Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

'Te intelligent voor mijn school'

Geschreven door Richard op 09/04/2009
Ik ben Richard uit Waalwijk, 15 jaar, en ik ben hoogbegaafd. Ik verveel me vreselijk op school.

Mijn vader en mijn broer hadden allebei makkelijk gymnasium kunnen halen. Mijn broer kwam niet verder dan de HAVO, terwijl mijn pa bleef steken op de LTS (hoe ze vroeger de VMBO noemden).

Ik zit in 4 gymnasium en krijg nu hetzelfde probleem: mijn cijfers gaan omlaag en mijn inzet ook.

De oplossing voor dit probleem, dat niet alleen in mijn gezin voorkomt, kan alleen worden opgelost als scholen meer uitdaging bieden voor de slimmere leerlingen.[Ik begrijp de stof altijd meteen]
Ik was altijd erg gemotiveerd, werkte tijdens de les vooruit, maar nu lijkt het alsof ik achteruit werk. Dit komt doordat de lessen saai zijn, omdat ik er niets nuttigs kan doen. Ik begrijp de stof altijd meteen en ik heb gewoon geen docenten nodig. Op school moet ik altijd opletten, wat natuurlijk geen nut heeft als ik alles begrijp.
Veel andere hoogbegaafde leerlingen hebben te maken met hetzelfde probleem, waardoor de helft van de hoogbegaafden gaat onderpresteren.

[Ik praat tijdens de les]
''School is saai en heeft geen nut,'' ik weet dat ik dan een beetje klink als een puber, maar toch zijn er mensen die echt geen baat hebben bij het volgen van de lessen. Hoogbegaafden die alles begrijpen praten uit verveling vaak erg veel tijdens de les. Ik ook en dat leidt klasgenoten af. Dat is dan wel mijn fout, maar wat moet ik anders doen?

Ik leid dus anderen af, waardoor hun prestaties ook omlaag gaan. Dat is dus een goede reden om mensen die gymnasium makkelijk vinden, apart te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door een nieuw niveau te maken, een niveau boven gymnasium, maar ook kan het een oplossing zijn om nieuwe scholen te maken, speciaal voor leerlingen die gymnasium een eitje vinden.

[Goed voor de economie]
Ook houd ik de lessen weleens op, dus dat is ook nog eens een reden.
Met meer uitdaging heb je meer voordelen. Ik kan veel meer dan ik hier op het gymnasium doe, met mijn 4 extra vakken. Als leerlingen meer uitdaging krijgen, hebben ze daar later iets aan. Als de extra uitdaging het maken van universitaire opdrachten is, en als je dan ook nog de stof goed bestudeert, kan je misschien de universiteit versneld afronden. Op deze manier kan je eerder werken, wat ook nog eens voordelen oplevert voor de economie.

Voor de hoogbegaafden en voor de ''normale'' leerlingen is het dus handiger dat wij, de hoogbegaafden meer uitdaging krijgen.

Richard is gastlogger, hij schreef op verzoek van het weblog van Scholieren.com dit betoog.

 
 • Reactie door BigBlackHorse op 09/04/2009
  Ik snap je situatie wel. Wat me wel opvalt is dat je je wel erg bewust bent van het feit dat je hoogbegaafd bent. Als je het echt zo makkelijk vindt en uitdaging wil, waarom zoek je die dan niet zelf op? Ga een vreemde taal leren, lees boeken over iets dat je interesseert, weetikveel. En oja, wake up call: niet alleen hoogbegaafde mensen vervelen zich op school.
 • Reactie door rik op 09/04/2009
  eens, scholen mogen wel wat uitdagender
 • Reactie door sara op 09/04/2009
  dat je je verveelt op school is normaal bij ons is dat omdat de lessen saai zijn en omdat we er niets van begrijpen. jij daar integen mag trots zijn op je eigen dat je hoofdbegaafd bent je kan vanalles bereiken in je leven later! en als je echt bijna alles begrij^p leg dan dit uit: waarom levben wij xd
 • Reactie door Gaap op 09/04/2009
  Beste Richard, Je zeurt te veel... Je hebt het goed en je praat hier zo van het is saai. Ik neem aan dat de helft van de medemensen hier school saai vinden. Maar niet iedereen hoe zit het trouwens met je vriendenkring op school?
