Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit is een oud artikel uit het archief van Scholieren.com, door omzettingen kan de lay-out er rommelig uit zien.
Artikelen van nu, vind je hier.

Prik: helft meisjes twijfelt of gaat niet

Geschreven door Scholieren.com op 13/03/2009
Het baarmoederhalskankervaccin houdt de gemoederen bezig. Ruim de helft van de meisjes twijfelt over het halen van de prik of gaat helemaal niet. Dat blijkt uit een peiling die deze week op Scholieren.com stond. Op de priklocaties merken ze ook dat er veel weerstand is en twijfels zijn: de opkomst is een stuk lager dan verwacht.
In totaal werd er 16.290 keer gestemd. 35% was als jongen vooral erg blij geen baarmoeder te hebben. Slechts 29% van de stemmers gaf aan zeker de prik te gaan halen, 13% zegt te twijfelen. 19% vertrouwt het niet en laat zich dus niet prikken, terwijl 5% het uit andere (geloofs-) overtuigingen besluit niet te doen. De uitslag van de peiling:

Meisjes geboren na 1993 mogen nu hun HPV-prik halen. Ga jij?

Jongens hebben geen baarmoeders, dat scheelt.
34.59%

Ja, tuurlijk, ik wil geen baarmoederhalskanker.
28.56%

Nee, ik vertrouw het niet.
18.96%

Ik twijfel door al die horrorverhalen.
12.92%

Nee, uit andere overtuigingen.
4.97%

16290 keer gestemd.

 
 • Reactie door Halime op 13/03/2009
  ik ben niet gegaan, want het idee dat er dode kankercellen me arm ingespoten worden doet me huiveren.. wrm zou ik een prik gaan halen tegen kanker als ik geen kanker heb?!?
 • Reactie door Rachel op 14/03/2009
  Ik ga hem wel halen, want ik wil absoluut geen kanker en edereen kan kanker krijgen, ookal zit het niet in de familie. En ik heb liever dat ik deze prik krijg dan dat er over een paar jaar toch kanker wordt geconstateerd en dat ik dan niet meer terug kan.
 • Reactie door zoe op 14/03/2009
  ik zit heel erg te twijfelen ik hoor allemaal verhalen rond ben uiteindelijk niet gegaan
 • Reactie door Eske op 14/03/2009
  Ik heb de prik gehaald. Want men moeder en men oma hebben allebei baarmoederhalskanker gehad. Dus misschien heb ik dan een klein beete minder kans om het ook te krijgen
 • Reactie door Fatma op 15/03/2009
  Het heeft niets met mijn geloof te maken, maar ik wil zelf niet. Ik wil niet chemische spullen in mijn lichaam hebben, terwijl Nederland, laat staan ik, niet eens weet of het wel werkt. Je kunt het op verschillende kanten bekijken. Je kunt eraan dood gaan of het werkt misschien wel. Ik neem het risico dus niet. En misschien krijg ik baarmoederhalskanker wel en misschien ook weer niet!
 • Reactie door - op 15/03/2009
  Ik vind gewoon dat je zo'n prik moet nemen niet allemaal komen aanvallen op mij het is mijn mening. Iedereen gelooft die spookverhalen van "er is iemand dood aan gegaan " "er zijn mensen ziek van geworden" maar denk is ff logisch na, ze laten die prik echt niet op duizenden mensen uitvoeren als iedereen er ziek of zelfs dood van zou kunnen gaan!?
 • Reactie door juul op 15/03/2009
  het is allemaal zooi wat ze in je lichaam spuiten en ze weten er nog bijna niks over het voldoet aan 5 van de 7 eisen voor een inenting-ding :O ik heb hem niet gehaald kan later ook nog als ze er meer over weten :D
 • Reactie door jackie op 15/03/2009
  ik heb de prik gehaald, want waarom zou je die prik niet halen als je een inenting kan krijgen tegen een ziekte waar ze al jaren een medicijn voor zoeken, ze weten alleen de gevolgen niet op een termijn van langer als 30 jaar. Maar ik begrijp het ook als je geen prik heb gehaald, door al die indianenverhalen die rond gaan. succ6 met beslissen :D
 • Reactie door Krullebol' <3 op 15/03/2009
  Oe, ik twijfel een beetje! Heb de brief gelezen, ook de verschijnselen! De ene kant denk van, ja .. je hebt er minder kans op .. Maar andere kant, ze spuiten veel zooi in je lichaam! & wat kan dat dan weer gaan doen? 'k Blijf twijfelen!
 • Reactie door - op 16/03/2009
  Ik vond het moeilijk om te beslissen... Uiteindelijk ben ik niet gegaan. Ik geloof niet dat er iets mis is met het vaccin. Maar ze hebben het nooit in de praktijk getest! Dat kan ook niet want het bestaat pas 6 jaar en de incubatietijd is 15 jaar. Ze hebben alleen kunnen aantonen dat de mensen die zijn ingent de antistoffen in zich hebben. Het beschermt niet tegen de erfelijke vorm! Alleen tegen 2 van de honderden virussen die het kunnen veroorzaken. Die zijn weliswaar verantwoordelijk voor 70% van de mensen die er ziek van worden. Zo'n prik heeft waarschijnlijk invloed op je immuunsysteem. Bijna iedereen is/wordt wel besmet met een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt alleen je immuunsysteem houdt het tegen!!! De prik werkt voor maar 6 jaar. Als je nu 12 bent werkt het tot je 18e. Dat vind ik net even te kort. Bovendien is het belangrijk je zoiezo regelmatig te laten checken. Ik heb zo mijn twijfels over de prik. Ik haal de prik niet omdat ik er tegen ben om 'zomaar' iets in te laten spuiten en de kans dat je het krijgt ontzettend klein is. De zorgverzekeringen verdienen eraan omdat inenten minder duur is dan het behandelen van een paar vrouwen.
