blij om......
 • Reactie door yorick op 23/04/2009
  ik vind het wel leuk, geld voor hoge cijfers, dus ik denk dat ik dan toch maar een paar niveus naar beneden moet. dan heb ik tenminste geld. dat was het...
 • Reactie door Suussiej op 23/04/2009
  Heey, ik vind het best goed als ze dat gaan doen. Dan haal ik lekker veel geld binnen :p. Maar wat nou als je altijd nt over gaat... dan heb je veel minder geld terwijl je toch je best doet. Dat vind ik weer oneerlijk. Zouden dan toch niet veel mensen een niveau lager gaan doen zodat ze wel geld krijgen??? En als je later een goede baan wilt, moet je toch HAVO / VWO (denk ik) gaan doen.Dan maakt het niet uit als je geld krijgt, je doet het toch wel... Maar ja, ik vind het zo ook wel goed. -xxx- Suussiej
 • Reactie door aap op 24/04/2009
  gewoon doen vet goed idee
 • Reactie door Mon op 24/04/2009
  Bart, jij zegt nu ook wat op de poll (A) en daar is het voor, anders was er geen reageer functie aangemaakt. En koop jij van dat geld maar spellingslessen, hier heb je er vast een: Het is Debieltjes, geen debelietjes. x
 • Reactie door demi op 24/04/2009
  aan de ene kant vind ik het wel goed, maar dat is ook alleen maar omdat ik zelf ook op school zit. want de school raakt er veel geld aan kwijt, dat geld kunnen ze ook gebruiken met school & klasse uitjes
 • Reactie door Kurtje op 24/04/2009
  Ik vind het wel pro(H) Want zo maak je school leuk.
 • Reactie door sophie op 24/04/2009
  lykt me een super idee, hoop dat het ook in NL komt!
 • Reactie door Rene op 24/04/2009
  Mijn moeder heeft dit altijd al gedaan!! niet met zulke hoge bedragen maar het werkte zeker wel!!
 • Reactie door Charlotte op 24/04/2009
  Ik denk dat het heel effectief is. Natuurlijk, je diploma is alleen voor jezelf, maar als je werkt bij een baan doe je dat ook voor geld. Mensen die slim zijn en lui, raken zo waarschijnlijk gemotiveerder. Een oude klasgenoot van me is naar de VS verhuisd en haalt door dit systeem nu allemaal 9s en is een klas omhoog geplaatst, terwijl hij hier door luiheid is blijven zitten.
 • Reactie door Anne op 24/04/2009
  Het is overdreven om betaald te krijgen voor het behalen van hogere cijfers, maar ik denk toch (iedergeval ikzelf) dat mensen harder gaan werken als ze weten dat ze er betaald voor krijgen.
 • Reactie door Schoonheid op 24/04/2009
  Ik denk dat meisjes dan veel gaan verdienen dan Jongenss want die zijn slim. Haha
 • Reactie door Wessel op 25/04/2009
  Als ik later meer belasting moet gaan betalen voor dit zou ik het niet doen. Je kan later toch nog je school overnieuw doen als je het verpest hebt toen je jong was?
 • Reactie door peter op 26/04/2009
  Ik haal toch geen achten en negens
 • Reactie door Florianus op 26/04/2009
  hahah is goeie reden om te gaan leren! ik heb echt geld nodig.. snel nog even leren!
 • Reactie door anonieme jaap op 27/04/2009
  Geld voor hoge cijfers is vet gaaf!!! Ik kan dan meteen met pensioen na het VWO!!! de loete!!!
 • Reactie door papzak op 27/04/2009
  mischien een idee maar dat moet beter uitgedacht worden. anders zou iedereen van t vwo en havo spontaan naar de mavo gaan.
 • Reactie door Rachel op 02/05/2009
  Dat vind ik echt in een woord idioot. Dat slaat echt nergens op. Als je niet goed kunt leren ga je heus niet beter leren als mensen je ervoor gaan betalen.
 • Reactie door sumerijah op 02/05/2009
  ik vind dit ZO EEN dom idee!! sorry hoor, maar als je kinderen so erg ga vertroetelen dat ze geld krijgen. voor een hoog cijfer, is nederland dus egt van de pot gerukt.
 • Reactie door kutwijf op 03/05/2009
  hoiiiiiiiii
 • Reactie door jop op 03/05/2009
  dit slaat nergens op die kinderen zijn al te lam om wat te doen en dan denken ze het zo aan te pakken laten ze lekker in de strond zakken man
 • Reactie door iemand op 03/05/2009
  nou dan zo ik rijk zijn. wat een onzin. je doet het toch voor je zelf en niet voor geld :@ hoe moeilijk iets ook maar is als je nou is gewoon leert :@ dan hoef doe je dat voor je zelf en dan doe je het goed op school maar onder tussen is je hele omgeving blut! want wie gaat dat betalen?? ook is het oneerlijk als jij het beter doet dan je zus dan krijg jij elke keer ergens geld van dan (waar van weet ik niet) en zij niks. het zou mij niet motiveren
 • Reactie door anouk op 03/05/2009
  als je het goed doet op school is dat een goede baan, een goede baan is veel geld. zo zie je maar blijf gemotiveerd eenmaal klaar met studeren word je rijk, als je ook maar gemotiveerd een baan zoekt !!