 • Reactie door Bart op 09/04/2009
  als ik jou was zou ik gewoon iets oeken wat je interessant vind om te leren, daar boeken van kopen, en dat tijdens de lessen gaan lezen als ze saai worden!
 • Reactie door IMKE op 10/04/2009
  hoi richard het lijkt me erg vervelend om in jou situatie te zitten en ik hoop dat er een oplossing voor je komt en dat je niet net als je vader en je broer onder je niveau moet gaan zitten!
 • Reactie door Interglot op 10/04/2009
  Ik snap het totaal :) maar er zijn andere mogelijkheden dan het creeren van een totaal nieuwe school... bijvoorbeeld cursussen gaan volgen? Zelf uitdagingen zoeken? Heb je ook al eens gepraat met de schoolleiding / mentor, of je niet extra verdiepende opdrachten kan krijgen? dat zou ik eerst proberen :) in plaats van meteen een nieuwe school oprichten :P
 • Reactie door pietje op 10/04/2009
  Wat ik me afvraag is, als je alles meteen en goed begrijp, waarom haal je dan lage cijfers? Ik zou denken gewoon even de toetsen maken en dan hoog cijfer binnen...
 • Reactie door Simon op 10/04/2009
  @pietje: kijk, als jij een heel hoog cijfer haalt, dan is dat iets bijzonders, iets om trots op te zijn. Maar als je altijd hoge cijfers haalt, dan gaat het vervelen. Geeft het geen voldoening.
 • Reactie door Japie op 10/04/2009
  Pff dit is echt zelfmedelijden:S Ik ben ook hoogbegaafd maar je moet er gwn niet over gaan zeuren..desnoods haal je je gymnasium toch gwn met zesjes! Boeieeeend.
 • Reactie door jurian op 10/04/2009
  ik ben ook hoogbegaafd, heb 2 groepen overgeslagen en zit nu in 4vwo en snap dit heel goed, omdat je weinig hoeft te doen, niet veel, voor je gevoel, nuttigs doet, doe je ook niets meer, waarom zou je je nog inspannen... dus worden het geen zesjes meer. ik zou zeggen, sla je erdoorheen en zoek dingen waarin je wel voldoening kan krijgen. maar dit is echt geen zelfmedelijden!
 • Reactie door Hendrik op 11/04/2009
  Ik behoor tot de groep mensen die hier wordt besproken, dus ik weet hoe het is. Maar als ik me niet vergis is minister Plasterk van plan om regelingen te treffen voor deze groep, dus dit probleem zal waarschijnlijk van korte duur zijn. Ten slotte wil ik nog opmerken dat Richard wel een erg matig betoog schrijft voor iemand die hoogbegaafd is.
 • Reactie door Timo op 13/04/2009
  Dus je verveelt je op school? Bijzonder... Zelf heb ik ook vier extra vakken en in een ver verleden eens groep 4 over geslagen (ik had ruzie met de lerares). Ik zit nu in 5 vwo en ik verveel me dood, ik zie nu ook mijn inzet telkens dalen, desondanks haal ik nog steeds alleen maar achten en negens. Toch heb ik niet echt het idee dat ik iets nuttigs op school doe, daarom heb ik een gesprek gehad met mijn kernteamleider en waarschijnlijk ga ik binnenkort beginnen met een crsus italiaans. Ik wil proberen om volgend jaar dan een staatsexamen te doen. Wat ik hiermee wil zeggen is je maakt je eigen geluk. Ga opzoek naar iets wat je leuk lijkt of ga gewoon al eens rondkijken op de universiteit. Er zijn veel leerlingen die al colleges volgen terwijl ze nog naar de middelbare school gaan. Tot slot moet het me ook even van het hart dat je er wel erg mee loopt te pronken dat je hoogbegaafd bent. Je kunt het echt niet maken een vergelijking te maken tussen hoogbegaafde mensen en anderen. Succes met je nieuwe school
 • Reactie door lol op 13/04/2009
  Als je echt zo "hoogbegaafd" bent zoals je beschrijft, kan je hiervoor ook wel een oplossingen vinden...