 • Reactie door Maaike op 16/03/2009
  Heb besloten om geen prik te halen, want ik vind dat ze er veel langer onderzoek naar moeten doen! ze weten niet eens of het wel werkt! en ook niet wat de bijwerking over de lange duur zijn! Ik heb maandag (9 maart) radar gekeken hierin gingen ze praten met deskundigen over de prik. als je dit ziet weet je het direct voor 100% zeker dat je t niet doet!
 • Reactie door Mo op 17/03/2009
  Ik moet hem eigenlijk nu gaan halen. Maar ik wil hem niet. Ten eerste door al de verhalen, de negatieve dan. Maar de tweede reden vooral, ze weten de bijwerkingen nog helemaal niet zeker. En ik bedoel niet de bijwerkingen over een week, maar over een paar jaar. Het mag dan wel tegen de kanker helpen, maar misschien net als de pil tegen miskramen hadden, dat je er onvruchtbaar van wordt. -'t Is een voorbeeld- Desnoods haal ik hem over een paar jaar, geld speelt geen rol. Gezondheid gaat op de eerste plaats.
 • Reactie door ... op 17/03/2009
  ik heb deze prik niet genomen. gewoon omdat ik het niet vertrouw, ondanks dat iedereen zegt dat het niet gevaarlijk is enzo... Hoe dan ook het is wel iets waar je later spijt van kan krijgen. En als je niet die 70% krijgt waarvoor je ingent word krijgt maar net die 30% voor wat je niet bent ingent... dan sla je jezelf alleen nog maar harder voor je kop... Maar ik ben door bijna al mijn vriendinnen voor gek verklaard dat ik hem niet heb genomen. maar ik verklaar hun voor gek..
 • Reactie door R19051995 op 17/03/2009
  Ik heb gisteren de prik gehaald. Waarom zou je hem niet nemen? Er is heus wel genoeg onderzoek naar gedaan, anders had de regering het niet zo groots aangepakt. Ik denk tenminste niet dat de regering dacht: Laten we alle meiden een prik geven, dan worden ze lekker allemaal ziek. Mijn moeder had het ook aan de dokter gevraagd, en die zei ook gewoon doen. Voor degene die nog moeten: denk eens verder dan de media, die liegen meestal alles bij elkaar, vraag het na bij je huisarts en beslis zelf, niet omdat je vriendin niet gaat, ook niet gaan. Als je geen fatsoenlijke reden hebt, gewoon gaan.
 • Reactie door ? op 17/03/2009
  Ik ga hem zeker niet nemen, en dat is puur vanwege het feit dat ik vind dat er nog niet genoeg onderzoek naar gedaan is en ze er bijna niets over weten. Die broodje aap verhalen die zijn natuurlijk wel een beetje over de top. Maar denk eens na; is het lang genoeg getest? wat zijn de bijwerkingen - vooral op lange termijn - ? wanneer zal men een serie herhalingen moeten halen? Allemaal vragen dus waar geen antwoord op mogelijk is. Mocht er volgend jaar meer duidelijkheid zijn dan kun je hem nog steeds gratis halen dus ik kijk het nog aan. ;) Eerst verklaarde iedereen in mijn klas me voor gek en was ik de enige die niet ging, inmiddels is het zaakje omgedraaid en zijn er van de 13 meisjes nog maar 5 meisjes ofzo die hem wel gaan halen. Als je twijfelt zou ik hem zeker niet nemen, voor iedereen die er wel vertrouwen in heeft, gaan zou ik zeggen!
 • Reactie door Liselotte op 17/03/2009
  ik snap jullie niet mensen, haal die prik gewoon. Al die verhalen zijn niet waar!! Het helpt tegen 2 van de 14 dingen waardoor je het kan krijgen, maar wel de belangrijkste twee waar per jaar dus wel 200 vrouwen aan doodgaan en 600 ziekworden. (van die 600 overleeft 80% het maar). Dus wat doe jullie moeilijk, ik ben zelf 15 en heb de prik ook gehaald, je kan beter een prik nemen dan dat je het later krijgt en doodgaat!! En als je het niet neemt (moet je zelf weten), dan moet je ook niet zeuren als je het later krijgt en er aan doodgaat. En trouwens waarom zouden ze heel Nederland die prik geven als iedereen ziek wordt (dat doen ze echt niet!!). Die ontvruchtbaarheid geloof ik ook niet en anders adopteer je toch gewoon een kindje, doe niet moeilijk !! In Spanje en Amerika is het ook getest en daar is niets ernstig gebeurd. Duizenden meiden hebben die prik dus al gehad en niemand is er dood aan gegaan. Dus ik vind dat je gewoon die prik moet halen. Als het niet mag van je ouders, gewoon gaan. Of als je al sexs hebt gehad, gewoon gaan. Je kan het beter halen. Als het niet mag van je geloof kan ik het me voorstellen maar dan had ik het zelf nog wel gedaan. -xxx- Liselotte
 • Reactie door veroon op 18/03/2009
  @ halime, waarschijnlijk lees je dit niet meer, maar ze spuiten geen dode kankercellen in je lichaam, maar dode stukjes HPV-virus, dat veroorzaakt baarmoederhalskanker. tenminste. dat is wat ze denken natuurlijk ik ga hem denk ik neit halen omdat zoals veel mensen hier zeggen, de bijwerkignen niet bekend zijn. ze hebben alleen een kleinschalig project gedaan en er is bij die meisjes na 6,5 jaar niks gebeurd. maar de bijwerking kan tog later komen? en misschien is er wel iets aan de hand met je kinderen, dat ze gehandicapt zijn.
