Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Het raam uit met die tv

Geschreven door Nienke op 17/04/2009
Kort geleden moesten we voor Nederlands een kleine leesautobiografie schrijven. We waren nog maar net begonnen of een van de jongens uit m?n klas gaat naar onze lerares toe, ?Mevrouw, ik ben klaar!?. ?Nu al? Wat heb je gelezen dan??. ?Oh, een boek voor Engels en twee boeken voor Nederlands. Dat was het wel.?

Waarom lezen de meeste scholieren zo weinig? Lezen is heus niet alleen voor nerds en aanverwanten.[Je gaat er niet dood aan]
Boeken zijn echt hartstikke handig en leuk. Je kunt er veel uit leren, ze zijn overal mee naar toe te nemen (tenzij je aan de echte dikke pillen be-gint), ze zijn er over duizenden verschillende onderwerpen en er zijn aller-lei verschillende soorten. Iedereen zal er wel iets leuks tussen vinden. Sommigen roepen: ?Ja maar ik heb geen tijd!? Natuurlijk wel! Zet gewoon die tv is een keertje uit. Ga je heus niet dood aan. En als je dan nog te weinig tijd hebt, plan dan bijvoorbeeld 10 minuutjes in voor je gaat slapen. Dan doe je wat langer over een boek, maar je leest ten minste wel.
Waarom ik hier zo?n punt van maak? Waarom hechten anderen zoveel waarde aan tv kijken? Waar heb je nou meer aan. Weer de 30e herhaling van The Hills kijken of in dezelfde tijd een hoofdstukje uit een boek lezen? En als je regelmatig leest (hoeveelheid maakt niet uit), train je vanzelf je leestempo. Alleen maar handig toch?

[Niet ploegen]
Bedenk ook eens dat lezen niet alleen bestaat uit het doorploegen van dikke theorieboeken of romans met 500 pagina?s. Er bestaan veel dunnere boek-jes die ook gewoon hartstikke leuk zijn. Oeroeg van Hella S. Haasse (100 pag) of Joe Speedboot van Tommy Wieringa (250 pag) bijvoorbeeld.

 
 • Reactie door Richard op 18/04/2009
  Ik lees zelf ook nooit, behalve als het voor school moet. Ik vind gewoon dat als je een verhaal wilt volgen, je het beter op tv kunt doen, omdat door veel meer actie is dan in een boek, waar je niks ziet... Ook heb ik altijd voor school boeken moeten lezen en alles wat met school te maken heeft, vind ik op n of andere manier erg saai:p
 • Reactie door gus op 19/04/2009
  Helemaal mee eens. Ik vind het wel moeilijk om tijd in te ruimen voor boeken, of om zelf boeken te kiezen. Maar dan helpt het als je voor je verjaardag gewoon leesvoer vraagt, dan heb je tenminste altijd wat in de kast liggen!
 • Reactie door Yvette op 23/04/2009
  ik ben het helemaal met je eens! Lezen is hartstikke leuk, kan je heerlijk in een boek verliezen. Maar even tv kijken s af en toe ook heerlijk howr :) Maar een boek blijft wel super! en onmisbaar ;-)
 • Reactie door Eva op 11/06/2009
  Ik heb zelf altijd onwijs veel gelezen, maar ik kom er nu toch echt minder aan toe dan toen. Ik heb een baantje, muziek, school etc. en als ik dan thuis kom neig ik toch sneller naar de tv dan een boek. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je tv kijkt, je je minder moe voelt. Misschien heeft het daar iets mee te maken. (Het gevolg is trouwens wel dat als je de TV uitzet, je je weer moe en chagerijnig voelt.) Toch vind ik lezen wel hartstikke leuk, en in de vakantie lees ik echt wel heel veel. Zowel dikke pillen als dunne flutboekjes.
 • Reactie door Vera. op 28/08/2009
  Ik lees zelf heel vaak. Maar als ik een boek bij de bieb heb gehaald en ik merk dat het boek niet zo leuk is dan ga ik er ook niet verder mee. want dan zit ik gewoon naar dat boek te staren en bladzijde's om te slaan maar ik lees er geen letter uit! Maar toch blijft tv kijken aantrekkelijker.
 • Reactie door Maysa op 28/08/2009
  Ja, ok. Tv kijken is ook hartstikke leuk. Maar als je een boek leest kun je de plaatjes zelf verzinnen en dat is vl leuk! Ik vind verfilmingen van boeken altijd minder leuker dan de boeken zelf. Neem voorbeeld aan Hoe overleef ik of Shopaholic, in het boek is het meer uitgebreid en spannender!