 • Reactie door emma op 14/04/2009
  hoi richard, dr zijn geloof ik ook scholen voor hoogbegaafden misschien is dat iets voor jou
 • Reactie door aram op 15/04/2009
  Ben het eens met wat hiervoor allemaal is gezegd. Je legt wel erg de nadruk op dat je hoogbegaafd bent. Geen probleem, maar je mag best eens wat bij schroeven aan je Nederlands. Om eerlijk te zijn, zie ik jou ook niet hierdoor als hoogbegaafd. Je kunt het natuurlijk best zijn, maar een betoog op "jouw niveau" zou dan ook toepasselijk zijn ( en waarschijnlijk ook nog overtuigender ). Veel succes verder.
 • Reactie door Richard op 17/04/2009
  Ik loop ff alle reacties langs. @BigBlackHorse: Fijn dat je de situatie begrijpt:) Toch is het probleem niet opgelost als ik bijvoorbeeld een vreemde taal zou leren: ik zou nog steeds bijna 40 uur per week op school zitten niks te doen. Idd, niet alleen hoogbegaafde mensen vervelen zich op school, maar die hebben juist wel een reden; mensen die er helemaal niks van begrijpen en daarom school saai vinden niet, want zij hebben iets te doen op school: het proberen te snappen. @rik: Klopt:) @sara: Moeilijke vraag:p Het enige antwoord dat ik zo snel kan bedenken: waarom niet?:p @Gaap: Dus jij vindt dat je het goed hebt als je bijna 40 uur per week op school zit niks te doen? Het is wel gezellig, maar soms moet iedereen stil zijn. Dat is minder. Mensen die niks te doen hebben, omdat ze alles te begrijpen, hebben een reden om het saai te vinden, mensen die het moeilijk vinden niet, want zij hebben iets te doen: proberen het te begrijpen. Mijn vrienden vinden zelf school niet zo makkelijk als ik. Veel mensen zitten erg veel moeite te doen om voldoendes te halen. Toch zitten er wel een paar bij die, als ze een beetje moeite deden, 8en en 9s kunnen halen. @Bart: Dan ben ik wel heel veel geld kwijt als ik voor elke dag ongeveer 1 boek moet kopen:p Denk ook niet dat de docenten dat goed vinden. Dan kan ik beter naar huis. Trouwens, weet je wat voor reputatie ik dan krijg?:p @IMKE: Ik hoop het ook. Ik heb met mijn leerlingenbegeleider gesproken en hij heeft me een paar oplossingen gegeven. Dat zijn cursussen die ik erbij kan doen. Sommige zijn via internet en sommige zijn gewoon op een universiteit. Ik moet nog beslissen wat ik ga doen, maar wat ik ook ga doen, het kan dit jaar niet meer. Alles is al bijna afgelopen. @Interglot: Zie bericht aan IMKE:p Ik heb al gepraat en er kwam uit dat ik geen extra opdrachten ofzo kan krijgen. Sowieso is zo'n school wel een goed idee, want ik ben natuurlijk niet de enige met het probleem. In NL zijn er toch nog best veel denk ik die dit ook hebben;) @Pietje: Als jij een toets krijgt over alleen maar feiten, waar je nog nooit iets over hebt gehoord, zou je geen goed punt halen als je niet leert;) @Simon: Idd, dat klopt, maar ik heb gemerkt dat lage cijfers ook weinig voldoening geven:p @Japie: Nee dat is een goeie instelling:p Jij kunt veel meer dan je doet. Als je op je eigen niveau komt te zitten, kan je jezelf goed ontplooien en kan je later misschien wel andere dingen gaan doen. @jurian: Jij begrijpt het. Mijn manier om mezelf er doorheen te slaan is