 • Reactie door michelle op 18/03/2009
  ik ga hem wel halen ze verzinnen zomaar niet wat .! en andere dingen zijn FABELSSS
 • Reactie door cherique op 19/03/2009
  mijn moeder heeft naar het GGD Gebeld en heeft gevraagt of ze eigenlijk wel weten wat de gevolgen zijn, ze zeiden dat je er ontvrugtbaar van kunt raken enz. ze hebben het nog nooit in nederland bij meisjes gebruikt.. dus wij zijn eigenlijk profkonijnen werd er dus gezegt.. ik ben niet heen gegaan want als je een profkonijn bent dan weet je nooit wat er gebeurt.. en een meisjee bij mijn broertje uit de klas moest ook zoown prik en die haar baarmoeder word er dus uitgehaald..! ;) ik vind het zowieso onnodig want vroeger hadden ze die prik ook niet en deze prik is nog niet eens tegen de ergste baarmoeder hals kanker ;) dus ik wens jullie veel suc6
 • Reactie door cherique op 19/03/2009
  al die inentingen die wij hebben gehad is niet tegen het ergste zoals nek kramp ook die hebben wij ook gehad maar is ook niet tegen de ergste nek kramp! ;)
 • Reactie door samantha op 19/03/2009
  wat moet ik nou doen ik hoor allerlei verhalen
 • Reactie door R op 19/03/2009
  Ik zou m niet gaan halen. En als je denkt dat het iets goeds is, WANT DE DOKTER ZEI DAT!!!! Denk je echt dat die mensen gaan zeggen: ,Nee joh, doe maar niet hoor.' Hoe komen ze dan aan hun geld?? Het werkt toch maar 15 jaar ofzo?? Nou, als je rond de dertig bent laat je toch om het vijf jaar een uitstrijkje maken. Dus heel erg veel schiet je daar ook niet mee op. Zijn er al uitslagen van meisjes die tien jaar geleden de prik hebben gehaald?? Nee, dus een echte uitslag is er niet. Ze weten niet of er echte bijwerkingen zijn. Er is nog geen antwoord op de vraag of je er wat van kan krijgen. Bijv. onvruchtbaarheid... Waarom hoorden we er een jaar geleden niks over en waarom wordt het nu oppeens landelijk gedaan?? Dat is toch raar?? Het is alleen voor de meisjes die nog niet sexueel actief zijn. Dus als je dat over een paar jaar nog niet bent en je twijfelt kan je hem altijd nog halen. Misschien is er dan wel resultaat. Het is ieder zijn eigen keuze maar ik vertrouw het niet, zolang dat er geen echte resultaten zijn. En dan zal je zien dat ik het net wel krijg. Dan heb ik dat liever dan dat ik iets in me laat spuiten waar nog niet eens iedereen het het over eens is dat dat HET MIDDEL is. Hier ergens staat ook een link voor een filmpje waarover er gepraat wordt. Kijk anders ook even op radar, van de avro. En dan de uitzending van negen maart. Dat heeft me ook geholpen.
 • Reactie door Fieke op 19/03/2009
  Ik heb hem net gehaald, mijn arm wordt een beetje stijf :-s
 • Reactie door Elza op 19/03/2009
  ik denk dat ik hem wel ga halen want ik vind het best belangrijk. maar ik heb gehoord dat de kans er is dat je geen kinderen meer kan krijgen, en dat die prikken 50 jaar getest moeten zijn en ze vij maar 10 jaa roze getest. en ik zit dus in een lastige keuze groetjes Elza
 • Reactie door -- op 19/03/2009
  Er zijn mensen die de prik al hebben gehaald, dus ik zou zeggen niet meer erover praten en die mensen onzeker maken. (ikbenzelfnietgegaan) =)
 • Reactie door boris op 19/03/2009
  beter niet halen! de testfase is nog niet afgerond en nog niet alle bijwerkingen zijn bekend. ook als je de prik al gehaald hebt hoe minder je ervan in je lichaam krijgt hoe beter. HPV veroorzaakt lang niet altijd kanker 80% van de vrouwen in nederland heeft het terwijl maar 1 op de 8000 vrouwen ook echt baarmoederhalskk krijgt. Het vaccin moet nog maar bewijzen dat het ook maar 1 vorm van baarmoederhalskanker kan stoppen dus ik adviseer tegen! groetjes boris!
 • Reactie door anoniem op 19/03/2009
  Ik heb wel 1 prik gehaald maar ik zit nu te twijfelen of ik de tweede prik zal halen! want als ik al die verhalen hoor van dat ze niet zeker weten of dat echt werkt. ik denk dat ik de rest van de prikken neem want ik zie later wel wat ik daarna krijg. iedereen gaat in zijn leven dood.
