Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Een dagje spijbelen. Hoe, wat en waar?

Geschreven door Charlot op 15/04/2009
Je hebt net een heerlijk weekend achter de rug, maar helaas: het is alweer maandag, en je moet om tien over acht op school zijn. Maar, je trekt het echt niet, en je hebt totaal geen zin in die acht uur les, die vandaag staan te wachten. Wat doe je dan?

Spijbelen? Ik ben er zelf niet zo van, veel te bang om gepakt te worden. Ik heb een paar ervaren klasgenoten ondervraagd en wat blijkt: als je het slim aanpakt, kan je de risico's klein houden. De belangrijkste tips op een rijtje.

Kijk, als je niet zoveel zin hebt in school kan je je er ook gewoon overheen zetten. Maar, wat nou als je heel veel van dit soort dagen hebt dat je er geen zin meer in hebt? Je wilt een paar dagen weg van school blijven. Tegen je ouders zeg je niets, die zijn toch al naar hun werk, maar wat nou als de school belt? En wat moet je zeggen als je weer op school komt en je moet bij de schoolleiding komen?

Ik ben op onderzoek uitgegaan en ondervroeg een paar klasgenoten van mij. Er kwamen redelijk nuttige antwoorden uit. Dat kan ik weten, want deze leerlingen zijn nog nooit gepakt, terwijl ze soms een paar dagen spijbelen.

[De tips]
1. Breng regelmaat in je spijbelgedrag. Als je donderdag 'een ongeluk hebt gehad' kan je de volgende dag niet weer een ongeluk hebben gehad.
2. Houdt de leraren bevriend
3. Blijf altijd lachen, en blijf volhouden dat je niks hebt gedaan, zodra je toegeeft ben je de klos en hang je.
4. Op sommige scholen kan je je eigen absentiebriefjes schrijven, dit merken ze niet, en zo kan je 'geoorloofd absent' staan.
5. Of oefen de handtekening van je ouders

Nu is het niet de bedoeling dat je enorm veel gaat spijbelen natuurlijk, maar als je nog eens zo'n dag hebt, dat je het even totaal niet ziet zitten: misschien heb je er nog eens iets aan. Graag gedaan!

 
 • Reactie door rik op 15/04/2009
  ik durf nooit te spijbelen
 • Reactie door Tim op 15/04/2009
  Waarom zou je spijbelen? je kan er alleen problemen van krijgen. Ik doe het gewoon niet. Groetjes, Tim
 • Reactie door Rob op 15/04/2009
  Ik spijbel zou vaak, school komt er toch nooit achter, en de handtekening van je ouders is een van de beste smoesjes neem je volgende de dag gewoon een briefje mee
 • Reactie door aram op 15/04/2009
  "Ik spijbel zou vaak" Minder spijbelen, meer Nederlandse lessen volgen. ;)
 • Reactie door siewart op 15/04/2009
  ik spijbel nooit wat heeft dat voor nut. school is best wel leuk. hangt er wel vanaf hoe je het bekijkt, ik word gepest maar daar kan ik nu mee omgaan dus dan hoef ik ook niet te spijbelen.
 • Reactie door martijn op 17/04/2009
  dan hang je dus zo bij ons op school! ze controleren de meeste briefjes door naar je ouders te bellen, ben je er meer als 3 dagen niet bellen ze naar huis, ben je er 1 dag niet zonder reden word er naar huis gebeld en de leerplichtambtenaar op je dak....