dus het probleem aankaarten bij de school. Hopen dat het helpt. @Hendrik: Mooi dat er waarschijnlijk iets gaat veranderen:) Jammer dat jij er ook last van hebt:( Dit zou nou iets zijn wat we moeten doen op school: een betoog schrijven. Nou ja, met de docent jouw gemaakte betoog nakijken. Dat is dus iets wat we niet doen en wat we wel moeten doen. @Timo: Ik haal ook nog weleens achten en negens, maar niet erg vaak meer(meer voor de vakken waar je niet voor hoeft te leren). Ik heb spijt dat ik nooit een klas over heb geslagen(wilde het in groep 1 al, maar toen zei de lerares dat het beter was van niet; in groep 8 stelde mijn moeder het voor, maar ik wilde het niet, omdat groep 8 het leukste jaar was van heel de basisschool). Kan dat, colleges volgen als je op de middelbare school zit? Dat lijkt me ook wel iets. Ik heb al zoiets aan die leerlingenbegeleider van mij gevraagd via de mail, maar ik heb geen antwoord gehad. Vraag het hem wel een keer. Ja, sorry, maar daar gaat heel het verhaal over. Ik kan moeilijk zeggen van ''ja, ik ben blijkbaar best wel slim, maarja, dat doet er niet toe, laten we het nu over kaas hebben'':p Ook vind ik het natuurlijk niet leuk voor de mensen die niet hoogbegaafd zijn, want zij moeten erg hard leren, terwijl ze nog lagere punten halen soms. Toch moet ik wel vergelijkingen maken, want het is gewoon zo, hard gezegd. @lol: Nee:) @emma: Nee, die zijn er niet ben ik achter gekomen. Dat is erg jammer natuurlijk, omdat er vrij veel mensen zijn die hetzelfde probleem hebben. @aram: Zoals ik al bij iemand anders zei, kan ik moeilijk zeggen van ''nah, ik ben wel een beetje hoogbegaafd, maar dat maakt allemaal niet uit.'' Het gaat er juist om dat ik hoogbegaafd ben. Verder heb ik het verhaaltje nog ff doorgekeken om te kijken of er fouten qua Nederlands in zaten, maar dat is niet... Nou ja, ik heb er ongeveer misschien 2 of 3 gezien, maar dat heeft twee redenen: ik heb het heel snel gemaakt en het is nog aangepast door de eindredacteur, waardoor er 1 fout bij was gekomen, zie ik(sorry Simon:p) Verder is het niet in moeilijk Nederlands(kan ik ook niet:p haat ik ook nog eens...), want het was voor SCHOLIEREN bedoeld;)
 • Reactie door martijn op 17/04/2009
  msgien kun je gwoon andre leerlingen helpen die het niet snappen en er heel hard voor moeten ploeteren? doe ik ook altijd, ik ben heel snel klaar en leer snel, dus spijker ik klasgenoten bij...
 • Reactie door Richard op 17/04/2009
  Nou, daar heb ik zelf ook niet al te veel aan: als ik dat doe, zit ik nog iets minder dan 40 uur per week op school niks te doen... Nja, mensen helpen doe ik altijd. Als iemand iets niet begrijpt, leg ik het wel uit en als ze gewoon ff iet sniet weten, vragen ze het aan mij, maar om het echt heel de dag door te doen, heb ik ook geen zin in:p
 • Reactie door Bob op 07/05/2009
  "waarom leven wij xd ? " Een typische denkfout van de o zo egocentrische mens. Waarom moet er uberhaupt een reden zijn waarvoor de mens leeft? Wij leven om te leven, dus maak er het beste van, na de dood is er immers niks meer. Als je tenminste niet uit gaat van geschriften van enkele duizenden jaren oud...