 • Reactie door Liselotte op 19/03/2009
  ik snap jullie niet mensen, haal die prik gewoon. Al die verhalen zijn niet waar!! Het helpt tegen 2 van de 14 dingen waardoor je het kan krijgen, maar wel de belangrijkste twee waar per jaar dus wel 200 vrouwen aan doodgaan en 600 ziekworden. (van die 600 overleeft 80% het maar). Dus wat doe jullie moeilijk, ik ben zelf 15 en heb de prik ook gehaald, je kan beter een prik nemen dan dat je het later krijgt en doodgaat!! En als je het niet neemt (moet je zelf weten), dan moet je ook niet zeuren als je het later krijgt en er aan doodgaat. En trouwens waarom zouden ze heel Nederland die prik geven als iedereen ziek wordt (dat doen ze echt niet!!). Die ontvruchtbaarheid geloof ik ook niet en anders adopteer je toch gewoon een kindje, doe niet moeilijk !! In Spanje en Amerika is het ook getest en daar is niets ernstig gebeurd. Duizenden meiden hebben die prik dus al gehad en niemand is er dood aan gegaan. Dus ik vind dat je gewoon die prik moet halen. Als het niet mag van je ouders, gewoon gaan. Of als je al sexs hebt gehad, gewoon gaan. Je kan het beter halen. Als het niet mag van je geloof kan ik het me voorstellen maar dan had ik het zelf nog wel gedaan. -xxx- Liselotte
 • Reactie door R op 19/03/2009
  Sorry hoor, Liselotte, jou snap ik echt niet!! Dan adopteer je toch gewoon een kind??!!! En gewoon gaan als je ouders het niet willen!!!? Je ouders zullen het denk ik wel beter weten. Ga s op zoek naar de negative dingen. Je zult al snel zien dat je daar niet veel over kunt vinden. Dat vertellen ze er niet bij hoor, in dat foldertje. Denk na mensen!! Alsjeblieft!!
 • Reactie door tommie op 20/03/2009
  Prikken worden eerst minstens 200 keer getest voordat ze uberhaubt bij een mensn worden ingediend. De kans dat deze prikken slecht voor je zijn, ondanks dat de overheid besloten heeft om deze aan de gehele vrouwelijke jeugd gratis aan te bieden, is zo klein dat misschien 1 meisje een keertje extra moet niezen op een dag. Dat is heel simpel. de overheid zou nooit, maar dan ook echt nooit, deze duren prikken vrijgeven aan de gehele vrouwelijke bevolking als er ook maar iets van een kans bestaat dat mensen er ziek van zouden kunnen worden. En Boris, zeik niet zo. wees blij dat wij die prik niet nodig hebben.
 • Reactie door Liselotte op 21/03/2009
  Het spijt me hoor R, maar ik heb vandaag weer een brief van de GGD gekregen en daar stonden alle roddels in. Ze vertelde daar dat geen enkele roddel waar is. Je wordt niet ontvruchtbaar!!!! Je gaat er niet dood aan!!!! En nog veel meer andere dingen. Die brief krijgen jullie ook nog wel, ik hoop dat je daardoor alsnog die prikken gaat halen, want het kan nog steeds. En je ouders weten ook wel beter maar je bent al 12 jaar hoor. Je moet hierover zelf een beslissing nemen, je ouders kunnen alleen raad geven. Dit gaat om jouw leven niet die van je ouders. Je mag wel om advies vragen maar neem nou zelf de beslissing!!!! Hopelijk nemen jullie allemaal door deze mededeling de prik, het is verstandig en slim. -xxx- Liselotte
 • Reactie door Heleen op 22/03/2009
  Liselotte, als ik ook een werker in GGD zou zijn zou ik ook zeggen dat die roddels allemaal niet waar zijn. OK nadat je je prik hebt gehaald ga je niet dood, maar zij weten ook dat er geen resultaten zijn wat er over 10 of 15 jaar later zal gebeuren. En later kan je nog altijd spijt van krijgen. Het is een moeilijk keuze. Het wordt in NL voor de eerste keer gebruikt. Dus wij zijn dan sowieso de proefkonijnen in NL. En die prikken zijn duur klopt, maar EGT NIET duurder dan een vrouw behandelen die een baarmoederhalskanker heeft. Ik weet het van mijn oma. Zij had het ook en werd 5 jaar ongeveer behandelt met allerlei medicijnen en prikken. Dat is wel mischien 50 keer zo duurder dan die drie prikken hoor. Dusz ze proberen het. En.. meeste vrouwen krijgen baarmoedershalskanker na haar 35 ste ofzo, dan is 't tog ook logisch als je op 12-16 e je prik krijgt en na 6 jaar geen baarmoederhalskanker heb, omdat je dan nog rond de 20 jaar bent???? Ik zou nog afwachten. Later als ik het 100% zeker weet zou ik het wel doen. Geld is niet belangrijk, maar je gezondheid. Ik heb al een afspraak gehad met mijn huisarts. Ik raad het om iedereen want je weet dan 100% wat dan gaat doen. Maar het is iedereen haar eigen keuze, dusz ik dwing hier ook niemand om het niet te gaan doen. Dit zijn alleen maar de feiten:D Ik haal hem zowiezo niet. PS: Je kan zowiezo op elk moment dood gaan h. Veel suc6 met het beslissen . XxHeleen
 • Reactie door Liselotte op 22/03/2009
  Heleen, wie denk je wel niet dat ik ben. Ik ben gewoon een meisje van 15 jaar hoor en geen GGD medewerker. Ik zou daar nooit willen werken!! Ik wil jullie allemaal alleen maar raad te geven om de prik wel te halen. Het maakt me helemaal niet uit als jij al die roddels wel geloofd maar dan ben je wel een beejte dom. Ze gaan toch niet aan heel nederland een prik geven waar iedereen ziek van wordt, dan doet ze nooit !! En natuurlijk zullen er misschien 2 van de duizenden meiden die de prik gaan halen ziek worden. Maar dat is gewoon toeval. Toen je klein was kreeg je ook prikken, toen werden er ook 1 of twee van de duizenden ziek. Dat gebeurt gewoon toevallig. Daar kan je helemaal niks aan doen. Maar mensen haal die prik nou gewoon. Je kan het beter halen dan dat je later en echt heel ziek van wordt en dood gaat. Iedereen die denkt de prik later nog een keer te gaan halen, als ze alle feiten weten, dat vindt ik goed hoor. Maar je moet dan wel weten dat het later 365,- kost omdat het dan niet meer gratis voor jou is !! Nu kan je nog gratis, dus doe het nou maar. -xxx- Liselotte p.s. Volgende week donderdag haal ik mijn tweede prik alweer, ik voel me prima en heb nergens last van gehad.
