Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Eindexamens en faalangst? Tips!

Geschreven door Suzan op 20/04/2009
Faalangst: het woord op zich schrikt al af.
Iedereen kent wel een beetje examenvrees, maar soms slaat het negatieve denken door.
?Wat gebeurt er als jij zakt en je klasgenoten niet??
?Hoe faalangstig word ik straks als ik een herkansing moet maken??
?Stort mijn wereld ineen als ik definitief zak en alle anderen gaan studeren of reizen??

Niet te veel aandacht aan besteden! Er is genoeg aan te doen. Ik ben op zoek gegaan naar oplossingen. Maar voordat je al je spaargeld uitgeeft aan anti-faalangstmiddelen: doe eens deze faalangsttest. Komt eruit dat je faalangst hebt? Lees dan vooral verder.

[Genoeg goeie info]
Het is handig eerst eens wat te lezen over het probleem waarmee je kampt. Lees eens de standaard zelfhulptips door, misschien zijn de meest simpele aanwijzingen voor jou al heel verhelderend.

[Prijzige pillen]
Een mogelijkheid die niet veel inspanning kost maar des te meer geld, is pillen graaien. Bij de drogisterij De Tuinen zou je wel tien potjes kunnen meenemen met pillen voor verbetering die jij kan gebruiken: energie, weerstand, concentratie, noem maar op. Ik heb zelfs in het Kruidvatkrantje een pilletje zien staan van Dagravit, vijftien euro, met ?unieke examencombinatie?.
Zouden de bedenkers hiervan niet gewoon met een 10 voor hun examen Economie zijn geslaagd?

[Lichamelijke toetakelingen]
Als we even verder de lichamelijke toetakelingen induiken: acupunctuur. Vorig jaar koos een klasgenoot van mij voor naalden in plaats van stress. Ik interviewde haar (luister hier) als examenreporter om te achterhalen: zijn die naalden niet veel enger dan het examen zelf? Zij vond van niet.

[Extra goed voorbereiden]
Ga op kamp! De Universiteit Twente bijvoorbeeld organiseert eindexamenkampen. Kost een paar centen (6 dagen a 449 euro), maar dan ben je verzekerd van een goede voorbereiding.

[Mijn ervaring]
Ikzelf hield me verre van middeltjes en methoden om faalangst tegen te gaan. Eerst zei ik dat ik geen last had van faalangst, vervolgens voelde ik het toch een beetje opkomen en ging ik voor mezelf wat regeltjes bedenken die zouden moeten helpen. Ik zorgde dat ik op regelmatige tijden ging slapen, en ik probeerde niet teveel korte energieboosters te gebruiken omdat ik me daarna weer vermoeid zou voelen.
Het studieontwijkende gedrag bleef tot aan het einde van mijn middelbare schoolcarrire bestaan, en dat accepteerde ik dan ook maar van mezelf. De belangrijkste onderdelen daarvan waren tijdens mijn examenperiode dagelijks publiceren op scholieren.com en examen.nl over mijn gemaakte examens. Daarnaast vouwde ik alle kleding uit mijn kast nog eens, stofzuigde ik eindelijk eens onder mijn bed, structureerde ik mijn documenten op de computer en gooide ik oude make-up weg.

[Grote Tot Rustkoming]
Mijn belangrijkste tactiek om de tentamens te halen was mijn Grote Tot Rustkoming vlak voor ik de examenzaal inging. Dan bedacht ik me: Over n minuut begin ik met mijn examens. Hoe dan ook, n kan ik niets meer extra leren, geen extra vaardigheid meer opdoen, of wat dan ook. Ook al had ik dat de afgelopen maanden wel tien keer beter kunnen doen, n kan het niet meer. Ik moet het zo goed mogelijk maken, meer kan ik niet doen.
Rationeel nadenken, heel belangrijk. Na de examens mag je boos op jezelf worden dat je meer had moeten leren, in de meivakantie niet naar Spanje had moeten gaan en niet zoveel had moeten spijbelen. Het momentje dat ik vlak voor de examens pakte, hoe vreemd en tegenstrijdig ook, raad ik elke examenkandidaat aan. Succes!

 
 • Reactie door asd op 28/04/2009
  asd
 • Reactie door Josti op 14/05/2009
  Waar zijn de tips???????
 • Reactie door Lolieke op 14/05/2009
  je hebt echt gelijk Josti! ik ben vet zenuwachtig joh. Allemaal heeel veel succes met jullie examens.
 • Reactie door Simon op 14/05/2009
  Nou Josti en Lolieke, doe die test eens & kijk op allesoverfaalangst.nl/ - en verder: komt wel goed met die eindexamens joh, 95% slaagt en er is er altijd wel iemand dommer dan jij in de klas, toch?
 • Reactie door T0m op 14/05/2009
  Gepost door Simon op 14 mei 2009 Nou Josti en Lolieke, doe die test eens & kijk op allesoverfaalangst.nl/ - en verder: komt wel goed met die eindexamens joh, 95% slaagt en er is er altijd wel iemand dommer dan jij in de klas, toch? Nou, in principe niet..... DUH! Als jij eindexamen moet doen zak je sowieso!
 • Reactie door Simon op 14/05/2009
  @Tom: ik vind je niet liev.
 • Reactie door christan op 14/05/2009
  ja, ik ben het eens met t0m. jij zakt zowieso. een tip: ga niet meer op scholieren.com zitten, ga leren. dus...
 • Reactie door christan op 14/05/2009
  simon, jij bent gay. want blijkbaar vind je andere jongetjes wel lief.
 • Reactie door T0m op 14/05/2009
  Trucje: IK heb ook een grote ontspanningstruuk: !!!RUKKEN TOT JE ERBIJ NEERVALT!!