Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Chatten met een HPV-deskundige

Geschreven door Charlot op 20/03/2009
Meiden tussen de 13 en 16 jaar zaten met ongeloofelijk veel vragen over het HPV-Vaccin. Om eindelijk eens duidelijkheid over het vaccin te krijgen, werd er gister een chatsessie met een deskundige gehouden van het RIVM gehouden.De chatsessie werd om 17:00 uur geopend. Er werden meteen al tientalle vragen op onze deskundige, MarinaConyn, afgevuurd. Maakt de prik je onvruchtbaar? Kan je er dood aan gaan? Wat nou als...?

Het was echt spitsuur op onze chat, en ik vond het zeker een succes. Zo'n kans krijg je natuurlijk geen twee keer, een deskundige ondervragen op dit gebied. Zelfs om 18:05 uur, toen de chat net gesloten was kwam er nog steeds enorm veel vragen.

Om de echte antwoorden op alle horrorverhalen nog eens na te lezen, klik dan hier.

 
 • Reactie door Evi op 20/03/2009
  waarom moet je een prik en kan het niet gewoon met medicijnen??
 • Reactie door lisa op 21/03/2009
  - Ik heb geen prik genomen kan dat erg zijn? <3
 • Reactie door mezelf op 21/03/2009
  ik heb hem genomen deed geen pijn! niet dat ik me nu veiliger voel ofzo. Maar beter wel nemen dan niet
 • Reactie door Liel op 21/03/2009
  Maar 'mezelf', waarom zou het beter zijn om die wel te nemen?
 • Reactie door en meisje op 21/03/2009
  Ik had een vraag wat doet die prik met je ik heb verschillende dingen gehoord van doodgaan en zo maar is dat ook waar?????
 • Reactie door Liselotte op 21/03/2009
  Ik heb vandaag weer een brief van de GGD gekregen en daar stonden alle roddels in. Ze vertelde daar dat geen enkele roddel waar is. Je wordt niet ontvruchtbaar!!!! Je gaat er niet dood aan!!!! En nog veel meer andere dingen. Die brief krijgen jullie ook nog wel, ik hoop dat je daardoor alsnog die prikken gaat halen, want het kan nog steeds. En je ouders weten ook wel beter maar je bent al 12 jaar hoor. Je moet hierover zelf een beslissing nemen, je ouders kunnen alleen raad geven. Dit gaat om jouw leven niet die van je ouders. Je mag wel om advies vragen maar neem nou zelf de beslissing!!!! Hopelijk nemen jullie allemaal door deze mededeling de prik, het is verstandig en slim. -xxx- Liselotte
 • Reactie door ikdus op 22/03/2009
  het is waar wat liselotte zegt, maar ze weten neit wat het doet als je ouder bent, het zou best kunnen dat je ontvruchtbaar wordt want dat is nog nooit bewezen en dat is ook niet te bewijzen. ze weten veel nog niet, en je kunt baarmoederhalskanker ook gwn voorkomen door het veilig te doen. dus wrm zou je een risico nemen als je het kunt voor komen??
 • Reactie door ik op 22/03/2009
  ik ga hem voorlopig nog niet nemen, ik wacht eerst tot alles zeker is. misschien moet je er dan wel voor betalen, maar dat is altijd nog beter dan er dood aangaan of onvruchtbaar worden! X.
 • Reactie door me. op 22/03/2009
  In Amerika zijn er 18 meisjes dood gegaan aan die zelfde prik
 • Reactie door M. op 22/03/2009
  is het zo dat de prik al na 5 jaar weer is uitgewerkt? want je hebt toch de meeste kans op baarmoederhalskanker als je 30 bent? Ik ga ik prik wel halen. Al die roddels zijn niet waar, net als liselotte zegt. Dat stond namelijk duidelijk vermeld in de brief. Ik denk dat je de prik beter wel kunt halen. Er zitten geen ernstige consequenties aan ( niet dat ik weet) & stel je voor dat je later wel baarmoederhalskanker krijgt en je hebt hem niet gehad, dan ga je dat je zelf echt wel verwijten. xoxoxox.