 • Reactie door Tom op 22/03/2009
  Heleen doe is ff normaal meid! Wie denk je wel niet dat je bent! Haal gewoon een prik en zeur niet! Als ik een meisje was had ik wel gehaald. Ik ben blij dat ik geen baarmoeder heb :P Maar veel suc6 met beslissen, ik had hem wel gehaald. Tom
 • Reactie door R op 22/03/2009
  Nou, Heleen, ik vind dat je dat heel netjes neergezet hebt. Niet echt partijdig. En nog even Liselotte, je moet inderdaad je eigen beslissing nemen ( ook als je veertien bent) maar als er wordt gezegd: ga maar , ook al zijn je ouders er niet mee eens, dan ga ik er ook wat van denken. En je moet ook zelf de beslissing nemen, maar als je er in je leven niet mee te maken hebt gehad zal je ook wel wat minder weten. Daar zijn ouders handig voor. En je KUNT niet beweren dat het verstandig is, want dat is niet bewezen!!!
 • Reactie door Anke op 22/03/2009
  ik heb hem gewoon gehaald, als ze niet zeker weten of het veilig is laten ze het heus niet heel NL halen. K had alleen een stijve arm :S maar voor de rest niets. de prik zelf deed ook geen pijn ofzo.. Bij ons op school kwam de GGD dat doen en ze zeiden dat er niets klopt van die verhalen. ik zou ut gewoon doen.. de kans dat je dat baarmoederhalskanker krijgt is groter dan dat je iets krijgt als gevolg van die spuit :D
 • Reactie door _X_Row_X_ op 22/03/2009
  mensen ik twijfel egt. want heb wel al sex gehad.. en dan zeggen ze dat het niet meer helpt.. dus weet nu egt nie meer wat ikmoe doen..
 • Reactie door NIKKIE. op 23/03/2009
  help my even?- ik weet ook echt niet wat ik met die prik moet doen, ik ben 15 en ik heb al seks gehad maar ik weet dus echt niet of ik die prik moet gaan halen? want na de prik mag je ook 6maanden geen seks hebben ofzo en ik heb al 9 maanden een vriend? -- en wat als je de prik gewoon haalt en al seks heb gehad en wat als je na die prik ook gewoon nog seks hebt in die 6 maanden? x xx
 • Reactie door Liselotte op 23/03/2009
  Row, Nikkie en alle andere meiden die al sex hebben gehad. Ik weet niet of het voor jullie ook zal helpen. Ik denk het wel en je kan het beter proberen dan dat je er niks aan doet. Ik denk dat als jullie baarmoederhalskanker hebben, jullie dat allang gemerkt hebben. Je kan het dus beter wel halen en als je dan nog een keer sex hebt, het veilig kan doen. Ik weet niet wat ik had gedaan in jullie geval maar je moet hier dus echt even goed over na gaan denken. Vraag het misschien is aan je ouders of je huisarts. Misschien kunnen die raad geven. -xxx- Liselotte p.s. Veel suc6 met beslissen, neem een verstandig besluit. p.p.s. Sorry hoor R, ik vindt het gewoon verstandig als je de prik wel haalt, vindt jij dit niet dan is dat prima hoor maar zit nou niet zo te zeuren daarover dan. Het is toch gewoon een mening en daar kom ik voor op.
 • Reactie door NIKKIE. op 23/03/2009
  pff ik weet het nog steeds niet en ik moet hem morgen halen! want sommige zeggen dat als je al seks hebt gehad en je die prik gaat halen dat het ook gevaarlijk is ofzo, en ik weet niet of ik dat moet geloven. & - dat alsje daarna gewoon gelyk weer seks hebt of het dan niet echt slecht is.. ik doe het wel altijd veilig maar smam weet niet dat ik seks heb gehad en dat hou ik liever ook zo haha.
 • Reactie door Adviesgever voor nikkie op 23/03/2009
  Doe het dat niet nikkie, als ze zeggen van niet moet je het niet doen!!!!!!
 • Reactie door NIKKIE. op 23/03/2009
  jaa maar ik weet niet of ik dat moet geloven? -- want veel dingen zullen er wel van waar zijn wt er allemaal word gezegd enzo maar ook echt niet alles..
 • Reactie door NIKKIE. op 24/03/2009
  Ik heb hem uiteindelijk toch gehaald..
 • Reactie door sarah op 24/03/2009
  ik denk dat er niks met je gebeurd als je de prik neemt . sommige meiden zeggen ook dat je er verlamd er van kan worden maar ik ga het wel halen denk ik.dus als ik jullie was zou ik het halen.
 • Reactie door Liselotte op 24/03/2009
  Ik vind het heel slim van je Nikkie. Je moet niet altijd alles en iedereen geloven!!
 • Reactie door Ingrid op 24/03/2009
  Het is onzin dat je zegt dat je de prik niet gaat halen omdat er dan "spul" in je lichaam komt. je krijgt vanaf dat je jong bent al dode ziektekiemen ingespoten om je er tegen te beschermen. Betere redenen vind ik bijvoorbeeld dingen als: hij werkt maar 6 jaar :). Als ik de kans had gekregen, had ik hem wel gehaald, maar helaas, ik ben te oud...
