Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Examengestuntel: do's en don'ts

Geschreven door Duco op 31/03/2009
Het klinkt nog zo ver weg: de eindexamens en alles wat daarbij hoort. Maar een goeie voorbereiding is het halve werk. En dan heb ik het niet over de examens maar over de examenstunt!
Ik had die van mij vorig jaar al. Een hoop hectiek, chaos en gelach, maar uiteindelijk werd onze Science Fiction-stunt een grandioos succes. Maar wij waren dan ook al in maart begonnen met plannen.
Voor iedereen die nog niet begonnen is en hem nu toch begint te knijpen volgen hier mijn DO's en DON'TS voor een memorabele stunt voor jou.

1. Verzin een thema

[youtube:PJzeC_LnU-M]
Een stunt zonder thema is als een school zonder naam. Met een thema kun je alles nt wat meer sfeer geven. En dan is het vooral moeilijk om te zorgen dat de niet-examenkandidaten ook weten wat het thema is. Science Fiction? Maak raketten. Jungle? Tover de school om in een oerwoud. Moulin Rouge? Draag bontjassen en lingerie.

2. Laat iedereen meedoen
En dan heb ik het niet over de organisatie vooraf (die kan beter klein en efficint), maar op de dag zelf. Een Piratenstunt werkt alleen als de gehele examengroep gehuld is piratenkostuums, niet als er een paar rebelse jongens tussen zitten gehuld in jeans en hoodies.

3. Huur een stripper
[youtube:BcjPZgkjUk0]
Als het niks is geworden met de voorbereiding, kan je de krantenkoppen alsnog halen (RTL Nieuws, 4 april 2008) met een noodmaatregel. Een stripper in combinatie met leraren is een garantie voor succes. Wel opletten dat er vrijgezelle leraren op het podium komen, anders krijgen ze wellicht ruzie met hun vrouw thuis. En oh ja: die acts zijn ook te huur. Dat scheelt het overhalen van het knapste meisje uit de klas om te gaan strippen.

4. Zorg dat de rest van de school het ook lachen vindt
[youtube:yTgD21rRX8o&feature=related]
Slechte herinneringen worden het snelst verdrongen. Daarom kun je beter een examenstunt vol goede herinneringen creren. Het is heel tof als de bruggers 4 jaar later inspiratie putten uit de stunt die in jouw jaar is gehouden. Iets als douchen in het scheikundelokaal werkt niet alleen op de lachspieren van de douchers, maar ook van de toeschouwers.

5. Plan het op vrijdag
[youtube:tEDHGwT3GKo]
Heel gezellig is het om aansluitend met de hele examengroep te barbecuen. Niet zo leuk is het als je de volgende ochtend met frisse tegenzin weer naar school moet fietsen. Vrijdag is dus bij uitstek stuntdag. Eventuele blessures van het sumoworstelen, zullen na het weekend vast ook wel over zijn.

[DON'Ts]

[plaatje:2]1. Onuitwisbare sporen nalaten
Hou het leuk en huur een rodeostier in voor je Westernstunt. Ga de school niet ?versieren? met graffiti. Jij gaat de school verlaten, de rest heeft nog jaren voor de boeg in dat gebouw.

2. Leraren mishandelen
Plagen van leraren is leuk, na al die jaren dat zij jou hebben geplaagd. De stuntdag is de uitgelezen dag om de verschrikkelijkste leraren terug te pakken. Maar je kan ook over een grens gaan. Een concirge knock out slaan lijkt me over die grens. Die gast uit dat filmpje is trouwens ook voor de rechter verschenen.
[youtube:jmHI6rZmlUI]

3. Competities beginnen met andere scholen
Vetes kun je beter uitvechten tijdens de jaarlijkse volleybalschoolwedstrijden. Bij mij op school vonden ze het in vorige jaren dolkomisch om op de sportvelden van een naastgelegen school met koeienletters van latexverf de naam van onze school te verven. Geen goed idee, rectoren van de twee scholen krijgen ruzie en ze pakken je geheid terug: onze school werd vervolgens bespoten met de logo's van de naastgelegen school.

4. De school barrikaderen
[youtube:djsDhXl5A5I]
Tja, dat opsluiten van iedereen snap ik niet zo. Alle hekken afsluiten zodat er niemand meer op of van het schoolterrein af kan. Als iedereen het naar zn zin heeft, zal er niemand naar huis gaan. En die ene arme brugger die dan toch cht naar de ortho moet, kun je toch beter laten gaan?

Succes met de stuntvoorbereidingen!