 • Reactie door Nopee op 22/03/2009
  Dat zijn gewoon verhalen die rondgaan.. In het programme radar volgensmij was alleen het enige probleem van de prik dat het te snel op de markt was gekomen, maar dat er meisjes aan dood zijn gegaan dat klopt niet. En stel je voor als het zo zou zijn dan zouden ze de prik verbieden!!! En ik heb die prik ook gehad en ik heb er tot nu toe helemaal geen last van . Wat ik ook in het programma had gezien was dat de prik niet baarmoederhalskanker bestrijdt, maar dat het een soort virus bestrijdt dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, als de virus niet wordt behandeld. Je wordt door de prik beschermd tegen de virus... Maar of je de prik niet of wel neemt dat moet je zelf weten !!! Maar in ieder geval denk ik dat de verhalen die rond gaan gewoon niet waar zijn ..
 • Reactie door ikke op 22/03/2009
  ik heb hem genomen en heb nergens last van. ik denk dat het allemaal maar vage verhalen zijn. xje
 • Reactie door R. op 22/03/2009
  een meisje uit mijn klas zei dat er 28 mensen aan dood waren gegaan. dat geloof ik nie. dan waren ze er tog al lang mee gestopt???????
 • Reactie door F---- op 22/03/2009
  ik heb woensdag de prik gehaald en ben nu ziek. komt dat misschien door die prik ?
 • Reactie door Sophie op 22/03/2009
  Heel veel meisjes denken dat die amerikaanse meisjes dood zijn gegaan aan die prik maar dat is absoluut niet zeker! Nederland is al een van de laatste landen die de prik geeft aan meisjes en in al die landen die de prik al aan meisjes hebben gegeven is het goed gegaan. Het is niet zeker of de prik echt helpt maar het heeft in iedergeval geen ernstige consenquenties dus dan kun je maar beter gewoon de prik nemen toch? Ik heb hem al gehad en niets aan de hand hoor, het zijn allemaal domme roddels, niet geloven meiden! Straks heb je baarmoederhalskanker en dan heb je spijt! Neem alstjeblieft de goeie beslissing: neem de prik! Succes allemaal met jullie beslissing. Liefs, Sophie.
 • Reactie door vivian op 22/03/2009
  Dat je er dood aan kan gaan is onzin. Dat is een hele andere prik, ook wel tegen baarmoederhalskanker, maar niet dezelfde! dat zei mijn dokter, en die zal het cht wel weten hoor.
 • Reactie door ik op 22/03/2009
  Ik neem hem niet, Wij wachten 2 jaar... Alleen vind ik het wel heel raar dat je er een ipod mee kan winnen...
 • Reactie door -- op 22/03/2009
  En die meisjes in Amerika die dood zijn gegaan, waren ook ingeent met een ander middel. En het is ook niet bekend of het daardoor was toch?
 • Reactie door Mariska op 22/03/2009
  Super hinderlijk dat er zo'n ophef is.. 't Gaat nergens over joh! Als er echt meisjes aan dood waren gegaan, hadden ze die prik sowieso verboden;) Dus dat is onzin! Er is vast iemand geweest die iets over die prikken heeft verzonnen dat heel erg uit de hand gelopen is.. Dat je er onvruchtbaar van kunt worden etc etc... Ik was de enige uit m'n hle klas die een prik heeft gehaald, omdat de rest dacht dat het halen van die prik hele erge gevolgen zou hebben... Te achterlijk voor woorden... Ik bedoel: als je zou moeten kiezen tussen kanker en een paar bijwerkingen, dan kies je toch voor die paar bijwerkingen? (waar ik overigens nog totaal niks van gemerkt heb) Ik zou graag reacties horen van meiden die wl bijwerkingen hebben gehad... xoxo
 • Reactie door kelly op 23/03/2009
  weet u waar de panda leeft
 • Reactie door kelly op 23/03/2009
  hoi
 • Reactie door loeder op 23/03/2009
  kelly heb jij soms kanker?
 • Reactie door J**** op 23/03/2009
  wat is dat voor een achterlijke opmerking. Ik heb ook kanker dus je moet je bek houden Loeder!
 • Reactie door ... op 25/03/2009
  de prik slaat nergens op omdat het niet is bewezen maar in de zomer is er ook een kans je krijgt er een brief over als je nog twijfelt maar je moet het zelf weten
 • Reactie door ,,, op 26/03/2009
  Ik heb hem gewoon genomen hoor, liever een iets mindere kans en wat bijwerkingen dan kanker. Het enige wat ik me afvraag is of het waar is dat je nu een heel jaar moet wachten tot je sex hebt, dat zegt een vriendin maar nergens kan ik hier iets over vinden. misschien toch wel handig om dat te weten...^^
 • Reactie door anoniem op 28/03/2009
  waarom komt het RIVM nu pas in actie met info dat had men eerder moeten toch? Vreemd h? Men ging er gewoon vanuit dat jullie alles als zoete koek zouden slikken en als makke schapen in een rij gan staan? Lees en zoek op Hyves over vaccinaties. wees geen schaap maar wees kritisch en overweeg. Raadpleeg mensen die er niet aan verdienen!!!!