 • Reactie door NIKKIE op 24/03/2009
  jaa: je moet zo denken, je krijgt tenminste nu de kans om hem gratis te halen- en dan wijzen sommigen zoiets af. de mensen in al die andere arme landen zouden voor die prik een moord plegen.. het gaat uiteindelijk toch om je toekomst en whatever wat ze nu allemaal zeggen. dat zeggen ze nu ook omdat die prik gewoon veel aandacht krijgt en er dus makkelijk iets over gezegd kan worden. maar nederland is nederland en blijft nederland- die laten dat echt niet doen als dat niet goed is. starks komt er bjvoorbeeld uit ddat die prik echt goed werkt en er geen bij werkingen zijn- ga jij dan nog voor 375 al die drie de prikken halen? of heb jij liever die kanker.. mensen denk er nog is goed overna- ik heb ook al gzegd sinds ik die brief binnenhad dat ik hem niet zou gaan halen- en ik heb vandaag besloten dat ik hem vandaag toch maar ging halen en ik voel me er goed bij. x x x
 • Reactie door Charlie op 25/03/2009
  Hoi, ik ben ook een meisje dat de prik heb gehaald. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt hoor nikkie, slim besluit genomen :). Heel veel mensen in arme landen krijgen geen eens de kans om een prik te halen en kunnen er dus niks aan doen dat ze dood gaan. Maar wij kunnen dat nu wel dus ga en haal die prik. De overheid heeft dit speciaal voor ons (alle meisjes) gedaan en niet voor hunzelf ze doen het voor jullie dus hou op met zeuren en haal die prik gewoon. De overheid helpt je toch, neem het dan ook aan. xxx
 • Reactie door Sandra op 25/03/2009
  zo zie je maar media is macht want het is allemaal geouweklets erover en de mensen die hem niet gaan halen heb spijt want het is allemaal nep over die prik al die rotverhalen en charlie je hebt helemaal gelijk
 • Reactie door blablabaas op 25/03/2009
  ik heb hem gisteren gehaald nu een stijve arm maar dat krijg je altijd door een prik ik vind het allemaal zoveel gezeur over die prik wees blij dat je hem kan krijgen in afrika zouden ze er blij mee zijn als ze die prik krijgen
 • Reactie door Zo op 25/03/2009
  Er kan helemaal niks gebeuren al die verhalen die de ronde gaan zijn fake! Kijk maar naar Jade Goody daarbij was het ook snel afgelopen... :( ik heb nu wel een stijve arm door de prik
 • Reactie door sjakie op 25/03/2009
  is er hier iemand die met bewijzen kan komen dat die prik ook echt werkt. En dan niet van 'het staat in de folder' enzo. maar echte bewijzen! Niet dat iemand zegt dat het zo is, maar echte bewijzen bedoel ik. Zijn er dan al meisjes die ingeent zijn en die door de prik geen baarmoederhalskanker hebben gekregen. Zijn er dan ook al meisjes die geen bijwerkingen hebben gekregen na 20 jaar.? Nee, die bewijzen zijn er namelijk niet. Dat kunnen ze pas over 15 tot 20 jaar zeggen want zolang duurt het voordat je BMHK ontwikkelt. En daarom willen ze iedereen nu graag inspuiten want dan kunnen ze zien wat er gebeurt in de toekomst. daarvan kunnen ze leren om het vaccin beter te maken. Dus ben je gewoon een proefkonijn.
 • Reactie door Marlene op 25/03/2009
  ja, want die prik bestaat pas 6 jaar dus dat is veel te kort. Dan kun je nog niet zeggen of ie werkt en of je er ziek van gaat worden. En is het dan zo dat als de regering zegt dat ie goed is, dat ie dan echt goed is. Zij verdienen hier heel veel geld mee hoor. Je moet echt niet denken dat de regering nooit liegt dat is niet zo. Ze liegen namelijk over van alles dus waarom hier niet over. En dat je niet gelijk dood neervalt wil niet zeggen dat jde prik goed is hoor. O ja, en die Jane Goody had zij dan ook kanker door die hpv virussen waarvoor die prik zou moeten helpen? Er zijn er nog veel meer hoor en die zitten niet in die prik. Je kunt ook bmhk krijgen zonder dat je zo'n virus hebt dus dat weet je helemaal niet over haar.
 • Reactie door R op 26/03/2009
  Precies, en mensen die niet in willen zien DAT er nog geen bijwerkingen zijn( bewezen), fijn. Maar als het alsnog fout gaat hoeft er voor mij niet geklaagd te worden, er is genoeg gewaarschuwd. En al dat gedoe met die overheid... Zoek even bij google of vraag aan je ouders of wie dan ook wat over 'softenon' Dat werd ook door de overheid de hemel ingeprezen. Het was ook voor vrouwen, maar dan voor degene die moeilijk kinderen kregen. Er is niet op lange termijn getest, en daardoor werden vrouwen inderdaad zwanger. Maar niet van gezonde kinderen. Ze misten een voetje, een arm of hadden een ander gebrek. Daarbij was ook niet lang getest. En ik heb dit vaccin ( en doe het nu nog steeds) vergeleken met het baarmoederhalsvaccin. ER IS GEWOON GEEN BEWIJS!!!! Wie niet inziet dat wij gewoon proefkonijnen zijn, is echt niet slim bezig. En je kunt wel zeggen: Maar er is toch nog niks gebeurd?? Nee, dat is het ook NOG niet. OMDAT HET ER NOG GEEN TIEN JAAR IS!!!!! Meiden, denk na, alsjeblieft.