 • Reactie door Imke op 24/04/2009
  Bij ons op school, als je al een uur niet op school bent zetten ze je op een absentielijst. met of zonder briefke, maakt niet uit =o Als je bijv. l 2 r(! wat veel...? xD) zonder absentiebriefke of afmelding weg bent word er naar huis gebeld... ik kan wel overweg met de teamleider enzo geen probleem, maar ik kan niet goed overweg met mn ouders, xD ik maak soms ook zelf briefkes... ohw btw als je het graag aan iemand wil vertellen aan de klas doe het dan bij iemand die niet alles doorlult aan de leraar ;) greetzz from WW
 • Reactie door je moeder op 27/04/2009
  dude je kk moeder
 • Reactie door je kk oma op 27/04/2009
  tim je kk oma
 • Reactie door robert op 28/04/2009
  Spijpelen moet niet nodig zijn. volgens mij moeten scholieren gewoon 5 baaldagen per jaar krijgen. Mogen ze zelf inzetten. En scholen moeten later starten, beter voor puberbrains. ;-)
 • Reactie door Shanaa op 06/05/2009
  Hmm.. die dagen komen me echt bekend voor. Maarja, van zulke soort dagen moet je gewoon het beste maken anders overleef je ze niet. Als ik zulke soort dagen heb kies ik gewoon de beste muziek uit die op mn iPod staat en gewoon keihard meezingen op de fiets. Ookal kijken mensen je raar aan, whatever? Geloof me, je kan je dag niet beter beginnen. En vaak genoeg fleuren m'n vriendinnen me wel op als het niet meezit. Dus ja. Waarvoor zou ik moeten spijbelen?
 • Reactie door spijbelen op 24/05/2009
  ik spijbel elke dag maar ik heb wel 4x jeugdzorg in de week
 • Reactie door Timothy op 14/06/2009
  Ik heb vaak gespijbeld omdat ik verslaafd aan skateboarden ben heb zo'n 3 maanden bij elkaar aan dagen gespijbeld ben nooit gepakt, maar aan spijbelen moet je nooit beginnen je raakt er verslaafd aan en je blijft het doen. en waarom je zou spijbelen? stel dat je geen zin heb omdat je gepest word ofzo of omdat je thuis problemen heb en in de stress zit. groetjes,Timothy
 • Reactie door Daan&Mitchel-Lee op 15/06/2009
  OMG Timothy jij bent echt zoo unbelivable stoer. Jij bent echt onze held. Kan ik ajb een pica met handtekening krijgen pleeeeeeeeeease!? Respect swa.You have the skiiiiiiils! hvj xxxx
 • Reactie door peter op 12/10/2009
  ben aant spijbelen atm, ik krijg waarswchijnlijk officiele waarschuwing van de rechtbank, heel verhaal zit eraan vast >.< maar ik heb vandaag wel een reden om niet te gaan want mijn opa is gister overleden. maarja... deze keer is hij ECHT overleden >.< dus als ik naar school bel en zeg ja ik kom niet want mn opa is overleden vragen ze waarschijnlijk hoeveel opa's ik heb XD
 • Reactie door Raymond op 13/10/2009
  Laat je klasgenoten Het absentie briefje trekken. zodat het niet aankomt bij de administratie.
 • Reactie door dusss op 13/10/2009
  Het is gewoon dom om te spijbelen. Voel je dan cool ofzo? Begrijp het niet, vind het gewoon dom.
 • Reactie door rezan op 19/11/2009
  als je opstaat moet je niet uit bed gaan blijf liggen en als je moeder vraagt waarom sta je nie op zeg je : ik heb buikpuin (Bij mij nog nooit misgegaan)
 • Reactie door anoniem op 21/11/2009
  Zelf spijbel ik steeds meer. Bij ons kan je gewn je eigen briefej schrijven. het is idd heel verslavend, drie jaar lang niet gedn. En een keer gedaan en ik kan niet meer stoppen
 • Reactie door Esmee op 29/11/2009
  Meiden moeten gewoon de ongesteldheids smoes gebruiken.. ( bij voorkeur tegen mannelijke leraren die weten zich dan geen houding te geven ) 'Het spijt me meneer, maar ik had last van mijn maandelijkse probleemje.'
 • Reactie door Quintin Levens op 30/11/2009
  Spijbelen is niet goed, doe het aub niet, het brengt alleen problemen.