 • Reactie door nikki op 08/05/2009
  Ik snap je helemaal. Zelf verveel ik me vreselijk op school, ja dan kun je zeggen iedereen doet dat.. maar ik doe geheel andere dingen tijdens bijv. de engelse les. Dan kunnen ze mij wel allerlei andere vakken geven maar wat heb ik daaraan want dan verveel ik me nog in die engelse les.. En zo gaat dat telkens. Mijn mentor had iets bedacht zodat ik ander werk kon doen, maar krijg je wel meer huiswerk. Dus heeft hij het zo gelaten. Maar als het zo doorgaat stroop ik op. Ik ga er met de pet naar gooien en haal al de theorie nooit meer in. Ik denk dat je het beste iets anders onder de lessen kan gaan doen. Iets waarbij je denkt: dit is nuttig! dan krijg je weer uitdaging!
 • Reactie door nikki op 08/05/2009
  Oow.. sorry, ik zie dat ik heel belabberd heb geschreven. Sorry.
 • Reactie door Timo op 08/05/2009
  (andere Timo dan hierboven) Krijg je er wel plezier in als je iets goed kan? Tenminste, ik krijg er plezier in als ik goed in iets ben (en vind het dan niet erg om er nog meer tijd aan te besteden)... En hoe gaan dan je cijfers omlaag als je de stof altijd meteen begrijpt? Gebrek aan inzet? Geen wil om iets te weten/leren? Waarom wil je een klas overslaan? Ik zou echt niet bij leeftijdsgenoten weg willen... Maak je het jezelf niet te saai?
 • Reactie door henkie op 12/05/2009
  last van aanstellerieters??? blijkbaar!!!
 • Reactie door Jerry op 17/05/2009
  Wouw! Ik snap jou niet, je bent hoogbegaafd en dat weet je van jezelf. dan moet je beter weten en niet gaan zitten kniezen in zelfmedeleiden. ga een uitdaging in je leven zoeken! niet alles hoeft op school. Ga een beetje meisjes leren kennen, daar heb je sowieso je handen vol aan:P misschien is op dat vlak wat te leren.. of ga een sport doen, iets waar je de beste in wil zijn. (geen denksport) maar Fysieke dingen. Het zal je goed doen als je ergens anders ook prestaties in wil lever. Weet je nou geen sport? ga dan is langs bij de sportschool, die hebben opendagen. Veel succes ermee!
 • Reactie door Richard op 24/06/2009
  @Timo: Idd, geen inzet. Btw, dat ik alles begrijp betekent niet dat ik alles weet. Ik moet ook gewoon alles mijn hoofd in douwen... Dat doe ik dus bijna niet meer:D Bij mijn leeftijdsgenoten wil ik ook niet weg, maarja het is maar een jaar verschil he. En ik maak het mezelf niet te saai, want het probleem is juist dat ik leuke dingen doe:) @henkie: ben het helemal met je eens-_-'' @Jerry: andere dingen doe ik ook genoeg. Dat is het probleem niet. Het probleem is dat ik op school me tijd verneuk:p
 • Reactie door Simon op 06/07/2009
  Hoe gaat het eigenlijk inmiddels met je? Ga je naar een andere school, bijvoorbeeld? Meer uitdaging gevonden?
 • Reactie door Marlous op 16/08/2009
  heei Richard, je schreef dat ze mischien een niveau moeten maken/verzinnen dat hoger is dan gymnasium, maar dat is er al. Het heet tweetalig vwo. Bij mij op school hebben ze dat, en er zijn nog veel meer scholen die dat hebben. Mischien dat dat een idee is. Je krijgt de helft van de vakken in het Engels, waardoor je toch sneller geneigd bent om meer op te letten. Succes ermee! groetjes Marlous
 • Reactie door Gardash op 05/10/2009
  Zoals eerder gezegd: nee, niet alleen hoog begaafde vervelen zich op school. So deal with it. Jij beweert dus dat je gedemotiveerd raakt en lagere cijfers haalt, doordat je hoogbegaafd bent. Klinkt dat niet paradoxaal? Bij wijze van spreke zou een ieder met lage cijfers ("meester ik was niet gemotiveerd genoeg!") hoog begaafd kunnen zijn. Begaafdheid is niet alleen een cijfer, maar ook een manier van doen. Als jij onder deze omstandigheden niet kan presteren, mag je niet al teveel lof verwachten van je latere werkgever. Tot zo ver heb je geen enkel indruk gemaakt.
