Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Puberruil Xtra: Jipke in Zambia!

Geschreven door KimR op 21/04/2009
Voor het KRO programma Puberruil Xtra wisselde de Haagsche Jipke met Mwengelele uit het Afrikaanse Zambia.
Cultuurshock? Gekke rituelen of vooral een geweldige ervaring? ?Er waren wel kerkdiensten, maar geen enge rituelen met kippen slachten of bloed drinken hoor, gelukkig.?

Voor Scholieren.com sprak ik Jipke over haar trip naar Zambia.
"Toen ik terug was wilde ik ook op mijn gemakje een uurtje thuisblijven van school maar daar waren mijn ouders het niet mee eens."

Wat miste je in Zambia aan typisch Nederlandse dingen?

Brood etcetera hou ik al niet bijzonder veel van dus dat miste ik niet. Waarschijnlijk drop, dat soms wel.

Hoe zit het met de taal?

Ze spreken daar bijna overal Engels! Dus dat was makkelijk. Zambia was vroeger een Engelse kolonie, dus vandaar.

Heb je nog aan vreemde rituelen of tradities meegedaan?

Ik zat in een best normale wijk. Er waren wel kerkdiensten, maar geen enge rituelen met kippen slachten of bloed drinken hoor, gelukkig.

Hebben pubers daar ook hun eigen 'puberprobleempjes'?

Ik vroeg aan Mwengelele's zus Marleen of ze een plek hadden om met vrienden te chillen, maar Marleen keek me alleen raar aan. Vriendjes enzo doen ze niet aan. Wel maken ze zich ongelofelijk druk om hun schoolprestaties, omdat school daar niet iets vanzelfsprekends is, maar een luxe. Ook hygine vinden ze belangrijk, de moeder wilde mijn teenslippers zelfs wassen omdat ze stoffig waren!

Wat mis je nu het meest van heel de trip?

Ze hebben daar een hele relaxte levensstijl, doen alles op hun gemakje. Daar word je erg ontspannen van. Toen ik terug was wilde ik ook op mijn gemakje een uurtje thuisblijven van school maar daar waren mijn ouders het niet mee eens. Oh, ik had ook rups gegeten maar dat was erg vies. Dat mis ik dan weer niet..

Spreek je de familie af en toe nog?

We mailen af en toe. Ik mail dan vooral met de zus van Mwengelele, omdat zij natuurlijk in Nederland was toen ik in Zambia zat. Wel wil ik proberen nog eens terug te gaan. Contact is niet altijd makkelijk, ze kunnen soms gebruik maken van de pc in het voorlichtingsinstituut waar ze medicijnen halen. Dan vertellen ze wat ze meemaken en zie ik soms foto's, dat is altijd leuk.

Is je leven in Nederland veranderd?

Ik ben wel meer gaan opletten en proberen bewuster te leven. Dan was het wel weer kerst en voelde ik me schuldig met al dat eten, dan denk je toch: ?even rustig aan er zijn boeren die hier dik onderbetaald voor krijgen.? Nu wil ik later ook internationale ontwikkelingssamenwerking gaan doen. Dat leek me al leuk, maar nu weet je waar je het voor doet. Ook heb ik wel meegemaakt dat mensen niet wilden dat ze gefilmd werden, omdat ze zich voor hun situatie schaamden. En als je zulke mensen dan kan helpen, is dat echt goed.

Wat wil je nog tegen Nederlandse jongeren zeggen?

Nederlandse jongeren mogen wel wat bewuster zijn van de wereld om hun heen. Alles is binnen handbereik: cola in de koelkast en tv en computer op je kamer. Je moet wel weten dat dat allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Daarom zijn dingen als maatschappelijke stages nog helemaal niet zo'n gek idee: kijken naar de wereld om ons heen.

Dinsdag 21 april om 20.55 is de uitzending met Jipke en Mwengele van KRO Puberruil Xtra @ Nederland 3

 
 • Reactie door Jon op 21/04/2009
  vond het wel een leuke aflevering maar veels te kort!
 • Reactie door Janneke op 23/04/2009
  Puberruil XL is echt gaaf!
 • Reactie door T0m op 14/05/2009
  Ik zou voor 1 weekje ruilen niet erg vinden, maar daarna zou ik echt mn porno missen. (misschien dat daardoor al die verkrachtingen in Afrika komen...?)
 • Reactie door LEE44 op 19/08/2009
  Ik heb naar 1 vraag. Hoe oud is het land Indonesie? Heb al zoveel verschillende datums gekregen maar wil echt graag de juiste datum weten. Of anders gezegd de geboorte datum van Indonesie. Wie kan mij daarbij helpen. Bvd en Mvg Dhr LEE44
 • Reactie door Karolina op 08/01/2010
  Pfff I'm suprised. It's so stupid. I saw the photo by accident. So nice to see You're doing fine ;) and worldwide :P Greetings, Karolina from Stettin