Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Legitimeren tot 20, werkt dat?

Geschreven door Duco op 16/03/2009
[youtube:xmlFdLzZKd4]
Nieuwe wetten moeten altijd even bezinken. Vanaf 2 maart is het verplicht voor iedereen onder de 20 jaar om zich te legitimeren als hij alcohol koopt. In de maanden voordat de regel inging moesten tenminste 50.000 caissires een online 'cursus' doen om zich er op voor te bereiden. Tot nu toe moest er al tot 16 jaar altijd om legitimatie gevraagd worden, maar volgens mij gebeurde dat nooit. Dus of dit gaat werken?[plaatje:1][Weinig hoop]
Ik denk van niet. Sinds de nieuwe regel ingegaan is, heb ik voor mijn verjaardag al zonder mijn legitimatie te tonen wijn gekocht. En volgens de nieuwe regel had ik toch cht mijn geboortedatum op een officieel document moeten laten zien.
Maar goed, voor het invoeren van de regel haalde ik op mijn 15e ook gerust een fles ros?

<br clear="left">
[plaatje:2][En nu dan?]
Ik stuurde een klasgenootje van mijn zusje er op uit. 13 jaar oud. Met een half brood, koekjes, sinaasappelsap, rijstepap n een blik weibier stond ze bij de kassa. Ze was zenuwachtig omdat ze voor het eerst alcohol kocht. De caissire keek echter nauwelijks op: ze kreeg alles mee.

Die had vast de cursus nog niet gevolgd.


 
 • Reactie door Shirley op 18/03/2009
  tegenwoordig wilt iedereen verkopen of je nou jong bent ofniet ze geven je het toch wel mee, ze denken alleen maar aan het geld
 • Reactie door Stephanie op 18/03/2009
  Als ze wat verkopen, maakt het ze niet uit aan wie.. Als het maar verkocht wordt.
 • Reactie door Jessica op 19/03/2009
  Het gaat niet om het zomaar verkopen aan zomaar iemand! Maar, ik zal eerlijk zeggen dat als ik zeker weet dat iemand 18 is het ook niet zal vragen. Maar twijfel ik of die persoon 20 is, ja of nee, is de kans eerder dat je het vraagt
 • Reactie door chelsea op 19/03/2009
  ja je kan wel die controle houden. maar het wordt uiteindelijk alleen in de albertheijn of c1000 uitgevoerd want bij de turkse avondwinkel op de hoek gaat het alleen maar om omzet/winst ongeacht de leeftijd.
 • Reactie door amy op 19/03/2009
  zonder geld komen ze niet uit de crisis en btw. as hun het niet mee krijgen halen ze het wel bij een andere winkel of ma gaat t halen. Als je drank nodig hebt kom je er toch wel aan.
 • Reactie door McLovin op 20/03/2009
  k hou van Mclovin!!
 • Reactie door Ambaahh op 20/03/2009
  Ik ben steen, een spuiter
 • Reactie door Selin op 22/03/2009
  Ik vind dat ze juist te ver gaan, ze vroegen laatst aan vriend van 21 zich te legitimeren. :O
 • Reactie door Maria op 22/03/2009
  Ik snap dat je het te ver vind gaan, iemand van 21 vragen, maar sommige mensen zien er gewoon jong uit. Ik ben zelf caissiere en wij moeten ontzettend goed controleren, anders krijg ik op mn kop van de baas. Ik vind het een goede regel, omdat mensen nu beter begrijpen als ik een id vraag. Vroeger waren mensen van bv 19 soms helemaal verontwaardigd omdat ik om hun id vroeg, nu kan ik zeggen: het moet. Ik vind het jammer dat sommige winkels nog wel alcohol meegeven aan jonge mensen. Hierdoor heeft de actie weinig zin.
 • Reactie door Maria op 22/03/2009
  En het is onzin dat winkels het verkopen om het geld of om de crisis. De boetes zijn duizenden euros. Er word steeds meer gecontroleerd. Dat kan echt niet uit hoor.
 • Reactie door de kerstman op 22/03/2009
  De leeftijdsgrens van het legaal kopen van o.a. alcohol en tabak moet omlaag. Alcohol kun je erg gemakkelijk krijgen, ookal ben je jonger dan 16. Omdat het illegaal is maakt dat het nog 'spannender' voor de jeugd. Zodra je het legaal maakt, is er voor velen niets meer aan. En het is gewoon lekker dus boeiend. koeien zijn koel en Jouke is baat dikke tonzoen, de kerstman. (:
 • Reactie door kerstmanlikker op 22/03/2009
  geachte heer kerstman. U heeft helemaal gelijk. Mag ik nu uw teen aflebberen ? met vriendelijk bats, uw persoonlijke likker. (:
 • Reactie door een of ander kutkind. op 25/03/2009
  Geachte 'kerstman'... Het is een serieus onderwerp en als u zo'n reactie gaat plaatsen neemt u deze zaak blijkbaar niet erg serieus. Deze website is bedoeld voor jongeren om hun mening te geven zodat de wet kan worden aangepast of dat soort zaken. Het is niet bedoeld voor flauwe grappen zoals die van u... Erg kinderachtig. hvj, ntb, lysfm, wjnmk, wva TTYN
 • Reactie door K.IMM op 26/03/2009
  tuurlijk helpt het naar beneden niet , dan geef je ons juist de mogelykheid om dat te doen. Het blijft makkelijk, als je iemand van 16 kent dan lukt het sowieso. xx
 • Reactie door lolwut?? op 08/07/2010
  Vandaag werd ik vriendelijk verzocht om me te legitimeren door een kassameisje voor 1 blikje bier (naast biologische koffiebonen, tomaten, mozzerella en schoonmaakmiddel.) Ik ben 25 er zie er geen dag jonger uit (heb zelfs een ongeschoren baard van 3 weken). De volgende keer weiger ik mijn id te laten zien omdat de wet voorschrijft dat iedereen die jonger dan 20 IS zich moet legitimeren. Niet iedereen die 'jonger dan 20 lijkt in de ogen van een 17-jarig wereldvreemd kassameisje. Als mij dan verkoop van waren geweigerd wordt mag ze het lekker uitzoeken met die spullen op de band. Dit soort regels leiden meer en meer tot een restrictie-cultuur en 'big brother' zal deze ontwikkeling ook applaudiseren.