 • Reactie door anoniem op 29/03/2009
  Ik wens de ouders veel succes die over 20,30 jaar met hun dochter moeten bespreken waarom dat zij haar hebben laten deelnemen aan een experiment terwijl de kranten TV bol stonden met berichten van ongeruste ouders. Deskundigen noemden dit een experiment. Daar moet je je kind tegen beschermen, lijkt mij. Daar hoef je niet over na te denken, niet hoogbegaafd of voor doorgeleerd te hebben. Gewoon niet doen, dus. Kritische ouders hebben van doorgeleerde mensen informatie gekregen m.b.t. dit vaccin. De overheid was niet volledig of eenzijdig met hun info. Iedereen wil wetenschappelijk bewijs, dus RIVM laat dat het volk maar eens zien?
 • Reactie door brandy op 30/03/2009
  ik ben brandy en ik kan geen barack obama dingens vinden
 • Reactie door --- op 31/03/2009
  Hoi, ik heb de prik ook genomen. maar ik ben nog steeds niet ongesteld en ik laatste keer was 14 februari en natuurlijk is het nooit erg als het wat later is maar ik ben altijd heel regelmatig. komt het nou door de prik of is het toeval? mijn moeder had al op internet gekeken maar had niet echt wat gevonden...
 • Reactie door lieke op 01/04/2009
  Heey! Ik heb een vraagje, kun je de prik halen als je ongesteld bent? Gr. Lieke
 • Reactie door grietje op 02/04/2009
  ik had de eerst dag veel last van me arm en ik had een beetje hooftpijn en twee dagen werd ik ongesteld nu heb ik nergens last meeer van gr grietje
 • Reactie door kimberley op 17/04/2009
  hoi ik had een vraagje ik hoor alemaal verhaalen van de prik is niet goed dit en dat kunt u mij uitleggen of dat nu juist indianen verhaalen zijn of dat dat waar is wand ik heb de prik gehad om dat ik er wel in vertrouw maar iedereen maakt mij bang daar voor met vriendelijke groeten kimberley corper
 • Reactie door ellen op 17/04/2009
  Lieve meiden, kijk eens op www.verontrustemoeders.nl, dit zijn cht geen indianenverhalen hoor! Laat jullie ouders dit ook eerst even lezen voor je (weer) zo'n prik gaat halen.. Echt, geloof me, jullie horen het maar van n kant en die denken/weten zeker dat ze gelijk hebben, maar jullie zullen (oud en wijs genoeg voor) wel gemerkt hebben dat er overal 2 kanten aan zitten, dus informeer je!!!
 • Reactie door anne op 13/05/2009
  hoi i ons mam hed gelezen dat je normaal 1 op de 500 000 kans hebt op mislukkte kinderen en als je da prik hed gehad 1 op 200 000 ik ben doods bang ik hebe en prik gahad ze had me hed niet verteld ben nu heel erg boos wat moet ik doen nog een prik of niet ivm mislukte kinderen heel veel helpjes van anne
 • Reactie door Sylvie op 30/09/2009
  Is er een kans dat je dood kunt gaan aan de prik? Ik hoorde van mijn vriendin dat er iemand aan is overleden. Is dit waar?
 • Reactie door ingrid maasman op 05/03/2010
  Hoe groot is de kans op onvruchtbaarheid? waarom moeten we de prik halen ? hoe zit het er over tien jaar uit, hoe veilig is het ALLEMAAL. KUNT U MIJN TWIJVELS WEGNEMEN? ALVAST BEDANKT INGRID MAASMAN
 • Reactie door cool op 06/03/2010
  het prikt!!!!!!!!!
 • Reactie door ik op 19/03/2010
  heeii ik heb een vraagje ik hoor mijn vriendinne allemaal zeggen dat je de prik niet kan halen als je al ontmaagd bent ..is dat waarr?? xxx
 • Reactie door Mij op 14/04/2010
  Als je al ontmaagd bent en je gaat de prik toch halen, wat voor bijwerkingen heeft het dan?
 • Reactie door UYGiRJcjgWsrtQ op 10/09/2011
  Great article, thank you again for wirtnig.