Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Een week zonder vloek

Geschreven door Suzan op 29/03/2009
Ik zou in navolging van de 15-jarige Californische anti-scheldheld Mckay Hatch een week niet vloeken en schelden. Maandag leek het goed te gaan, tot ik ?s avonds naar de serie ?Verborgen gebroken? keek.
Op het eind zei iemand ?kut?. Ik lag wat suf op de bank en zei gedachteloos het personage na: ?Kut?.
Direct schoot het me te binnen en riep: ?Shit? o, fuck!? De teller stond al op drie.Afgelopen week ging ik de uitdaging aan (zie hier). Het resultaat: bedroevend. Ik ben nooit van de scheldtirades geweest, probeer altijd wel op mijn taalgebruik te letten. Daarom zal ik dus niet zo snel gaan lopen ?godverdommenen? als ik mijn teen stoot aan mijn bureau of als ik gefrustreerd raak van werken in Excel. Maar heleml bannen, dus ook geen gedachteloze fuck, kut of shit? Niet te doen.

Als ik zeg dat ik echt tgen vloeken ben, ben ik aan het overdrijven. Maar vloeken schrikt me wel af. Als iemand langzaam en uitgebreid 'gd.. ver.. domme!' zegt, dan kruip ik liever even weg. Het klinkt dan agressief, en het geeft aan dat iemand zichzelf niet onder controle heeft. Niet bepaald charmant.
Maar erom zeuren? Of een anti-vloekbond oprichten, zoals McKay uit Californi? Dat vind ik wel wat ver gaan. Ik vind het niet nodig om intensief in iemands vocabulaire te graven of schrappen, maar dit onderzoekje vind ik nog net kunnen.

Tijdens mijn onderzoek merkte ik dat ik het vloeken zelf niet helemaal kon tegengaan. In het begin wilde ik het aantal keren vloeken bijhouden, maar die teller is oververhit geraakt. Maar in het openbaar zat er wel een onzichtbare rem op mijn grove taalgebruik.
Verder werd er in mijn omgeving bijzonder weinig gevloekt, dat viel me mee. Ik kan n voorbeeld van vloeken in mijn omgeving geven, en dat is wel meteen een angstaanjagende: ik zat achter een man in de tram en hij bleef aan n stuk door vloeken en voor zichzelf uitspreken. Ik had het zo voor me gezien dat de man in al zijn agressie op zou staan en iemand wat aan zou doen. Er is niets gebeurd, maar ik was liever gaan fietsen...

 
  • Reactie door gus op 31/03/2009
    (thumbs up)
  • Reactie door Duckdog96 op 04/08/2010
    schelden en vloeken heb ik opzich niets tegen, het is een manier van je woede en frustratie uiten zonder dat je geweld gebruikt. ik vind het alleen wel irritant als mensen met geloof/ziektes gaan schelden en vloeken