 • Reactie door Pieter op 30/11/2009
  spijbelen is helemaal niet erg, alleen als je de klos bent. dan is het echt vertyft. spijbel ze!
 • Reactie door Stijn op 15/12/2009
  Reactie op Tim, Soms heb je niet geleerd voor een pw of so en dan ben je goed de lul.
 • Reactie door Nu in de sneeuw op 08/01/2010
  Nu in de sneeuw spijbel ik een les tussendoor met vrienden en dan zeg dat de roosterkamer zei dat we tussenuur hadden
 • Reactie door anoniem op 08/01/2010
  Je moet gewoon weten welke les je skipt en by welke leraar je het flikt anders kom je in de probleme zo doe ik dat :)
 • Reactie door kevin op 26/01/2010
  Soms als ik tot laat op school moet zitten en ik helemaal geen zin heb in die laatste uren gym dan lever ik soms een absententie briefje in of meldt ik me ziek. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad.
 • Reactie door kayleigh op 08/02/2010
  ik heb vandaag maar eens besloten niet naar school te gaan . maar mn moeder hoeft niet te werken wat moet ik doen?
 • Reactie door bob op 09/02/2010
  kk, waarom denkt iedereen dat mensen stoer willen doen door te spijbelen?! Sommigen gaan misschien wel over zonder elke dag, het hele jaar door naar school te hoeven gaan, net zoals ik. het is zo gaar als je 's ochtends wakker wordt om 7 uur en vervolgens een uur in de kou moet fietsen naar school, waar je het idee hebt dat je niks nuttigs leert, omdat alle leerstof gewoon in het boek staat. zolang je goeie cijfers blijft halen is er niks mis met spijbelen. Wel achteraf een zelfgeschrevenbriefje inleveren, anders wordt je gepakt...
 • Reactie door cherina op 09/02/2010
  jij denk dat je stoer bent met spijbelen.
 • Reactie door F. op 09/02/2010
  Spijbel zelf alleen tijdens lessen waar ik toch niets voor doe. Kan ik net zo goed een uurtje eerder naar huis.
 • Reactie door cherina op 11/02/2010
  spijbelen is wel leuk. maar je krijgt er wel problemen mee. dus is zou nii gaan beginnen. ik ben ook al gesnapt. en das nii leuk,geloof me. dus ik zal nii beginnen. laterszz
 • Reactie door anoniem op 12/02/2010
  het is iederdaad niet om stoer te doen ofso.. Ik ben zelf egt helemaal klaar met school en heb er geen zin meer in. Dus ik spijbel wel veel ja.. Eerste 3 jaar nooit gedaan. en al die lessen zijn zo onnuttig,, dus je kan net zo goed lekker lang in je bed blijven liggen. als je het daarmee wel haalt. En waarom zou je naar school gaan als je inval krijgt van een leraar die het vak niet eens geeft. !!
 • Reactie door Yvy op 12/02/2010
  Spijbelen als je zeker weet dat je overgaat en goede cijfers aalt kan best maar ik heb van die kinderen bij mij in de klas (havo 5 a.k.a. eindexamen jaar) die weken achterelkaar 1 les spijbelen en dan niet snappen hoe ze aan die onvoldoende komen... dat is sirrieus gewoon het domste ooit. En het haald de rest van de klas achter omdat de docent dan alles weer opnieuw gaat uitleggen. Spijbelen ok maar wees sociaal!
 • Reactie door Rocky op 02/03/2010
  XD Bij ons op school leren ze dat spijbelen lijdt tot crimineel gedrag. Bedankt h Charlot ;P XD
 • Reactie door lindelyy op 05/03/2010
  ik spijbel veels te veel je weet dat gevoel tog lekker buiten lopen terwijl de anderen in de klas zitten! kan der niet mee stoppe
 • Reactie door Stokvis op 08/03/2010
  Bij ons op school krijg je een maand a twee maanden later een brief dat je er een bepaalt aantal uren niet was. Dan ben je natuurlijk allang vergeten waar je toen was en dat is dan dus ook je argument. Simpeler kan niet :)
 • Reactie door Anoniem op 19/03/2010
  je kunt ook gewoon je naam uit het klassenboek strepen.