 • Reactie door Simon op 06/10/2009
  @Gardash: iedereen die zijdelings het woord paradoxaal gebruikt in een artikel waarin iemand openlijk beweert hoogbegaafd te zijn, komt op mij over als een hypocriet. Je komt op mij over als een hypocriet. Tot zover heb je wel een bepaalde indruk gemaakt.
 • Reactie door pipo op 10/10/2009
  ik snap je helemaal het is veel beter om onder ontwikkelingsgelijken les te krijgen dan onder je niveau mijn broers hebben precies hetzelfde gehad ik probeer school leuk en interesting te blijven vinden maar of dat in 4vwo me nog steeds lukt weet ik niet!
 • Reactie door pipo op 10/10/2009
  trouwens ik ben nog wat vergeten te zeggen! wil iedereen die dit niet herkent en er ook niks van snapt zn klep dicht houden! over aan stellerietes gesproken... kijk eens naar je zelf!
 • Reactie door Anne op 10/10/2009
  Ik denk dat je probleem niet je hoogbegaafdheid is, maar het feit dat je helemaal niet gemotiveerd bent: het is niet de schuld van de school en leraren dat je lage cijfers haalt, maar je eigen! Als je alles zo snel begrijpt, moet je ergens de motivatie vandaan kunnen halen om even op te letten. Als je het daarna allemaal weet, haal je toch gewoon goede cijfers? Als je zo slim bent moet je gewoon een ander boek ofzo meenemen naar de les, want je bent nou ook weer niet z belangrijk dat jij het recht hebt de andere leerlingen (die jij normaal noemt, alsof jij zo bijzonder bent) op te houden. Als je lage cijfers haalt kun je trouwens misschien wl eens een keer opletten, in plaats van dat je jezelf zielig zit te voelen omdat je zo ongelooflijk intelligent bent. Je kunt toch ook zelf iets bedenken om te doen? Ga sporten, ga een instrument spelen of doe iets wat je leuk vindt. Ik hoef trouwens helemaal niet van jou te weten waarom wij leven, zoals anderen wel willen. Ik denk dat jij moet leren dat je in je leven ook plezier moet maken, en je je hoogbegaafdheid niet als een handicap moet zien. Iedereen heeft wel iets, dus daarin ben je echt niet anders.
 • Reactie door Anne op 10/10/2009
  Oh ja, dat wilde ik ook zeggen. Als je iets extra's meeneemt naar de les, is je probleem van saaie lessen toch ook opgelost? Je leraren kennen het probleem van je hoogbegaafdheid, dus dan is dat ook weer opgelost! ;)
 • Reactie door Gardash op 12/10/2009
  Helemaal met Anne eens! @ Simon: Je gebruikt meer woorden dan je kent. Nergens heb ik "zijdelings" het woord "paradoxaal" gebruikt: ik heb het volkomen direct beargumenteerd. Verder snap ik jou redenatie - dat iemand die ervoor uit komt hoogbegaafd te zijn niet paradoxaal kan zijn - niet zo goed. Kennelijk heb jij of een vertekend beeld van een paradox, of van een hoogbegaafde. En.. wat komt er precies "hypocriet" over? Ik beschuldig iemand toch niet voor iets wat ik zelf doe? Uitkijken - woorden gooien waarvan je de betekenis niet kent kan pijnlijke worpen opleveren:). Jij hebt dus bepaald gn indruk gemaakt.