 • Reactie door Mlu op 26/03/2009
  Ik heb hem vandaag gehaald Er zijn echt heel erg veel indianenverhalen de ronde gegaan en ik denk baat het niet dan schaat het niet. Trouwens, ik kan morgen ook onder een auto komen... Tja, het leven bestaat uit risico's nemen, en ze gaan echt niet alle meisjes tussen de 12 en 16 jaar een inenting geven als er gevaren aan vast zitten. Ik denk niet dat de regering bezig is met een terroristische aanslag... Maar goed, iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Heb nu alleen wel een stijve arm :P
 • Reactie door Ilona op 26/03/2009
  R hou toch is even je mond, je maakt alles meteen weer zo erg. De prik bestaat al 6 jaar, maar ze hebben voor die 6 jaar ook allelei andere dingen geprobeert, allemaal los van elkaar. En nu is alles bij elkaar gedaan. Die mensen in afrika kunnen helemaal niks doen en overlijden eraan, wij krijgen teminste een kans. GEBRUIK DIE KANS DAN OOK!!!!!!!!!! De overheid zou ook NOOIT een prik gaan geven aan alle meiden waar er dan heel veel ziek van worden. Dat doet een land toch niet. In Amerika, Spanje en Portugal hebben ze die prik ook allemaal gehad. En daar is toch ook niks gebeurd!!!!!!!!!!!!! Ik heb de prik wel gehaald, je krijgt een stijve arm, maar dat krijg je bij elke prik altijd. Ik krijg morgen mijn tweede alweer dus mensen grijp die kans!!!!
 • Reactie door Charlie op 26/03/2009
  Ik vind het een heel goed besluit van je ilona. Je moet soms eenmaal risico's in je leven nemen om verder te kunnen in je leven. Trouwens al die verhalen over dat je onvruchtbaar wordt en dat je er aan kan dood kan gaan komt van een vrouw die een filmpje op youtube had gezet. Zij was niet helemaal 100% en heeft allerlei roddels verzonnen. Die roddels zijn erger gemaakt door de media en nu geloven er veel mensen in. Maar dan ben je wel gek bezig want eigenlijk geloof je in een vrouw die niet helemaal goed is en die gewoon wat roddels heeft verzonnen. Dus doe niet moeilijk mensen en haal gewoon de prik! Veel suc6 :P
 • Reactie door R op 26/03/2009
  AL zes jaar??! Wanneer werkt dat ding pas? Juist, pas na tien jaar! Is er, op heel de wereld, 1 iemand die 10 jaar geleden dan vaccin heeft gehaald?? Jij mag op zoek hoor, maar die zal je niet vinden. En er is inderdaad nog niks gebeurd, omdat er NU nog niks kan gebeuren. Dat kan pas over een paar jaar. En ga nou niet beginnen over de mensen in Afrika. Die hebben daar niks mee te maken. Daar grijpen ze elke kans voor elk klein dingetje, begrijpelijk. Maar hier is dat toch niet nodig?? Het is geen besmettelijke iets waarmee je bij een nies iemand kan besmetten. Waarom wachten ze niet nog een jaar of 5. Dan zien we de gevolgen. Heel veel medicijnen kunnen alleen getest worden op mensen, omdat wij nou eenmaal niet hetzelfde zijn als ratten of konijnen. En omdat het bij hun goed aankwam, is het ook goed voor ons? Ik geloof het gewoon niet. En waarom kan niemand mij vertellen wat de gevolgen of bijwerkingen zijn?! Van elk medicijn heb je een hele lijst. Zelfs van een simpel asprientje heb je een hele waslijst van dingen die je heel misschien zou kunnen krijgen. Maar waarom hierbij niet?? Als of er helemaal geen nadelige gevolgen zijn... En al die roddels geloof ik ook niet. Maar de enige roddel voor mij is, dat het goed voor je is! Dat het geen kwaad kan.
 • Reactie door Bonnie op 26/03/2009
  Charlie!!! "soms moet je nou eenmaal risico's nemen in het leven om verder te kunnen in je leven"???????????????/ Wat is dat voor onzin? Als je ongeneeslijk ziek bent dan probeer je een medicijn dat nog niet goed is uitgetest, dan kun je misschien nog een beetje verder in je leven. Als je gezond bent laat je je toch niet gebruiken om iets op uit te testen????????????
 • Reactie door doreen op 26/03/2009
  helemaal mee eens!!!! Als je mee wilt doen aan een experiment dan geef je je daar voor op en krijg je daar geld voor in verband met de risico's die je loopt. Dit is zogenaamd vrijwillig, maar je wordt aan alle kanten gedwongen om mee te doen. Als je niet komt dan wordt dat geregistreerd en krijg je weer een nieuwe oproep en ze noemen je dan een 'weigeraar'. Alleen al omdat ze zo achter je aan zitten vertrouw ik het voor geen cent!
 • Reactie door R op 26/03/2009
  Ja, heel veel mensen zeggen dat soort dingen. Ik begrijp jouw reactie bonnie.
 • Reactie door laika op 26/03/2009
  ze zoeken gewoon proefkonijnen dat is het. en hoe meer meisjes er mee doen hoe beter ze kunnen testen want dan weten ze over 20 jaar gewoon heel veel. Dus bedankt dat jullie je laten prikken, daar hebben mijn kinderen later misschien nog iets aan.
 • Reactie door R op 26/03/2009
  Ik vond dat boekje ook zo raar. Met inderdaad die Ipod. En je krijgt een tweede oproep omdat ze hopen dat je van mening bent verandert. nou, mij krijgen ze nooit om. Ik hoop dan mn vriendin ook vol blijft houden
 • Reactie door bonnie op 27/03/2009
  ze laten nu al vrouwenartsen spreken in het land om de meisjes over te halen. Waarom pushen ze zo, je mag het toch zelf weten! Dit lijkt helemaal niet vrijwillig meer, ze willen gewoon dat je die prik gaat halen. Ze blijven net zo lang door gaan tot ze genoeg meisjes hebben ingeent. En juist daardoor vertrouw ik het nu helemaal niet meer. Het zou hun helemaal niets moeten kunnen schelen of je hem haalt of niet. Dat is toch jouw zaak. Maar nee hoor, je moet en je zal.