 • Reactie door Someone op 21/03/2010
  Gewoon zielig doen en zegge dat je ziek bent -> werkt echt!! ;)
 • Reactie door Harun op 25/03/2010
  heb schijt , wat voor school je ook hebt HEB SCHIJT ga naar school als je voorbeeld maandag laat uit bent , moet plan makke je hebt vriendin ga naar meisje en zeg bel ochtend voor mij ,, of ga naar school bedrijg die leraar zo ben ik nooit op school en heb rapport die zoo goed is :D hahahahah je moet slim aanpakken je moet tegen leraar zegge je kent me oom nog niet he ik krijg per dag 5 soorte leraren les en 5 zijn der bang voor mij ik ben nu oook lekker vrij :D LEKKER UITSLAPEEEEEEEEEEEEEEEEN TERWEL ME RAPPORT GOED STAAAAAAT
 • Reactie door M&M op 26/03/2010
  ik heb al zovaak gespijbeld, ik spijbel elke week wel 3 of 4 keer, en ik had alleen maar 1 keer een blokrooster gehad, maar waarom zou ik naar hun luister? fock'it
 • Reactie door Laurens op 28/03/2010
  Nog een tip, maak een mailadres 'van je ouders' aan. En mail de mensen die de absenties regelt. Werkt enorm goed hier!!!
 • Reactie door Anoniempje op 07/04/2010
  Ik spijbel zo f*king vaak en als ze dan vragen waar je dat uur bent geweest dan zeg ik gwn vergeten of maak ik een briefje met een vervalsde handtekening en dan geloven ze het zo... Alleen 1 probleem, als je het te vaak doen gaan de leraren er over zeuren :( kheb ht zelf meegemaakt en dat is egt nie leuk
 • Reactie door Roos op 07/04/2010
  Ja heb ik zelf ook meegemaakt en dat is ckr niet chilll!!!
 • Reactie door Laiverd op 07/04/2010
  In het begin deed ik ht 1x in de week en daarna werd het steeds vaker en uiteindelijk dan ga je helemaal niet meer naar school en dan moet je naar een andere sgool:'(
 • Reactie door anne-fleur op 07/04/2010
  ik durf niet te spijbelen. Bang dat iemand me gaat slaan ofso.
 • Reactie door Gemeen meisje op 07/04/2010
  Zoow bij mijn school moet je dus echt niet spijbelen ik spijbel maar een uurtje en er word gelijk gebeld naar huis en moet je 3 uur lang nablijven.. het was niet eens een belangrijke les gewoon muziek.. OMG ik ga dus nooit meer 1 uurtje spijbelen als ik 3 uur straf krijg.. briejfes werken niet ze bellen naar je huis :(
 • Reactie door code op 14/04/2010
  Ik spijbel alleen als ik bijvoorbeeld 2 of 3 tussenuren heb en daarna nog maar 1 miezerig uurtje. Alleen dan. Nooit een hele dag gespijbeld
 • Reactie door Te vaak spijbelkontje op 20/04/2010
  Dit is m'n eerste dag dat ik spijbel :$ Heel bang, bij ieder geluid kijk ik of er iemand is. Heb al m'n spullen ergens neergekelderd, als er iemand komt kan ik nog ontsnappen. Maar ben echt bang... Brrr... Dit doe ik niet weer.
 • Reactie door gus op 20/04/2010
  [quote=Te vaak spijbelkontje;25234] Dit is m'n eerste dag dat ik spijbel :$ Heel bang, bij ieder geluid kijk ik of er iemand is. Heb al m'n spullen ergens neergekelderd, als er iemand komt kan ik nog ontsnappen. Maar ben echt bang... Brrr... Dit doe ik niet weer. [/quote] @Te vaak spijbelkontje: You're doing it wrong!!!