 • Reactie door lol-4-life op 29/10/2009
  OMG ! Als je hoogbegaafd bent omdat je iets gelijk begrijpt na een uitleg, dan zijn er wel heel veel hoogbegaafde mensen denk ik ... Ik heb precies hetzelfde probleem, maar ben volgens mij niet hoog begaafd -.-' ga in de tijd dat je je verveeld iets nuttigs doen... schrijf anders een schrift heel veel japanse tekens en de betekenis ervan (kanji, niet hiragana of katagana ;p) en ga dat leren :) japans is leuk en als je het kan kan je ook nog manga lezen in de klas ;) (in het japans)
 • Reactie door Ninaaa op 04/02/2010
  Hee, Ik ben ook hoogbegaafd, en ik snap je probleem heel goed. @Marlous Ja, TTO is echt heel goed, ik zit er ook op en doe ook nog Latijn erbij. ^^ Bij ons op school hebben ze een verijkingstraject, waarbij je onder de lessen door een vreemde taal kunt gaan leren, een of ander project maken, kinderen uit mijn klas gaan zelfs salsadansen... Maar goed, gebruik dat dus alleen maar als je wel leert voor die vakken, anders gooien ze je er vanaf. Heb het er eens met je mentor over, en met je ouders, en bekijk samen de mogelijkheden. Ik wens je heel veel succes en let niet op de vervelende dingen die mensen schrijven, de meeste die dat doen snappen er geen bal van. =)
 • Reactie door Ninaaa op 04/02/2010
  By the way, Snap jij serieus Latijn meteen?? Dan heb ik echt respect voor je ^^
 • Reactie door Bea op 23/02/2010
  Ik ben ook hoogbegaafd en begrijp je probleem. Ik ben op de basisschool begonnen met een uitdagende hobby: viool spelen. Dat was dus in het begin om de uitdaging te vinden die ik op school totaal niet kreeg; nu is het uitgegroeid tot mijn passie. Ik wil er ook graag mijn beroep van maken. Ik heb mijn hoogbegaafdheid in mijn voordeel weten te gebruiken. Ik heb nu een uitdaging in mijn leven en ik heb veel tijd om die aan te gaan. Blijft nog wel dat je op school het idee houdt dat je bezig bent je tijd te verspillen. Extra opdrachten zouden daar misschien verandering in kunnen brengen, hoewel ik uit ervaring weet dat niet elke docent tijd en zin heeft om dat voor je te regelen. Succes met alles.
 • Reactie door It's me op 23/02/2010
  heeei richard, ik zit ook op TTO en doe ook gymnasium erbij. het is echt veel uitdagender! en niet zeuren, over een paar jaar (ik weet niet hoeveel?) kan je van school af, heb je een baan en ben je af van al dit gezeur. :)
 • Reactie door It's me op 23/02/2010
  maar als je er echt mee zit, dan kan je denk ik beter doen wat Ninaa zei. :):):)
 • Reactie door Kim op 23/02/2010
  Hoogbegaafdheid is meestal het probleem niet, maar gebrek aan motivatie door het verkeerde leerniveau wel. Hoogbegaafdheid hoeft ook niet altijd negatief uit te pakken. @ It's me en Marlous: Tweetalig vwo is inderdaad een niveautje hoger dan het gewone vwo, maar dat betekent niet dat elke hoogbegaafde daar aan z'n trekken kan komen. Er is een wezenlijk verschil tussen hoogintelligente leerlingen en hoogbegaafden, en vooral de eerste groep overheerst binnen het tweetalig onderwijs. Ik denk dat het TTO Richard nog te weinig uitdaging zou bieden, eigenlijk. Maar ja, wat is dan wel een oplossing? Het basisonderwijs heeft Leonardoscholen voor hoogbegaafde leerlingen met een IQ van minstens 130, maar voor het middelbaar onderwijs is er nog geen vergelijkbare school. Hopen dat Richard snel z'n diploma haalt en een uitdagende, maar vooral LEUKE studie op de universiteit kan doen.
 • Reactie door Ik op 28/02/2010
  Op mijn school hebben ze een extra programma voor hoogbegaafden, je krijgt extra lessen in bijv. filosofie en je gaat discussieren. Ik jouw woonplaats zijn vast ook wel dat soort groepen of scholen. Als die er niet zijn raad ik je aan om zelf bijv. een vreemde taal te gaan leren, Chinees ofzo. Zo kan je toch uitdaging vinden. Succes!