 • Reactie door Zara op 27/03/2009
  Heb heel erg zitten twijfelen. Moet ik het nou wel of niet doen? Veel verhalen van klasgenootjes aangehoord enzo. Eerst wou ik het niet doen, ik was bang van al die verhalen. Nu heb ik besloten hem toch te halen, ben net geprikt. En ik ben tot nu toe nog niet in coma, of flauwgevallen of verlamd, dus het zou wel meevallen. ;) Meiden, twijfel niet te veel. Nederland stopt niet al die miljarden euro's in iets wat levensgevaarlijk is.
 • Reactie door Zara op 27/03/2009
  OMG. Nu zit ik opeens na te denken over de gevolgen van 10/15 jaar. Misschien krijg ik wel misvormde kindjes? Wie weet? OMG. Ik begin nu alweer te twijfelen of het wel een goeie beslissing was. xD Ach, vast wel.
 • Reactie door anoniem op 28/03/2009
  waarom komt het RIVM nu pas in actie met info dat had men eerder moeten toch? Vreemd h? Men ging er gewoon vanuit dat jullie alles als zoete koek zouden slikken en als makke schapen in een rij gan staan? Lees en zoek op Hyves over vaccinaties. wees geen schaap maar wees kritisch en overweeg. Raadpleeg mensen die er niet aan verdienen!!!!
 • Reactie door R op 28/03/2009
  Ja dat is een goede, ik ben geen schaap hoor! En ik vind dat er niet gezegd moet worden dat het wel meevalt, als je net de prik heb gehaald. Het 'werkt' ook pas na drie prikken. Daarna kunnen er gevolgen komen. Het hoeft natuurlijk niet, maar omdat er niet van tevoren langdurig is getest, weet je maar nooit. En ik weet ook dat het ieder zn eigen keuze is, maar ik vind het zo vreselijk vreemd gaan allemaal. En ze laten het heus niet bij 1of2 oproepen, volgens mij gaan ze net zo lang door tot ze bijna iedereen hebben gehad...
 • Reactie door anoniem op 29/03/2009
  Ik wens de ouders veel succes die over 20,30 jaar met hun dochter moeten bespreken waarom dat zij haar hebben laten deelnemen aan een experiment terwijl de kranten TV bol stonden met berichten van ongeruste ouders. Deskundigen noemden dit een experiment. Daar moet je je kind tegen beschermen, lijkt mij. Daar hoef je niet over na te denken, niet hoogbegaafd of voor doorgeleerd te hebben. Gewoon niet doen, dus. Kritische ouders hebben van doorgeleerde mensen informatie gekregen m.b.t. dit vaccin. De overheid was niet volledig of eenzijdig met hun info. Iedereen wil wetenschappelijk bewijs, dus RIVM laat dat het volk maar eens zien?
 • Reactie door mrlon op 29/03/2009
  @ anoniem Helemaal met je eens. Probeer dat maar eens uit te leggen aan je dochters! Hoe je zo stom hebt kunnen zijn ze in te laten enten tegen een virus, dat in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnt, waarvan niet eens 100% zeker was of het BMHK veroorzaakt een vergeet er dan ook niet bij te zeggen dat BMHK in Nederland een vrij zeldzame ziekte was.. Dan zullen ze vast wel snappen dat je er voor hebt gekozen om ze tot drie maal toe in te laten spuiten met een vloeistof waarvan bekend was dat er veel te veel aulminium in zat, waarvan ze niet eens zeker wisten of het wel effectief was en waarvan bij het begin al duidelijk was dat er bijwerkingen konden gaan ontstaan na een jaar of 20. Zeg ook nog even dat het vaccin niet behoorlijk was getest en dat het een vrijwillige inenting was. Waarschijnlijk vinden ze het dan niet erg dat ze de rest van hun leven moeten doorbrengen met een zeer slechte gezondheid, want he was immers geod bedoeld.
 • Reactie door anoniieem op 30/03/2009
  En tuurlijk als je m niet wil.. haal je m niet maar ga niet vertellen dat het ligt aan dat het niet werkt etc. en al die horrorverhalen
 • Reactie door Watoosh op 15/04/2009
  als je dood gaat, dan is je tijd gewoon op. simpel.
 • Reactie door kelly op 29/04/2009
  je bent gewoon STUPID' als je die bullshit verhalen gelooft over wat er allemaal in zit enzo. tuurlijk is die prik wel goed, damn mensen zijn echt triest ;)
 • Reactie door Radjniedewi op 30/07/2009
  Hee allemaal,
 • Reactie door Sophie op 30/07/2009
  ik heb hem al gehaald en heb er ook geen spijt van, nu heb ik er iig geen kans meer op. ik heb medelijden met de meisjes die hem niet hebben gehaald, nou eigenlijk ook niet is hun eigen domme schuld als ze baarmoederhalskanker krijgen en lekker vroeg dood gaan. XX Kuss
 • Reactie door Micromensje op 22/08/2009
  Ik ben gegaan en ben er blij om, in mijn familie komt dit al voor en ik wil graag beschermd worden.
 • Reactie door Carla op 04/03/2010
  Me vader zei, dat hij het raar vond dat er voor het eerst een vaccin tege kanker was, en dat vont hij vreemd. Me moeder vind het ook raar. Ze gingen zoeke op internet hierover en nu willen ze niet dat ik die prik krijg. Me ouders hebben niet altijd gelijk maar ik denk dat ze nu wel gelijk hebben. Ze hebben me van alles uitgelegd over giftige stoffen die je ingespoten krijgt enzo.