Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Rokende brugsmurfen

Geschreven door Peter op 10/04/2009
Kan jij je het nog herinneren, toen je op de basisschool zat? Niemand rookte en je had er misschien zelf ook niets mee te maken. Toen ging je naar de middelbare school, stiekem peuken roken. Uit onderzoek is gebleken, dat n op de vier brugklassers wel eens rookt. Daarom is STIVORO begonnen met de reclame campagne: "Kind naar de brugklas? Praat nu over roken!"
De bedoeling van deze campagne is, dat ouders met hun kinderen gaan praten over roken. Op die site kunnen je ouders met een prototype brugsmurf oefenen. Zit jij daar eigenlijk wel op te wachten, als je naar de burgklas gaat? Als jongeren eenmaal beginnen met roken, dan is de kans groot dat ze blijven doorroken. Maar mag je zelf niet beslissen of je wel of niet rookt?

 
 • Reactie door immy op 14/04/2009
  natuurlijk kan de voorlichting al wat vroeger, maar of het helpt is een tweede punt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, hoe jong je ook bent. Dus als je begint met roken wt je dat je niet goed bezig bent. Ook de brugklassertjes. Ik zelf rook ook, maar ik begon op mijn 16e. Natuurlijk hebben mijn ouders gezegd dat het niet goed voor je is, en de school ook. Maar toch roken mensen. Daarom denk ik dat voorlichting niet zoveel uitmaakt. Mensen beslissen nog altijd zelf over hun eigen leven. Trouwens, waarom komen dat soort campagnes dan nu pas? Een paar jaar geleden rookte iedereen. Nu worden rokers al heel vaak met de nek aangekeken dus roken minder mensen. het verbeterd dus zoiezo al toch?
 • Reactie door Bram op 16/04/2009
  Zulke voorlichting boeit toch niemand? Geef nou toe, als je wilt gaan roken of al rookt trek je je er toch niks dan van aan. Teminste zo denk ik, ik denk zelfs nog meer mensen...
 • Reactie door Simon op 16/04/2009
  Nou, mijn vader heeft me van het roken afgehouden door me te zeggen dat ie het zo stom vond dat ik af en toe voor het cool doen een sigaretje rookte. Ik vond dat 'ie gelijk had en heb nooit meer gerookt.
 • Reactie door gus op 16/04/2009
  Je moet er tegen doen wat je kunt. Mijn ervaring is dat het allemaal vrij zinloos is, maar dat geeft NIETS.
 • Reactie door xgrx op 16/04/2009
  welnee gus, dat geeft niks! Die voorlichtingen kosten ook geen geld, dus het geeft niks he? Ik vind het super zinloos.
 • Reactie door Suzan op 18/04/2009
  dat oefenen met het prototype brugsmurf is echt supergrappig:)
 • Reactie door Laura op 21/09/2009
  ik rook ook maar ben op mn 15e begonnen.. dit kwam eigenlijk voornamelijk omdat ik oudere vrienden had die ook rookten. mijn broertje zit nu in de brugklas en die gaat echt niet roken :P die roept nog regelmatig; roken stinkt! plus ik vind het een beetje ongelovig dat die brugwuppies roken.. ten eerste; hoe komen ze aan peuken (die zien er alles behalve 16 uit) en ten tweede op die leeftijd is het nog cool hoe laag je je tas draagt.. mijn pa heeft er ook alles aangedaan om mij te laten stoppen met roken; gewoon zeggen dat hij het niks vond, mijn sigaretten verstoppen, mijn sigaretten allemaal door midden breken en ze zo in de pakjes stoppen, noem maar op. ik ben nu 18 en het heeft niet geholpen. (sorry pa). ik heb vorig 5x geprobeerd te stoppen, maar op een versneld havo (en nu versneld vwo) is dat toch aardig moeilijk vanwege alle stress die je erbij krijgt.
 • Reactie door henk op 03/12/2009
  ik vind dit bullshit