Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Het drama in Duitsland: waarom?

Geschreven door Scholieren.com op 18/03/2009
Het is inmiddels een week geleden dat het drama op de school in Duitsland plaats vond. De grote vraag die achterblijft: waarom? Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En wat kan je er aan doen om te voorkomen dat dit ooit bij jou op school gebeurt?

Daarom belde Scholieren.com met psycholoog Ton Mooij, hij houdt zich al bijna twintig jaar met dit soort vragen bezig. ?Uiteindelijk is zo?n incident een extreem en uitzonderlijk gevolg van een onveilig klimaat op school.? Het is de kunst om het gezamenlijk, scholieren en leraren samen, gezellig te houden op school. Geen gepest en getreiter dus. Als iedereen zich op z?n gemak voelt op school, zal geen enkele leerling zich ooit zo op z?n omgeving afreageren. Maar hoe doe je dat dan??Een begin is om bij de start van een nieuw schooljaar met je klas en je mentor klassenregels op te stellen. Een groepsgesprek dus over hoe je met elkaar om wilt gaan, liefst op een positieve manier geformuleerd. Daarna kan je elkaar erop aanspreken als het toch een keer ongezellig wordt.?

?Verder kan je de vraag ook omdraaien. In plaats van te kijken naar wat er allemaal fout ging op scholen waar dit soort incidenten plaats hebben gevonden: wat gaat er goed op scholen waar dit soort dingen niet gebeurt??

Daar zit wel wat in. Daarom de vraag aan jou: is het bij jou op school ronduit gezellig? Hoe hou je de sfeer erin? Gaan jullie op school op een goeie manier om met pestgedrag? Werkt het ook? En heb jij wel eens iets gedaan om gepest te stoppen?

 
  • Reactie door trismegistus op 20/03/2009
    bij mij op school heb ik nog steeds last van pesters, maar dat is volgens mij vooral te danken aan het feit dat die gasten geen benul hebben van andere subculturen, ik ben metalhead (en word ook wel es gothic of alo genoemd ;) ) en dara ben ik trots op, ik word al me hele middelbare school carriere gepest, maar je moet je er gwn niks vaan aantrekken en die gasten gwn negeren, tis lastig, maar het werkt wel
  • Reactie door Sjimmy op 20/03/2009
    Trots op gepest worden. Dat vind ik gaaf.