Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

LAKS-voorzitter (17) klinkt niet als een scholier

Geschreven door Duco op 13/04/2009
"Tuut, tuut. Hallo, met Emiel Willms, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Ik ben op dit moment niet bereikbaar..." Bij de tweede keer krijg ik hem wel te pakken. Emiel is 17, zit in 5 VWO en heeft daarnaast nog een bijna fulltime baan aan zijn voorzitterschap bij het LAKS.
Hij klinkt helemaal niet als een scholier, meer als een ervaren politicus: "Nou ja, de prognose is wel dat ik volgend jaar gewoon mijn diploma ga halen ja." Of hij niet naast zijn schoenen gaat lopen door zijn bijzondere functie? "Nee, ik heb genoeg mensen die me daarvoor op de vingers tikken!" [Bijna fulltime]
Ik had altijd al respect gehad voor mijn klasgenote die drie keer per week 's middags na school in de horeca werkte. Emiel daarentegen werkt voor het LAKS nog veel meer en mag daar soms zelfs een schooldag skippen van de staatsecretaris. "Staatssecretaris Van Bijsterveldt is heel sympathiek en professioneel. Als ik een keer niet naar school kan omdat ik iets voor het LAKS te doen heb, geeft ze me daar toestemming voor." Op de vraag of ze ook lekker ruikt, kan hij me geen antwoord geven: "Ik ben bijna altijd verkouden."

[Carrire maken]
Wat me vooral verbaast, is hoe hij met 17 jaar al voorzitter kan zijn van een organisatie waar alle klachten en suggesties van middelbare scholieren terechtkomen. Emiel vertelt me dat hij in de tweede al bij de leerlingenraad van zijn school zat, op zijn 14e in de medezeggenschapsraad terecht kwam en na een scholingscursus die het LAKS aanbood, begon zijn eigen LAKS-balletje te rollen. Voor hem is het LAKS een goede manier om te leren lobbyen, met media om te gaan en zich tegelijkertijd in te zetten voor scholieren. "Ik wil de komende tijd vooral proberen om de leerlingenparticipatie op het VMBO op peil te krijgen," zegt hij als voorzitter met een visie. Zijn voorzitterschap lijkt een opstapje voor een toekomstige carrire: "Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan studeren, maar iets als politicologie lijkt me interessant. Of een andere studie die met machtsverhoudingen te maken heeft."

[Examenklachtenlijn]
Met de examens in het verschiet zal eind mei de telefoonlijn van het LAKS roodgloeiend staan. Alle examenklachten kunnen namelijk worden doorgebeld aan het Komit. Emiel zegt dat hij zelf niet dag en nacht telefoontjes over examenklachten zal aannemen. Naast alle LAKS-collega's heeft hij ook wat vrienden bereid gevonden om dat werk te doen. Ik vraag of ze daar nog iets voor terugkrijgen: "Een dagje vrij en lekkere lunch is meestal wel voldoende." Ik denk dat Emiel het nog ver gaat schoppen.

 
 • Reactie door jannes op 16/04/2009
  holy f*ck, klinkt serieus man
 • Reactie door mee eens op 18/04/2009
  zeker man!
 • Reactie door Lianne op 18/04/2009
  'De prognose is...' Ok, dat gaat wat ver.
 • Reactie door iemand die zich verveelde op 19/04/2009
  Ik ben het met Lianne eens.
 • Reactie door rat op 19/04/2009
  ooogghh jong kom doe niet flauw,gij met al die zever
 • Reactie door hoi op 21/04/2009
  hoooooi hoe gaat het?
 • Reactie door kilian op 21/04/2009
  doei
 • Reactie door r op 20/05/2009
  Nurd :P
 • Reactie door Berry Vlaanderen op 11/08/2009
  Hallo, ik ben een jonge van 17 en heb net mijn diploma van college de brink : sector economie, maar ik vind school niet echt leuk en wil alleen praktijk doen. wil veel veel werken in de horeca. maar ik wil eigenlijk 1 jaar nu werken voor mijn geld want heb veel te betalen. en weer volgend jaar een studie te gaan volgen, is dit nou mogelijk ? groetjes berry
 • Reactie door Simon op 12/08/2009
  @Berry: Misschien kan je je vraag stellen op forum.scholieren.com. Scroll iets naar beneden en klik op het forum 'Studiekeuze'