 • Reactie door Fleur op 03/05/2009
  Wat een onzin. Serieus. Die mensen leren dan alleen voor geld, en niet omdat je het zelf wil. Zelf voor je studie gaan is toch helemaal te toppie? =D okee. geld is ook wel nice ja.
 • Reactie door Zaid op 03/05/2009
  Ik vindt het nergens op slaan. Want als ze dat nou wel doen, dan wil je later ook alleen maar geld zien voor de dingen die je hebt gedaan, met andere woorden je doet dingen alleen als je er voor betaalt krijgt. Dat moeten we niet hebben.
 • Reactie door Vera op 03/05/2009
  Het is een leuk idee, maar voor 10 euro ga ik niet extra mijn best doen. Daar heb ik een hoger bedrag voor nodig. Maar, ze kunnen beter motivatie en/of hoe je het best kunt plannen lessen gaan geven. Dat is veel effectiever en daar heb je als je ouder bent tenminste ook nog wat aan. Sowieso moet er iets veranderen in het Nederlandse schoolsysteem. Als je met een 6 over gaat waarom dan extra gaan leren voor een 9?
 • Reactie door mij op 04/05/2009
  VERA IS EEN HEBBER en hoe hoger je eindcijfers hoe makkelijker je een baan krijgt hoor
 • Reactie door Kimm op 14/06/2009
  Ik vind het goed, ik weet zeker dat de mensen school niks interreseert toch gaan leren ;). En mensen die zeggen dat hoeft voor mij niet, dan voor jou toch niet? zal wel een reden achter liggen met niet kunnen betalen ofzo. :p maarja als elke school dat zou doen, zou denk ik iedereen slagen die voor het goede niveau is afgestemd.
 • Reactie door Anoniem op 30/07/2009
  Het lijkt me geen goed idee, voor sommige zal het misschien wel helpen. Maar er zijn ook mensen die al hun best doen en van een 6 echt geen 8 kunnen maken. Door beloningen te geven voor mensen die hun cijfers wel makelijk ophalen trek je de mensen die het niet kunnen achter. Tenslotte doe je school toch voor jezelf, om later een goede baan te krijgen. Natuurlijk ik het leuk als je wat geld krijgt voor een goede prestatie maar ik vind het onzin.
 • Reactie door B. op 31/01/2010
  Uh.. Kom maar op met dat geld? x
 • Reactie door droog op 07/02/2010
  wajooh wat willen jullie nog meer? vijftien eurootjes bij frans dat wijf van onzzz ziet een spiekbriefje nooit ik hep altijd minstens een 9 (a) en btw als jullie nu gaan denken dat ik nii kan sgrijve hep je het moi mis [want somige zegguhhh dat :O] ik kan het wel maar wrm zou ik het doen :p xx
 • Reactie door Anoniem op 11/02/2010
  Hmm, dan zou ik best wel rijk worden ^^
 • Reactie door violingirl op 05/04/2010
  Lijkt me geweldig! Dan word ik echt slapend rijk. (:
 • Reactie door hoi op 20/04/2010
  hoi wat saai maar een leuk fotootje hoor maar jaa wel blijven lachen he tegen iritante berichtjes =) de groeten
 • Reactie door hoi op 20/04/2010
  ;)
 • Reactie door Me op 25/04/2010
  Bij heel veel kinderen in onze klas gebeurt het al. Gewoon 1 voor een 6, en voor een 10 5/10
 • Reactie door Sjonnie op 31/05/2010
  Sanne de J. is lekker
 • Reactie door Emmelien op 03/06/2010
  Belachelijk! Je moet het niet voor geld doen, maar voor je toekomst. De meeste kinderen zijn gewoon te lui om te leren, ik moet er dagen aan werken om net een 7 te halen en de havo te kunnen doen. Voor geld maakt het niet uit, want ik wil gewoon dat ik havo doe en een goeie toekomst in zicht heb. Ze kunnen dit beter niet doen, er zijn wel ergere dingen dan kinderen die niet goed leren. Vaak gaan ze dan ook een niveau omlaag omdat ze dan wel goede cijfers halen doordat het niveau te laag is. Kijk dan maar eens naar je toekomst, hoe lager je niveau hoe minder beroepen, hoe minder geld. Ik hoop dat ze dit niet gaan invoeren, xoxoxoxo Emmelien
 • Reactie door ah op 03/06/2010
  bet
 • Reactie door Nice op 03/06/2010
  lekker bier drinken(B) nooit leren :D en ..... niet overgaan. :S
 • Reactie door Jaaa! op 04/06/2010
  WAOW! als dit gebeurt hea! wow dan doe ik elke dag mijn best op school verdien ik ook nog es wat! tjonge laten ze het hier maar doen! Daan word ik kapot rijk!
 • Reactie door Duckdog96 op 17/07/2010
  jaaaaaaaaaaa doen!!!
 • Reactie door hopop op 11/12/2010
  en wat met iedereen die een leerstoornis hebben kunnen zij dan geen geld krijgen voor hun talen of voor hun wetenschappen