 • Reactie door heeej op 02/03/2010
  ksnap u echt in teerste jaar behaalde ik allemaal 10 en 9 op mijn rapport zonder er iets voor te doen Nu in tweede jaar heb ik daar serieuze problemen mee ik ben ni meer gemotiveert om iets te doen en krijg allemaal zessen tergste vanal is dat mijn ouders daar superstreng op reageren dus voor mij gaat dit semester echt leren worden(eerste keer) voor u zou ik zeggen doe hetzelfde ookal boeit het u ni probeer gwn net als ik :p hihihi
 • Reactie door Lotte op 08/03/2010
  Hooi, Ik ben ook hoogbegaafd. Ik zit nu op het vwo, het gaat nog goed, maar ik ben bang dat ik het over een paar jaar ineens niet meer red. Mijn neef is ook hoogbegaafd. Hij is hartstikke slim, maar toch doet hij vmbo. Hij zakt af. In mijn hele familie gebeuren de dingen die jij nu hebt verteld. Voor alle kinderen die ook hoogbegaafd zijn: niet denken dat je het wel kunt en ook niet naast je schoenen lopen! Doe alsof je niet hoogbegaafd bent en doe hard je best op school! En als school te makkelijk is: niet denken: nou, dan is het toch zo, maar probeer uitdagingen te vinden! Groetjes, Lotte.
 • Reactie door Lotte op 08/03/2010
  O ja, mijn broertje wordt heel erg gepest op school omdat niemand hem begrijpt. Hij is ook hoogbegaafd. Waarschijnlijk gaat hij naar een Leonardoschool, een school speciaal voor hoogbegaafde kinderen.
 • Reactie door chantal op 13/03/2010
  ik bent getest op school en ik was hoogbegaafd ik bent nu 14 jaar zit op gymnasium hilversum talen grieks latijn chinees en arabisch
 • Reactie door anoniem op 08/06/2010
  als het saai is probeer het steets in minder tijd af te hebben en dan word je steeds sneller en dan kan je de rest leuken dingen doen
 • Reactie door cocktailflavor op 27/03/2011
  lieve Richard. Voor het feit dat je "hoogbegaafd" bent, geeft je nog steeds geen excuus om in de klas te niksen. Ook kan je niet de schuld geven aan jouw "talent" dat je lage cijfers haalt. Zie het stampen van informatie als een uitdaging zelf en ga zelf actie ondernemen, zoals bijvoorbeeld naar de bieb gaan of meedoen aan webklassen. Maar als je echt hoogbegaafd bent, zou ik nog wel graag met je praten over onderwerpen dat voor "normale stervelingen" (ik dus) niet in genteresseerd zijn (omdat alleen hoogbegaafden het interessant "kunnen" vinden). Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar de verhalen van "hoogbegaafden" en alles wat zij in het leven gezien hebben. Het reden waarom ik hoogbegaafden tussen haakjes zet, is omdat de ter IQ en hoogbegaafdheid voor mij taboe zijn. Ik stel hard werk en verantwoordelijkheid altijd boven "genetische" talent (ik vertel het reden later pas). Of je ingaat op deze uitnodiging of niet, bepaal jezelf, maar als je toch mijn toekomstige vragen wilt beantwoorden, verwacht ik natuurlijk een antwoord van een hoogbegaafde met wijsheid en niet van een ordinaire hoogbegaafde die alleen zijn succes laat afhangen van zijn genen. PS. mijn Nederlands zuigt op alle fronten. Verbeter het als je reageert in een aparte alinea (ook omdat je me in het openbaar kan vernederen) en als je sommige zinnen niet begrijpt, stelt ze gerust, want ik ga ervan uit dat jij ook een "normale" persoon bent met een unieke eigenschap.
 • Reactie door nDYkdsyKrIJipGRxg op 02/05/2011
  AFAIC that's the best asnewr so far!