 • Reactie door Joey op 30/05/2010
  Ik spijbel zo vaak. Op mijn school wordt ik nooit gesnapt. Ik kan zelfs mezelf ziek melden via de telefoon. =\ Eigenlijk best wel slechte zaken op school.
 • Reactie door esje op 31/05/2010
  belachelijK!! 5. Of oefen de handtekening van je ouders dat leer je ze toch niet
 • Reactie door Doeterniettoe op 07/06/2010
  wat moet ik doen? bij mij op school als je weggaat hoef je het niet te zeggen maar stel je bent niet in de les [elke dag paar keer kijken ze of iedereen er is en word je absent opgeschreven] en je komt weer op school dan moet je briefje meenemen van je ouders met tijd,datum,reden alles.. en me ouders die zijn niet zo van zomaar handtekening zetten.. die laten me nog niet ziek thuis zitten als ik 3x overgegeven heb.. ik moet en zal naar schoolgaan.. wat nu?
 • Reactie door anoniempje op 14/06/2010
  toen ik voor het eerst gespijbeld had vont ik het wel een beetje eng. nu doe ik het steeds vaker, maar ik moet zeggen dat ik er niet bepaalt trots op ben. :( maar ja.... wat doe je eraan?
 • Reactie door een meisje ;p op 14/06/2010
  als ik spijbel, dan ga ik gewoon, meestal krijg ik geen problemen, sterker nog mij ouders merken het nooit! ik denk er nooit bij na, ik ga gewoon en dan zie ik wel. als ik gepakt word of zo dan bedenk ik op dat moment wel iets :) en het lukt me elke keer weer ! :P
 • Reactie door degenenaastje op 14/06/2010
  veel scholieren spijbelen wel eens bij mij betekent spijbelen iets beter te doen hebben dan al dat gezeur van die saaie lessen maar wat ik wel wil zeggen is in de eerste tweede en derde niet zo ieuch probleem om te spijbelen je hebt niet veel belangrijke dingen maar in de 44e beginnen al PTA's dat zijn bij ons toetsen die voor een gedeelte mee tellen met examen dus wel belangrijk als je een lesdag hebt waar niks belagrijk is en je hebt wat beters te doen dan lekker even afspreken met vrienden en spijbelen ofsoo zeg tegen je moeder dat je naar de huisarts bent omdat je denkt dat je koorts hebt ofso....
 • Reactie door @ Haxun, op 14/06/2010
  weet je .. je moet maar gewoon naar school gaan en normen en waarden leren. met spijbelen is overigens niet zoveel mis denk ik (A) xx
 • Reactie door Paul op 15/10/2010
  Ik had eve gespijbelt nu moet ik 8 uur nablijven =S
 • Reactie door anoniempje op 29/10/2010
  ik haat school dodelijk erg!!!! en ik vind het bullshit dat je verplicht naar school moet -.- en ik haat me hele leven! en ik wou dat ik dood was >:( of gewoon nooit naar school en lekker in amerika wonen ofzo :( maarja die vieze *&^^$#@! nederland moet maar verplicht he -.-
 • Reactie door Reggie94 op 25/11/2010
  Ik spijbel wel eens en onze school is echt chill en de leraren ook. Ik kan gewoon een hele dag wegblijven en als ze de volgende dag vragen waar ik was ofzo gewoon zegge dat ik ziek was en moet je de volgende dag een briefje inleveren met handtekening, nou gewoon handtekening nadoen ofso :P
 • Reactie door Ultra-Sergio op 05/01/2011
  Je moet vlak voor dat je naar school gaat zeggen dat je last van je darmen hebt en daardoor hele erge buikpijn (ik heb vaak opstoppingen dus dat werkt nog beter bij mij)